Vinetele, benefice pentru slăbit. Au efect asupra colesterolului și bolilor neurologice
Vinetele sunt, nu doar gustoase, ci și sănătoase. Află care sunt beneficiile acestei legume îndrăgite de români.
Vinetele au o multitudine de beneficii pentru sănătate. Gustoasă vânătă, folosită în salate, zacuscă sau gătită pe grătar, după preferințe, este foarte săracă în calorii, având numai 24 de calorii la suta de grame (legumă crudă), fapt ce o face ideală pentru slăbit. Bogată în vitamine și minerale, cu un conținut ridicat de antioxidanți, vânata ajută la îmbunătățirea circulației și la controlul colesterolului.
Ce conține vânăta
O porție de 100 de grame de vânătă are:
- calorii 24
- carbohidrați: 5,7 g (4% din Doza Zilnică Recomandată - DZR)
- proteine 1 g
- grăsimi totale 0,19 g
- fibre dietetice 3,4 g (9%)
- folați 5,5% DZR
- niacină 4% DZR
- acid pantotenic 6% DZR
- piridoxină 6,5% DZR
- riboflavină 3% DZR
- tiamină 3% DZR
- vitamina A (1%), vitamina C (3,5%), vitamina E (2%), vitamina K (3%)
- sodiu 2 mg
- potasiu 230 mg (5%)
- calciu (1%), cupru (9%), fier (3%), magneziu (3,5%), mangan (11%), zinc (1%), potrivit Nutrition & You.
Care sunt beneficiile vinetelor
Produce sațietate precoce. Așa cum am precizat deja, vinetele sunt foarte sărace în calorii și grăsimi, dar bogate în fibre solubile, contribuind cu 9% din necesarul zilnic de fibre. Acestea acționează ca un burete, fiind implicate în absorbția unor substanțe toxice sau cu potențial carcinogen. De asemenea, ajută la scăderea absorbției glucidelor, producând sațietate precoce, care ajută în reducerea aportului alimentar.
Controlează colesterolul din sânge. Studiile de cercetare efectuate la Institutul de Biologie al Universității de Stat din Sao Paulo, Brazilia, au sugerat că substanțele chimice din vinete sunt eficiente în controlul nivelului ridicat de colesterol din sânge.
Efect antioxidant. Coaja vinetelor are cantități semnificative de substanțe fitochimice flavonoide fenolice - antociani. Studiile științifice au arătat că acești antioxidanți au efecte potențiale asupra sănătății împotriva cancerului, îmbătrânirii, inflamațiilor și bolilor neurologice.
Indice glicemic scăzut. Puterea antioxidantă totală măsurată în termeni de capacitate de absorbție a radicalilor de oxigen (ORAC) a vinetelor este de 993 µmol TE/100 g. La valoarea 15, vinetele sunt una dintre legumele cu indice glicemic scăzut (IG), putând fi folosite în dietele hipocalorice
Conținut de vitamine din complexul B. Vinetele conțin cantități bune de multe vitamine esențiale din grupa complexului B, cum ar fi acidul pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6) și tiamina (vitamina B1), niacina (B3).
Aceste vitamine sunt esențiale în sensul că organismul are nevoie de ele din surse externe pentru a se reface și sunt necesare pentru metabolismul grăsimilor, proteinelor și carbohidraților.
Bogate în minerale. Această legumă este o sursă excelentă de minerale precum manganul, cuprul, fierul și potasiul. Enzima antioxidantă, superoxid dismutaza utilizează manganul ca și co-factor. Potasiul este un electrolit intracelular important care ajută la contracararea efectelor presante (hipertensiune) ale sodiului.
11 superalimente hipocalorice. Ajută la scăderea în greutate, dar și la diversificarea meniului
Dacă te afli în rândul persoanelor care țin cură de slăbire sau care doresc să își mențină greutatea, cu siguranță ți-ai pregătit liste: cu alimentele pe care poți să le consumi fără probleme, pe care le poți consuma, dar nu în exces sau combinații nepotrivite, ori chiar o listă ”interzisă”.
Lista cu alimentele hipocalorice poate să își vină de ajutor atât pentru introducerea cu ușurință a acestora în meniu, dar mai ales pentru o cât mai bună alternanță a lor, astfel încât să nu se ajungă la faza în care te plictisești de același fel de mâncare sau gustare. Nutriționiștii au realizat o listă cu 11 astfel de alimente, notează EatThis.
Cele 11 alimente hipocalorice:
Lista cu cele mai hipocalorice alimente este formată din:
Afinele. O gustare din aceste fructe de pădure este binevenită, oricât de des își dorești. ”Cu un conținut de aproximativ 80 de calorii pe cană, afinele proaspete nu sunt doar scăzute în calorii, ci și bogate în antioxidanți care stimulează sănătatea creierului", spune nutriționistul Lisa Moskovitz.
Studiile au arătat că afinele sunt benefice în lupta împotriva împotriva pierderii memoriei la persoanele în vârstă, având efect și asupra digestiei, prin conținutul de vitamina C, vitamina K și fibre.
Kale. ”Folosită inițial ca garnitură, kale a devenit între timp unul dintre cele mai importante superalimente. Această legumă verde cu frunze închise este o sursă excelentă de nutrienți, cum ar fi vitamina K, magneziu, calciu, fier, vitamina C și fibre. Și toate acestea cu numai 10 calorii la o porție”, mai spune Moskovitz.
Merele. Un măr de mărime medie are doar 95 de calorii, mai puțin decât un pachet de biscuiți dietetici. Însă mărul este mult mai bun pentru sănătate, eventual mâncat cu tot cu coajă, căci acolo se află cei mai mulți nutrienți, dar și fibrele necesare unei digestii bune.
Merele conțin o varietate de substanțe fitochimice, inclusiv quercitină, catehină, cloridzin și acid clorogenic, care sunt antioxidanți foarte puternici, cu rol de prevenire a deteriorării ADN-ului care duce la apariția cancerului, arată studiile. Citește mai departe AICI.
Fluctuațiile tensiunii, impact grav asupra creierului
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate
EXCLUSIV Cea mai mare problemă cu care se confruntă medicii. Dr. Silviu Dumitrescu recunoaște: Să nu mai ascundem lucrurile
EXCLUSIV Stenoza aortică, simptome, diagnostic și tratamente moderne. Prof. dr. Horațiu Moldovan: Începe să obosească, face sincope
Studiu: Vinul alb și șampania pot reduce riscul de stop cardiac brusc
Două băuturi alcoolice care îți protejează inima. Previn stopul cardiac.
Noile ghiduri pentru tensiunea arterială extind criteriile de diagnostic
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze.
Insuficiența cardiacă, în creștere dramatică și periculoasă pentru longevitate
Un test simplu poate prezice mai bine riscul de boli cardiovasculare decât cel standard
Bolile de inimă, diagnosticate diferit. Testul privind valoarea colesterolului nu mai este de actualitate.
Adevărul din spatele suplimentelor care promit să-ți curețe vasele de sânge
Edemul periferic, simptom cardiac ignorat de peste 50% dintre pacienți
Simptomul banal al bolii cardiace. Nu este durerea în piept, dar e un mare semnal de alarmă
Deficiența de fier în insuficiența cardiacă. Rolul saturației transferinei (TSAT) în diagnostic și management
Deficitul care îți afectează grav inima. Duce la complicații majore și nu îți dai seama.
Bacteria comună care îți devastează inima. Cei mai mulți o au
Această bacterie extrem de comună îți devastează inima. Cei mai mulți oameni o au.
Trump, diagnosticat cu insuficiență venoasă cronică după apariția unor vânătăi pe mână. Cum se manifestă boala
Ce este un puseu de tensiune. Cât de periculos este
Semnalul ascuns al colesterolului periculos. Ce indicii oferă ochii
Lumina artificială pe timpul nopții crește riscul de boli cardiace cu până la 50%
EXCLUSIV De ce tinerii ajung să aibă dislipidemie și cât de gravă poate fi. Dr. Monica Trofin Bănescu explică
Inima ta ar putea îmbătrâni mai repede decât crezi. Vezi dacă ești în pericol
Inima ta ar putea îmbătrâni mai repede decât crezi. Vezi dacă ești în pericol.
Semnul banal care îți arată că ai o boală cardiacă mortală
Ce trebuie să știi dacă ai burtă. Medicii, semnal de alarmă
Boala extrem de frecventă care se comportă ca o tumoră. Macină tot corpul
Boala extrem de frecventă care se comportă ca o tumoră. Macină tot corpul până îl distruge.
