Accidentul vascular cerebral: șase lucruri pe care trebuie să le știi

Steluța Indrei |
Data publicării:

Accidentul vascular cerebral reprezintă a doua cauză de mortalitate și invaliditate. La fiecare 4 minute, o persoană este victimă a acestei boli. Ca să poți preveni această boală care afectează profund creierul, trebuie să cunoști următoarele șase lucruri esențiale.

Accidentul vascular cerebral (AVC) determină o gravă afectare a calității vieții pacienților. Cei care suferă un AVC trebuie să ajungă în primele 6 ore într-o unitate spitalicească specializată în care să poată fi tratați astfel încât să li se salveze viața și să rămână cu cât mai puține sechele. Profesorul Yves Samson, șeful unității de urgențe cerebrovasculare de la Spitalul Pitié-Salpêtrière Paris, unul dintre cele mai moderne centre de acest gen din lume, prezintă în cotidianul Le Figaro șase informații esențiale despre accidentul vascular cerebral.

Ce presupune accidentul vascular cerebral?

AVC este provocat de o disfuncție gravă a circulației sangvine la nivelul creierului. Mai exact, creierul este privat de sânge și implicit de oxigen, în mod brusc, fie prin blocarea unui vas de sânge (AVC ischemic - 80% din cazuri), fie prin ruperea unui vas de sânge (AVC hemoragic). 

După un accident vascular cerebral, pacienții pot rămâne cu sechele precum paraliziile și deficitul motor, tulburările de vorbire și de înțelegere, tulburări de vedere sau de auz, tulburări de echilibru.

Accidentul vascular cerebral, cauză importantă de mortalitate și invaliditate

Cu toate că în ultimul timp incidența accidentului vascular cerebral înregistrează o tendință în scădere, inclusiv în România, el rămâne a doua cauză de mortalitate și invaliditate. Înaintea vârstei de 70 de ani, bărbații sunt cei mai afectați, în timp ce după 80% majoritatea victimelor sunt femei.

În ultimii ani, vârsta medie la care apare accidentul vascular cerebral a ajuns la 71 de ani pentru bărbați și 75 de ani pentru femei. Însă 10% dintre pacienți suferă un AVC înaintea vârstei de 50 de ani. 

Cum se manifestă un AVC?

Acronimul FAST - care înseamnă rapid în engleză - este utilizat de specialiști pentru a descrie simptomele unui AVC. F (face) - fața prezintă asimetrie: colțul gurii lăsat, ochi aproape închis. A (arm) - brațul de pe aceeași parte prezintă slăbiciune musculară. S (speech) - vorbirea este afectată. T (time) - timpul este extrem de important, iar pacientul trebuie să ajungă cât mai rapid la spital.

Ce trebuie făcut imediat?

După chemarea ambulanței, primul lucru care trebuie făcut este stabilirea orei la care au început simptomele. „Aceasta nu este obligatoriu ora la care a fost descoperită victima. Apoi trebuie notate simptomele și evoluția lor. Minutele care trec sunt esențiale”, subliniază prof. Samson.

Ce se întâmplă la spital?

Prima investigație importantă este examenul de imagistică medicală: tomografie computerizată (CT) sau rezonanță magnetică (RMN). Astfel se poate stabili dacă este vorba despre un AVC ischemic (un cheag la nivelul creierului) sau un AVC hemoragic (hematom). Acest lucru este decisiv pentru administrarea tratamentului potrivit în timp util. 

„Pentru AVC ischemic există două opțiuni. Dacă o arteră este blocată, iar pacientul ajunge la spital suficient de devreme, se introduce o sondă și se retrage cheagul: este vorba despre trombectomie, care îmbunătățește considerabil prognosticul pacientului”, explică medicul. O altă tehnică este tromboliza intravenoasă, care constă în introducerea unui cateter în vasul afectat și dizolvarea cheagului. Aceste metode pot fi aplicate doar dacă pacientul ajunge la spital în primele 4-6 ore de la declanșarea AVC. 

Care sunt principalele mijloace de prevenție?

Controlul factorilor de risc, respectiv tratarea corectă a hipertensiunii arteriale, reducerea colesterolului și a glicemiei, menținerea unei greutăți corporale normale, renunțarea la fumat, reprezintă cea mai importantă măsură pentru evitarea unui accident vascular cerebral.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel