West Nile, descoperire care poate neutraliza virusul

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Mușcătura de insecte
Mușcătura de insecte

Cercetătorii au izolat un anticorp monoclonal uman care poate „neutraliza” virusul West Nile și poate preveni o cauză principală a encefalitei virale (inflamarea creierului).

Cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Vanderbilt au izolat un anticorp monoclonal uman care poate „neutraliza" virusul West Nile și poate preveni o cauză principală a encefalitei virale (inflamarea creierului) in Statele Unite.

Ca o paralelă fie sus, în România, conform datelor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile publicate pe 15 noiembrie, în sezonul 2018, în perioada 2 mai - 14 noiembrie au fost înregistrate 277 de cazuri de infecție cu virusul West Nile. Dintre acestea, 42 s-au soldat cu decese (11 decese în București, 5 în județul Bihor, 5 în județul Iași, 4 în județul Olt, 3 în județul Dolj, 2 în județul Suceava, 2 în județul Constanța și câte un deces în județele Alba, Brăila, Botoșani, Covasna, Călărași, Dâmbovița, Galați, Prahova, Teleorman și Vaslui).

Revenind la studiul cercetătorilor de la Vanderbilt, constatările lor, publicate săptămâna trecută în revista Nature Microbiology, ar putea conduce la primul tratament eficient pentru această infecție cu transmitere de țânțari, care îmbolnăvește anual circa 2.500 de persoane și ucide mai mult de 100, în SUA, conform datelor Centrului american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC).

Virusul West Nile este, încă, o cauză importantă a infecțiilor cerebrale în Statele Unite și există foarte puține lucruri pe care le putem face pentru a-i ajuta pe acești pacienți", notează dr.James Crowe Jr., autor co-corespondent al lucrării și director al Centrului de Vaccinare al Vanderbilt.

A fost interesant pentru noi să folosim tehnici de analiză a anticorpilor pentru a găsi anticorpi umani care pot preveni sau pot trata infecția", a continuat el, într-un material dat publicității de Universitatea Vanderbilt preluat de sciencedaily.com

Crowe deține președinția în cadrul Departamentelor de Pediatrie și Patologie, Microbiologie și Imunologie la Facultatea de Medicină de la Universitatea Vanderbilt. El și colegii săi au izolat anticorpi monoclonali umani pentru mulți virusuri patogeni, inclusiv Zika, HIV, Dengue, gripă, Ebola, norovirus, virusul sincițial respirator (RSV) și rotavirus.

În studiul de față, cercetătorii au obținut probe serice și de celule sanguine de la 13 adulți care au fost infectați cu virusul West Nile în timpul epidemiei de encefalită din 2012, din Dallas, Texas.

Cum funcționează

Celulele albe din sânge producătoare de anticorpi de la subiecți au fost fuzionate cu celule de mielom (cancer) pentru a produce „fabrici" cu producție rapidă a anticorpilor monoclonali specifici.

Unul dintre acești anticorpi, WNV-86, a inhibat complet virusul în studiile de laborator. O singură doză de WNV-86, administrată la două zile după infecție, protejează complet șoarecii de o infecție de altfel letală de West Nile.

Acest studiu identifică un anticorp monoclonal uman neutralizant puterniccu potențial terapeutic care vizează un epitop prezentat preferențial pe virionii maturi”, se arată în studiu.

Autorii notează și că sunt necesare studii suplimentare înainte de începerea testelor umane. Dar aceste constatări sporesc speranțele pentru dezvoltarea primului mod eficient de combatere a acestei infecții potențial periculoase.

Studiul poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel