5 alimente care aduc centimetri în plus pe talie. De ce este indicat să bem cafeaua neagră

Sonia Baciu |
Data publicării:
5 alimente. FOTO: Freepik @stockking
5 alimente. FOTO: Freepik @stockking

La ce trebuie să fim atenți când alegem ce consumăm la micul dejun. De ce este mai bună cafeaua neagră și care este porția ideală de fulgi de ovăz.

Mic-dejunul este considerat cea mai importantă masă a zilei, fiind cea care ne oferă energia pentru a face față unei zile solicitante, motiv pentru care nu este indicat să îl sărim.

De altfel, un studiu realizat de Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză a arătat că 4 din 10 români sar peste această masă.

În cazul în care faceți parte din categoria celor care se bucură de beneficiile acestei prime mese, este important să țineți cont de câteva aspecte, iar aportul caloric pe care aduceți la micul dejun să fie unul corect.

Astfel, există o serie de alimente la care trebuie să fiți atenți deoarece pot aduna calorii și pot contribui la creșterea nedorită în greutate.

Vezi și: Cancerul de sân: importanța biopsiei în diagnostic și tratament. Alexandru Blidaru, semnal de alarmă: La aproape 80% dintre paciente se face mastectomie

5 alimente care calorii și centimetri

Iată care sunt cele 5 alimentele la care trebuie să fiți atenți la micul dejun.

Pentru cei mai mulți dintre noi ziua bună se cunoaște după cafea. Și deși cafeaua are printre beneficii energizarea, precum și îmbunătățirea activității intestinale, ajutând la eliminarea mai rapidă a scaunului, este bine să vedem și cu ce îmbunătățim cea mai populară și consumată băutură la nivel mondial.

Astfel, cafeaua îndulcită, chiar și cu îndulcitori artificiali, și cu lapte ori cremă poate să devină din ceva benefic într-un produs plin de calorii goale.

”Consumul de cafea cu frișcă groasă și/sau îndulcitori artificiali a fost asociat cu creșterea în greutate și obezitatea abdominală. În plus, băuturile foarte calorice cu o tonă de zahăr adăugat au puține sau deloc substanțe nutritive”, a afirmat nutriționistul Lisa Young, potrivit EatThis.

De altfel, cafeaua consumată ca atare, neagră, fără alte ”îmbunătățiri” este ”plină de antioxidanți, poate ajuta în prevenirea diabetului, a depresiei și susține gestionarea greutății”, a declarat Tammy Lakatos.

Fulgii de ovăz sunt considerați parte integrantă dintr-un ic dejun sănătos, însă este bine să fim echilibrați în privința consumului, mai ales prin prisma cantității și a combinațiilor pe care le face cu aceștia, mai ales dacă punem și fructe alătur de ei.

”În timp ce acest lucru poate fi sățios, este ușor să obții peste 500 de calorii de carbohidrați care sunt digerate în doar câteva ore, lăsându-te flămând și provocând în același timp o creștere a insulinei care oprește arderea grăsimilor și contribuie la creșterea în greutate în jurul burții”, mai spune Tammy Lakatos, care sugerează că porția ideală este de trei sferturi de cană de cereale, o jumătate de banană și o porție de 150 g de iaurt.

Oul sunt considerat alimentul perfect, singura vitamină care îi lipsește din ”bagajul” nutrițional fiind vitamina C. Mai mult decât atât, oul este extrem de versatil, putând fi consumat fiert, mai moale sau mai tare, prăjit sau în omletă.

În acest din urmă mod de preparare, oul poate să cadă greu la stomac, mai ales dacă este făcut cu mult ulei sau unt.

”Oamenii toarnă în mod inocent ulei sau untul în tigaie, adăugând fără să știe sute de calorii în exces.

Vedem frecvent acest lucru la clienții noștri și, de îndată ce sunt conștienți de acest lucru, dau jos kilograme”, mai spune nutriționistul Tammy Lakatos.

Produsele de patiserie, pe cât sunt de gustoase, pe atât sunt de nocive pentru talia noastră și nu numai.

Acestea sunt foarte procesate și pline de carbohidrați rafinați, fiind adesea asociate cu bolile metabolice sau de inimă.

În plus, Young explică: ”Produsele de patiserie conțin o mulțime de zaharuri adăugate și sunt calorice, cu o valoare nutritivă mică sau deloc, ceea ce face ca aceasta să fie o alegere extrem de nesănătoasă pentru micul dejun.

Unele cafenele oferă opțiuni mai sănătoase, cum ar fi produse de casă făcute cu ingrediente sănătoase și fructe precum banane în loc de zahăr”.

Cerealele se află și ele pe lista produselor pe care le consumăm deseori la micul dejun, dar care ne pot aduce centimetri în plus pe talie.

”Aceste cereale sunt pline de zahăr adăugat și carbohidrați rafinați. Acest lucru poate adăuga cu siguranță circumferință la talia dumneavoastră, deoarece zahărul adăugat este corelat cu o creștere a țesutului adipos visceral”, mai spune Young.

Astfel, indicat este să căutați variantele de cereale care au un conținut cât mai mic sau chiar deloc de zahăr ori de îndulcitori alimentari. Iar dacă vreți să dați o savoare cerealelor de la micul dejun este suficient să adăugați câteva fructe dintre cele care vă plac.

Vezi și: Angiografia, tehnica ce pune diagnosticul de cancer fără biopsie. Radu Deac: Nu mai e nevoie de biopsie! Descoperă imediat tumorile maligne

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel