Urmărește dezbaterea live

5 alimente care inflamează organismul. Greșeala pe care o faci și afectează sănătatea

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
5 alimente foto:freepik@orion_production
5 alimente foto:freepik@orion_production

5 alimente care inflamează organismul. Ce să nu mai faci niciodată, conform cercetătorilor.

Multe alimente pot contribui la inflamații și boli cronice, inclusiv alimentele bogate în zahăr adăugat, carbohidrați rafinați, alimente prăjite, alcool și carne gătită la temperaturi ridicate. Inflamația poate fi benefică sau dăunătoare, în funcție de situație.

Vezi și: Hipertensiunea arterială asimptomatică, ”ucigașul tăcut” din corpul tău. Cum să o recunoști

Pe de o parte, este modul natural al corpului de a se proteja atunci când ești rănit sau bolnav. Poate ajuta organismul să se apere împotriva bolilor și să stimuleze vindecarea.

Pe de altă parte, inflamația cronică, persistentă, este asociată cu un risc crescut de boli, precum diabetul, bolile de inimă și obezitatea.

Alimentele pe care le consumi pot afecta semnificativ inflamația din corpul tău.

1. Zahărul 

Zahărul este 50% glucoză și 50% fructoză. Unul dintre motivele pentru care zahărul adăugat este dăunător este că poate crește inflamația, ceea ce poate duce la boli. Într-un studiu clinic în care oamenii au băut băuturi răcoritoare obișnuite sau dietetice, lapte sau apă, doar cei din grupul de băuturi răcoritoare obișnuite au avut niveluri crescute de acid uric, care amplifică inflamația și rezistența la insulină.

Zahărul poate fi dăunător și pentru că furnizează cantități excesive de fructoză. Consumul excesiv de fructoză a fost asociat cu obezitatea, rezistența la insulină, diabetul, boala ficatului gras, cancerul și boala cronică a rinichilor.

2. Alimentele prăjite

Pe lângă faptul că sunt bogate în grăsimi și calorii, alimentele prăjite, precum cartofii prăjiți, bastonașele de mozzarella, gogoșile pot crește și nivelul de inflamație din corp. Acest lucru se datorează unor metode de gătire la temperaturi înalte, inclusiv prăjirea, care pot crește producția de compuși dăunători.

Prăjirea poate crește, de asemenea, cantitatea de grăsimi trans din uleiurile de gătit, care pot, de asemenea, dezvolta inflamația.

Cercetările sugerează că alimentele prăjite pot influența compoziția microbiomului intestinal, ceea ce ar putea crește nivelul inflamației, conform Healthline. De asemenea, alte studii au arătat că consumul de alimente prăjite poate fi asociat cu un risc crescut de dezvoltare și deces din cauza bolilor de inimă.

3. Carbohidrați rafinați

Chiar dacă carbohidrații au o reputație proastă, multe alimente bogate în carbohidrați sunt foarte hrănitoare și se pot încadra într-o dietă echilibrată.

Cu toate acestea, consumul excesiv de carbohidrați rafinați poate crește inflamația. Carbohidrații rafinați au avut cea mai mare parte a fibrei lor eliminată. Fibra dezvoltă senzația de sațietate, îmbunătățește controlul zahărului din sânge și hrănește bacteriile benefice din intestine.

Cercetătorii sugerează că carbohidrații rafinați din dieta modernă pot încuraja dezvoltarea bacteriilor inflamatorii din intestin, care pot crește riscul de obezitate și boala inflamatorie intestinală.

4. Consumul excesiv de alcool

Consumul moderat de alcool poate aduce anumite beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, cantități mai mari pot duce la probleme grave.

Într-un studiu din 2010, nivelurile de proteină C-Reactivă (CRP), un marker al inflamației, au crescut la persoanele care consumau alcool. Cei care consumau mai mult de două băuturi pe zi aveau cele mai mari niveluri de CRP.

Oamenii care consumă mult alcool pot dezvolta probleme legate de trecerea toxinelor bacteriene din colon în corp. Această condiție poate duce la inflamații generalizate care duc la deteriorarea organelor.

5. Carnea gătită la temperaturi ridicate

Consumul de carne gătită la temperaturi ridicate, inclusiv carnea procesată, precum baconul, cârnații, șunca și carnea afumată din comerț, este asociat cu un risc crescut de boli de inimă, diabet și anumite tipuri de cancer, conform Healthline.

Gătitul cărnii la temperaturi ridicate duce la formarea de compuși inflamatori cunoscuți sub numele de AGE-uri.

Pe lângă inflamație, AGE-urile (se crede că) contribuie la afecțiuni cronice, precum bolile de inimă, cancerul, sindromul metabolic și diabetul de tip 2.

Interesant, marinarea cărnii în soluții acide, cum ar fi zeama de lămâie sau oțetul, înainte de a o pune pe grătar sau de a o coace, poate reduce cantitatea de AGE-uri la jumătate.

Este crucial să fim conștienți de alegerile noastre alimentare și să optăm pentru o dietă echilibrată și sănătoasă, bogată în alimente naturale și proaspete. Adoptarea unui stil de viață sănătos, care include și exercițiile fizice regulate, poate contribui la reducerea inflamațiilor și la menținerea stării de sănătate.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă mănânci carne crudă. Implică riscuri serioase pentru sănătate și poate afecta diferite organe

Este important să ne educăm și să fim conștienți de impactul pe care alimentația noastră îl are asupra sănătății noastre generale. Prin alegeri informate și un mod de viață sănătos, putem gestiona inflamațiile din corp și ne putem îmbunătăți starea de bine și calitatea vieții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel