Vitamina C, efectul incredibil la persoanele peste 50 de ani

Dana Lascu |
Data publicării:

Un nou studiu arată că vitamina C are un efect nesperat de bun la persoanele care au peste 50 de ani. 

Vitamina C ar putea fi cheia pentru a îmbunătăți musculatura la bătrânețe, potrivit unor noi cercetări realizată la Universitatea din Angliei de Est (UEA). Studiul (link direct studiu) publicat în The Journal of Nutrition, arată că persoanele în vârstă care mănâncă multă vitamina C – vitamină care se găsește în mod obișnuit în citrice, fructe de pădure și anumite legume - au cea mai bună masă musculară scheletică.

Acest lucru este important, deoarece oamenii tind să piardă masa musculară scheletică pe măsură ce îmbătrânesc - ceea ce duce la sarcopenie (afecțiune caracterizată prin pierderea masei și funcției musculare scheletice), fragilitate și o calitatea a vieții redusă.

Cercetătorul principal Prof. Ailsa Welch, de la Școala de Medicină Norwich din UEA, a declarat: „Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, își pierd masa și forța musculară scheletică. Persoanele de peste 50 de ani pierd până la un procent din masa musculară scheletică în fiecare an, iar acum se estimează că această pierdere afectează peste 50 de milioane de oameni din întreaga lume. Este o mare problemă, deoarece poate duce la fragilitate și alte rezultate slabe, cum ar fi sarcopenia, dizabilitatea fizică, diabetul de tip 2, calitatea vieții redusă și moartea”.

Citește aici: Fructele care conțin vitamina C și la ce e bun fiecare

„Consumul de vitamina C este legat de masa musculară scheletică. Ajută la apărarea celulelor și țesuturilor care alcătuiesc corpul de radicalii liberi, substanțe potențial dăunătoare. Acești radicali liberi pot contribui la distrugerea mușchilor, accelerând astfel declinul aferent vârstei. Până acum, puține studii au investigat importanța aportului de vitamina C pentru persoanele în vârstă. Am vrut să aflăm dacă oamenii care consumă mai multă vitamina C au mai multă masă musculară decât alte persoane”, a continuat ea.

De câtă vitamina C avem nevoie

Dr. Richard Hayhoe, de la Școala de Medicină Norwich din UEA, spune că după ce cercetătorii au studiat un eșantion mare de rezidenți în vârstă din Norfolk „am constatat că persoanele cu cele mai mari cantități de vitamina C din dieta lor sau din sânge au cea mai mare masă musculară scheletică, comparativ cu cei cu cele mai mici sume. Suntem foarte încântați de concluziile noastre, deoarece sugerează că vitamina C dietetică este importantă pentru sănătatea musculară la bărbații și femeile în vârstă și poate fi utilă pentru prevenirea pierderilor musculare legate de vârstă”. 

Citește aici: Vitamina C, ce se întâmplă în organism dacă iei prea multă

El a arătat că rezultatele studiului nu înseamnă că ar trebui să ne îndopăm cu vitamina C, dacă nu avem o deficiență clinic constatată.

„Oamenii nu au nevoie de mega-doze. Un fruct citric, cum ar fi o portocală, în fiecare zi, o legumă bogată în vitamina C la o masă, asta va fi suficient pentru majoritatea oamenilor."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel