Care este cantitatea ideală de cereale integrale. Hâncu: Ține de foame până spre prânz

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
care este cantitatea ideala. FOTO Pexels @ Valeria Boltneva
care este cantitatea ideala. FOTO Pexels @ Valeria Boltneva

Care este greșeala pe care mulți o fac în privința consumului de cereale la micul dejun.

Cerealele sunt parte integrantă din mic dejun sănătos și plin de nutrienții cu care să pornim la drum. Un lucru foarte important, de care trebuie ținut este cantitatea de cereale pe care o folosim, astfel încât acestea nu doar să ne dea energia necesară, dar să ne și ajute la menținerea greutății.

”Cele integrale sunt cele sănătoase, pentru că cerealele  integrale păstrează și germenele, și tărâța, și nu numai endospermul cum sunt în cazul cerealelor rafinate. Este de menționat că cerealele rafinate sunt cele care exclud cei mai mulți nutrienți , vitaminele B, vitaminele din grupul E”, a explicat dr. Anca Hâncu, medic nutriționist specializat în boli metabolice, la ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.

Iar pentru ca informațiile pe care le oferă să aibă și un impact vizual, medicul a pregătit și câteva modele de mic dejun, respectiv prânz, care să aibă la vază cerealele integrale.

”Vom face câteva modele de mic de jun și de prânz, pentru a arăta că de fapt contează și cantitatea. O sp vă arăt un model de iaurt cu afine, foarte sănătos, foarte recomandat. Am pus cam 50 de grame de afine și punem o lingură, care înseamnă cam 30 de grame. Am pus fulgi de hrișcă, cu o cantitate bună de proteine, foarte sănătoși. Acesta ar fi un model de mic dejun sănătos, chiar pentru o doamnă care dorește să se mențină sau chiar să scadă în greutate. Ține de foame până spre prânz pentru că cerealele integrale au un index glicemic scăzut, se eliberează treptat energia și până la prânz ne ține de foame. Hrișca are proteine, este practic un carbohidrat și ne aduce energie, dar o eliberează treptat.

Mi s-a întâmplat să vină un pacient cu o boală cardiovasculară ce mi-a spus Bun, dar eu nu mai slăbesc și fac tot ce trebuie făcut. De ce? De multe ori știm că punem iaurt, știm că punem afine, totul este foarte sănătos, dar greșim. În loc să punem o lingură de fulgi de cereale, sunt persoane care 2-4 linguri, care adaugă și fulgi de ovăz și uite așa se transformă practic ceea ce era un mic dejun sănătos, echilibrat și caloric, și din punct de vedere nutritiv, se transformă într-o bombă calorică pe care persoana respectivă este convinsă că face tot ce trebuie și va slăbi. Cantitatea face diferența”, a mai spus Anca Hâncu.

Care este cantitatea de paste din prânzul ideal 

Cât privește masa de prânz, specialistul în nutriție a precizat că există ”eterna poveste a pastelor”, dar mai avem ca cereale integrale și orezul negru, dar și pastele integrale.

Potrivit nutriționistului, cantitatea ideală de paste pentru masa de prânz este de 40 de grame. ”Încercăm să facem un meniu pentru menținere sau poate chiar pentru scădere în greutate. Veți vedea, diferența o va face cantitatea de legume, punem sosul de legume și o proteină, niște brânză, care poate fi rasă, mai moale sau mai consistentă, în funcție de cum doriți să fie prânzul vostru”, a mai spus dr. Hâncu.

Totodată, în cazul în care luați prânzul la restaurant, este recomandat ca în meniu să fie specificat faptul că pastele sunt din făină integrală. ”E de preferat. Dar noi avem grâul dur, este aceeași poveste. Important va fi să alegem măcar jumătate din opțiunile noastre să fie cu cereale integrale. Adică, chiar dacă nu folosim tot timpul orez negru sau orez brun, măcar să fie o dată alb, o dată negru.

Pâinea integrală să fie pe masa noastră. Mai avem tot felul de variante. Se găsesc foarte multe variante de pâine cu secară, pâine integrală”, a mai spus Anca Hâncu.

Mai mult, acesta a ținut să sublinieze un model de greșeală pe care îl face mare parte dintre noi. ”Uite, consum paste. Și atunci se umple o farfurie cu foarte multe paste, se va pune puțin sos de legume și se mai adaugă niște brânzeturi. Diferența dintre aceste porții este dată de paste. Desigur, pot fi utile pentru sportivi, care au alergat la maraton și care trebuie să își refacă forțele energetice, dar pentru o persoană care dorește să își mențină greutatea, aici ar fi o porția prea mare”, a precizat nutriționistul. 

De asemenea, mai spune specialistul în nutriție, cei care vor să slăbească nu trebuie să scoată aceste produse din meniu, ci doar să le reducă la cantitatea potrivită.

”Cerealele integrale ne aduc beneficii pentru prevenția bolilor cardio-vasculare, pentru prevenția cancerului, în special de colon, au beneficii pentru digestia noastră, aduc o cantitate semnificativă de fibre, este bine să le aducem, să le avem în alimentație. Este de precizat un studiu din 195 de țări care a arătat că 3 milioane de decese anual sunt cauzate de alimentația insuficientă în cereale integrale, astfel încât le aducem dar cu moderație, în funcție de obiectivul nostru: de menținere sau de scădere în greutate, ori dacă suntem sportivi, de a ne asigura aportul energetic. 

Care este cantitatea de ulei ideală pentru salată. Dr. Hâncu: Devine o masă hipercalorică

Din primăvară până spre toamnă, sezonul cald este cel în care la putere se află salatele, combinațiile fiind printre cele mai inedite, în funcție de gustul fiecăruia. Însă elementul comun al tuturor salatelor este uleiul.

Dr. Anca Hâncu, specialist în nutriție și boli metabolice, a explicat în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1, care este sunt efectele uleiurilor asupra organismului, care sunt cele mai sănătoase, dar și care ar trebui evitate.

”Uleiurile presate la rece ne fac bine, iar uleiul de măsline are o combinație de grăsimi polinesaturate și grăsimi mononesaturate, cu beneficii pentru boala cardiovasculară, pentru boala coronară, deci ne protejează inima, ceea ce este important. Grăsimile bune sunt grăsimile nesaturate, poli și mononesaturate, adică acizii grași Omega 9 în uleiul de măsline, Omega 6 și Omega 3, în uleiul de floarea soarelui, dar toate aceste uleiuri sunt combinații din acești acizi grași esențiali, pentru că trebuie aduși din afară”, a explicat dr. Anca Hâncu.

Mai mult, medicul a subliniat faptul că nivelul de rafinare este invers proporțional cu cel al beneficiilor pentru sănătate. ”Cu cât este mai puțin rafinat el este mai sănătos. Dacă este mai puțin rafinat, punctul acela de prăjire este mai jos, la 180 de grade, și atunci, la peste această temperatură se vor produce substanțe toxice, de exemplu, acroleină. Dintr-un produs sănătos devine cancerigen. Mai mult, în uleiul acela prăjit, acroleina rămâne și după ce este rece. De aceea, sugestia este să nu mai prăjim sau să prăjim mult mai puțin alimentele”, a mai spus Anca Hâncu. Citește mai mult AICI.

Vezi și: Dieta mediteraneeană, recomandată pentru vindecarea diabetului. Dr. Hâncu: Se bazează și pe controlul porțiilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel