Zgomotul maro, benefic pentru persoanele cu ADHD. Când poate fi ascultat și cum acționează

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
zgomotul maro. FOTO: Freepik @Drazen Zigic
zgomotul maro. FOTO: Freepik @Drazen Zigic

Zgomotul maro este benefic concentrare și performanță cognitivă, cu acțiune și asupra persoanelor cu ADHD. Care sunt sunetele ce formează zgomotul maro.

Zgomotul colorat (noise colors) se referă la diferite setări ale sunetelor utilizate pentru a crea zgomotul ambiental.

Culorile sunt diferențiate în funcție de frecvență și amplitudine și variază de la zgomotul alb, utilizat pentru a induce și menține somnul, mai ales în cazul persoanelor care suferă de tulburări de somn, precum insomnia, dar și al bebelușilor, până la zgomot roz, roșu (cunoscut și ca zgomot maro-brown) sau negru.

Zgomotul brown, tipuri

Zgomotul maro are mai mare putere în frecvențele joase, ceea ce îi conferă un sunet mai puternic și mai profund decât zgomotul alb sau roz.

De asemenea, are calități bogate de amortizare a sunetului și poate fi eficient de ascultat în timp ce se lucrează. Unele studii sugerează că poate contribui la îmbunătățirea abilităților de gândire.

Zgomotul maro include:

- sunete/zgomote de conducere

- sunetul produs de cascadă

- precipitații abundente

- valuri care se sparg

- tunete, arată Very Well Health.

Zgomotul maro, beneficii 

Zgomotul maro a devenit popular în ultima vreme, în special în rândul persoanelor cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD). Unii cred că îi poate ajuta să se concentreze și să se simtă mai calmi, notează Healthline.

Trebuie reținut că utilizarea zgomotului maro pentru a gestiona simptomele ADHD este încă relativ nouă, iar dovezile științifice limitate o susțin. De altfel, cele mai multe dintre afirmații sunt anecdotice.

Cu toate acestea, unele studii au indicat că ascultatea zgomotului alb sau a zgomotului roz poate fi benefică pentru persoanele cu dificultăți de concentrare.

Zgomotul maro, legătura cu ADHD

ADHD este asociat cu niveluri scăzute de dopamină, un neurotransmițător, și excitație în creier.

Acest lucru înseamnă că, dacă ați fost diagnosticat cu ADHD, a vă menține concentrat asupra sarcinilor pe care le primiți poate fi mai dificilă.

Pentru reducerea simptomelor ADHD și o mai mare putere de concentrare vă pot ajuta medicamentele și suplimentele alimentare, însă unii oameni cred că zgomotul maro poate fi un stimulent pozitiv.

Deși cercetările sunt extrem de limitate, unele studii indică beneficii potențiale.

Îmbunătățește concentrarea

Un studiu din 2021 a constatat că undele beta, cele din jurul valorii de 12,5-30 hertzi (Hz), îmbunătățesc concentrarea în rândul persoanelor cu ADHD.

Cu toate acestea, studiul nu a menționat în mod specific zgomotul maro și nu a luat în considerare frecvențele sub 8 Hz.

Îmbunătățește performanța cognitivă

Un studiu mai vechi subliniază că zgomotul alb și zgomotul roz pot fi benefice pentru funcția cognitivă a persoanelor cu ADHD și dificultăți de atenție.

Autorii acestui studiu au raportat că persoanele cu ADHD au nevoie de mai mult zgomot pentru a atinge performanța cognitivă optimă decât a celor care nu au ADHD, însă nu s-au examinat diferențele clare dintre zgomotul alb și cel maro.

Mai mult decât atât, având în vedere că zgomotul alb, asemeni luminii, are un echilibrul al întregului spectru de ”culori”, în timp ce zgomotul maro este mai mult un sunet de bas, fără note înalte sau de înaltă frecvență, este posibil ca zgomotul maro să fie la fel de util, atâta timp cât există suficient zgomot.

Zgomot maro sau zgomot alb pentru ADHD

Spre deosebire de zgomotul maro, zgomotul alb are un echilibru între frecvențe. Printre exemple se numără zgomotul static de la radio, sunetul unui aspirator și ploaia constantă.

Un studiu mai vechi, de mici dimensiuni, din 2016, a constatat că pacienții au avut performanțe mai bune în îndeplinirea sarcinilor cognitive atunci când au ascultat zgomot alb decât atunci când au luat un medicament stimulant.

Zgomotul maro, efecte adverse

Potrivit unui alt studiu, au fost raportate potențiale legături între persoanele cu ADHD, depresie și anxietate.

Concret, zgomotul maro poate simula creierul într-o stare de excitare crescută, ceea ce poate duce la sentimente de anxietate sau de agitație.

În plus, ascultarea oricărui zgomot, indiferet de culoarea sa, la un volum ridicat pe o perioadă mai lungă de timp poate duce la problemele privind auzul.

ADHD, cauze și simptome

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) afectează un număr important de copii de vârstă preșcolară, cu impact și asupra vieții adulte.

Cele mai multe diagnostice sunt pentru ADHD combinat: neatent și hiperactiv-impulsiv.

Simptomatologia tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție include:

- visarea cu ochii deschiși

- incapacitatea de a se concentra asupra sarcinilor primite

- pierderea lucrurilor

- frământare

- dificultate în a urma instrucțiunile

- vorbire și zgomote excesive

- asumarea unor riscuri inutile.

Cu toate acestea, nu toți copiii care prezintă aceste caracteristici au ADHD.

Pentru un diagnostic corect de ADHD, simptomele trebuie să îndeplinească criterii specifice, inclusiv să aibă un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi și a activității școlare.

Trebuie reținut că acesta este un diagnotic pe viață, iar cu o medicație și strategii de adaptare se pot reduce din simptomele și efectele pe care ADHD le are.

În ceea ce privește alimentația, studiile au arătat că dieta joacă un rol important în gestionarea ADHD.

Astfel, o alimentație bogată în fructe și și legume poate reduce simptomele de neatenție la copiii cu ADHD.

”Acest mic studiu sugerează că o dietă sănătoasă cu fructe și legume poate reduce ADHD la copii.

Acest lucru confirmă un corp mai larg de cercetări care arată că alimentele de calitate sunt esențiale pentru sănătatea mintală - acționând prin intermediul microbilor noștri intestinali”, afirmă prof. Tim Spector, profesor de epidemiologie genetică la  King's College London și conducătorul studiului.

Vezi și: Stresul, factor de risc pentru atacul de cord cu potențial fatal. Incidența STEMI, cu 13% mai mare la începutul săptămânii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel