9 lucruri simple care te scapă de tristețe sau melancolie

Dana Lascu |
Data publicării:
Toamna, tânără   Foto: Pixabay
Toamna, tânără Foto: Pixabay

Uneori ai nevoie doar de un mic impuls ca să te simți mai bine mental. Sunt câteva lucruri simple care te scot din melancolie, te scapă de tristețe și, în general, te fac să te simți mai bine. Iată care: 

Nu putem fi fericiți tot timpul, dar stările prelungite de tristețe sau melancolie nu sunt bune. Sunt câteva lucruri simple care te pot ajuta să te simți mai bine, dar nu sunt tratament pentru depresie gravă, anxietate acută sau alte probleme clinice. Pentru acestea din urmă trebuie să consultați un psihiatru sau un psiholog. Iată ce poți face ca să scapi de  tristețe sau melancolie:

1) Ridică-te de pe canapea și ieși din casă

Să zaci în pat sau pe canapea, cu ochii în tavan, nu e o soluție, ci o problemă.  Mai multe studii au arătat că atunci când sunteți înconjurat de oameni și lucruri, haosul vizual merge direct la creier. Vă distrage atenția și vă împiedică să vă lăsați mintea copleșită de probleme. 

2) Fă curat în casă

Oamenii triști, melancolici, depresivi sau anxioși au tendința să se îngroape în lucruri. Unele studii au arătat că o casă aglomerată amplifică hormonul de stres cortizol, în special la femei. Fă ordine în casă, aruncă lucrurile de care nu ai nevoie sau donează-le la o organizație caritabilă.

3) Cumpărați-vă ceva frumos

Nu trebuie să fie electronice de lux, bijuterii scumpe sau să schimbi toată mobila din casă. Ci ceva simplu și vesel, care își face viața mai frumoasă. Cercetările arată că adevărata magie a așa-numitei terapii la cumpărături este sentimentul de control pe care îl ai asupra mediului în care faci propriile alegeri. Cumpără ceva util, dar care să se încadreze în bugetul tău. Nu trebuie să îți golești cardurile, pentru lipsa de bani provoacă stres.

4) Joacă-te cu un animal de companie

Într-un studiu, studenții care s-au relaxat timp de doar 10 minute cu un câine sau o pisică au avut brusc nivelul de cortizol mai scăzut, iar acesta este hormonul stresului. Dacă nu ai propriul animal de companie, adoptă unu sau ieși în parc cu prieteni care au animale sociabile, ca să te joci cu ele. 

5) Ascultă muzică

Muzica clasică te poate relaxa și poate să îț scadă tensiunea. Dar dacă gusturile tale sunt altele, un studiu italian a arătat că și tempo-urile rapide te pot ajuta. După ce au ascultat cântece ritmate, subiecții avea presiunea sângelui și ritmul cardiac revenite la normal. Deci, indiferent dacă îți place Mozart sau rock clasic, ascultă muzică.

6) Mănâncă alimente anti-depresie

Într-un studiu, un grup de tineri a fost pus să consume o dietă bogată în fructe, legume și carne slabă, timp de câteva săptămâni. S-a constatat că dieta cu inspirație mediteraneană a ajutat la reducerea stărilor depresive. Exercițiile fizice făcute în grup și ieșitul la masă împreună cu amicii au același efect benefic. 

7) Terapii care relaxează

Presopunctura poate diminua anxietatea și îți poate îmbunătăți fluxul sanguin. La  fel și masajul, sauna și aromaterapia. 

8) Plimbare în natură

Ecoterapia explorează modul în care natura ameliorează stresul, anxietatea și depresia. Un studiu din 2015 a constatat că persoanele care fac plimbări în natură au o activitate mai scăzută în părțile creierului în care avem gândurile negative. Începeți cu o plimbare aproape de casă, printr-un parc cu multă verdeață,  sau o traseu ușor de aproximativ o jumătate de oră, repetat de mai multe ori pe săptămână. Funcționează și mai bine dacă ieși la plimbare cu un prieten. 

9) Găsește ceva amuzant de făcut sau de văzut

Fie că te amuză videoclipurile prostești care circulă în mediile de socializare, comediile britanice câteodată ridicole sau că își place să mergi la un stan-up comedy, găsește lucrurile care te fac să râzi. Cărțile de umor, podcast-urile amuzante sau glumele din reviste sunt și ele surse excelente. Studiile arată râsul - și distragerea atenției de la gândurile  negre care vine la pachet cu el - este unul dintre cele mai bune lucruri care te fac să te simți bine. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel