4 obiceiuri alimentare pentru accelerarea metabolismului. Ce trebuie adus în meniu după 50 de ani

Ce trebuie să facem pentru a ne accelera metabolismul după 50 de ani.
Odată cu înaintarea în vârstă, metabolismul nostru dă semne de îmbătrânire, motiv pentru care este necesară o eventuală schimbare a obiceiurilor alimentare astfel încât să ne putem menține într-o greutate normală, chiar dacă nu putem să o mai scădem.
Mai mult decât atât, un metabolism lent poate duce la oboseală, căderea părului, dureri de cap, dar și creștere în greutate, în special în cazul femeilor, ca urmare a intrării la menopauză. Astfel, există modalități de a ajuta metabolismul pentru a evita situațiile menționate anterior, iar acest lucru se poate face doar prin schimbarea alimentației, dar mai ales a obiceiurilor alimentare.
4 obiceiuri bune pentru accelerarea metabolismului
Consumul de ardei iute. Chiar dacă nu ai fost un împătimit al acestuia în timpul vieții, după 50 de ani este indicat să îl ai în alimentație. ”Adăugarea de ardei iute în mâncărurile tale te poate ajuta să-ți accelerezi metabolismul”, susține Lauren Manaker, expert medical, citată de Eat This.
Manaker sugerează că s-a demonstrat că capsaicinoidele (CAP) care se găsesc atât în ardeii iuți, cât și în extractele de ardei, joacă un rol în îmbunătățirea metabolismului.
Potrivit unui studiu Bioscience Reports, capsaicina - cel mai comun capsaicinoid - joacă un rol în numeroase aspecte ale sănătății dumneavoastră. În mod specific, s-a constatat că sprijină sănătatea metabolică, în special atunci când vine vorba de pierderea în greutate la persoanele obeze.
Ghimbir din abundență. Potrivit lui Manaker, în unele studii s-a demonstrat că ghimbirul îmbunătățește termogeneza (arderea caloriilor). S-a demonstrat că consumul de ghimbir are efecte antiinflamatorii, antihipertensive, de sensibilizare la glucoză și de stimulare a tractului gastrointestinal.
Mai mult, acest rizom poate ajuta la pierderea în greutate la cei supraponderali sau obezi. Acest lucru se datorează faptului că ghimbirul este plin de substanțe chimice vegetale prezente în mod natural care funcționează ca antioxidanți. Efectele sale antiinflamatorii pot ajuta, de asemenea, la pierderea în greutate.
Mănâncă mai mult ovăz. ”Acesta, precum și alte cereale integrale, pot ajuta oamenii să susțină un metabolism sănătos”, spune Manaker. ”Într-un studiu, rezultatele au arătat că înlocuirea cerealelor integrale cu opțiuni rafinate poate ajuta la creșterea ratei metabolice în repaus a unei persoane”, a adăugat ea.
Care este cantitatea ideală de cereale integrale. Hâncu: Ține de foame până spre prânz
Ciocolata. Consumul de ciocolată, în special de ciocolată neagră, pe lângă ”dulcele” pe care ni-l oferă vine la pachet cu o serie de beneficii pentru metabolism. ”Potrivit rezultatelor unui studiu publicat în Molecules, în 2018, persoanele care au consumat zilnic 2 grame de ciocolată neagră cu un conținut de 70% de cacao, timp de 6 luni, au experimentat aspecte mai bune ale metabolismului glucozei față de persoanele care au consumat 2 grame de lapte cu ciocolată pentru aceeași perioadă de timp", spune Manaker.
Totuși, trebuie ținut cont și de faptul că acest produs este caloric, iar un consum excesiv de ciocolată poate avea și efecte adverse, cum ar fi creșterea în greutate.
Efectele surprinzătoare ale consumului zilnic de ciocolată. Ce se întâmplă în organism
Metabolismul poate fi educat. Medic: 9 elemente care îl accelerează
”Am auzit de foarte multe ori această teorie: Mă îngraș din cauză că am metabolismul leneș”, a scris dr. Laura Ene, pe contul său de Instagram.
Potrivit medicului nutriționist, metabolismul este ”oglinda stilului nostru de viață”, motiv pentru care acesta poate fi educat sau chiar reeducat.
În postarea făcută de specialistul în nutriție și boli metabolice, aceasta a expus câteva dintre trucurile care pot ajuta la punerea ”pe roate” a metabolismului, astfel încât să ne putem bucura și de o prăjitură la care tânjim, dar și de o viață sănătoasă.
9 elemente care accelerează metabolismul
Pentru o bună funcționare a organismului și un metabolism pe măsură, potrivit medicului Laura Ene sunt necesare 9 elemente, astfel:
”- Minimum 8 ore de somn pe noapte
- Minimum 2 litri de apă pe zi
- Minimum 5000 de pași pe zi
- Fără ciuguleli între mese
- Intermittent fasting de 8-10 ore
- Ultima masă la ora 18.00
- Fructe în prima parte a zilei
- Legume la fiecare masă
- Doar proteină cu legume la cină”, a scris dr. Laura Ene.
Cum putem păcăli pofta de dulce
Oricât ne ținem de o alimentație sănătoasă, pofta de dulce este prezentă. Aceasta poate fi însă ”păcălită” într-un mod sănătos, dar mai ales care să nu lase frustrări emoționale, ce să ne împingă și mai tare în ciocolată sau vreo prăjitură.
”Încearcă să păcălești pofta de dulce cu o bucățică de ciocolată amăruie, cu un fruct, chiar și cu un fursec. Dar nu lăsa o gustare de poftă să se transforme într-o masă în bună regulă.
Dacă simți nevoia de o recompensă imediată, apelează la activitățile care îți fac plăcere, iar hormonii fericirii își vor face treaba fără să te împovăreze cu calorii nedorite”, a mai scris dr. Ene pe contul său de socializare. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Băuturile carbogazoase, efecte nocive asupra ficatului. Dr. Ene: La fel cum o face alcoolul
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Ce se întâmplă dacă mănânci cozonac imediat după o masă copioasă
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.