Acidul caprilic, benefic pentru infecțiile Candida, colesterol și sindromul de colon iritabil. În ce alimente îl găsești și la ce te mai ajută

Acidul caprilic - Foto: Freepick @rawpixel.com
Acidul caprilic - Foto: Freepick @rawpixel.com

Acidul caprilic - ce este, ce beneficii are și în ce alimente se găsește.

Acidul caprilic este un tip de acid gras saturat benefic care are proprietăți antibacteriene, antivirale, antifungice și antiinflamatorii. A fost asociat cu prevenirea infecțiilor tractului urinar, a infecțiilor urinare, a infecțiilor vezicii urinare, a Candida, a bolilor cu transmitere sexuală, a infecțiilor orale precum gingivita și a multor alte afecțiuni.

Acidul caprilic este unul dintre acizii grași care se găsesc în uleiul de cocos.

Unele cercetări sugerează că poate fi util în gestionarea infecțiilor, afecțiunilor cutanate, a tulburărilor digestive și a colesterolului ridicat. Utilizarea sa ca dezinfectant poate contribui, de asemenea, la scăderea riscului de rezistență la antibiotice. Puteți lua acid caprilic pe cale orală sau îl puteți aplica pe piele.

Cea mai bună sursă de acid caprilic este nuca de cocos, în special uleiul de nucă de cocos, care este o modalitate excelentă de a obține acizi grași concentrați cu lanț mediu. Alte surse includ laptele de vacă integral gras, untul de arahide, uleiul din fructe de palmier și chiar laptele matern uman.

Uleiul de nucă de cocos este modalitatea ideală de a obține acizi grași benefici, cum ar fi acidul caprilic, deoarece vine cu atât de multe alte beneficii.

Unele beneficii dovedite ale uleiului de cocos includ:

- stimularea sistemului imunitar

- prevenirea cancerului

- vindecarea pielii și a acneei

- ajutarea la pierderea în greutate

- vindecarea sindromului intestinului permeabil

- reducerea alergiilor

- îmbunătățirea sănătății inimii

- susținerea glandei tiroide

- reducerea oboselii.

De asemenea, acidul caprilic este un acid gras care se găsește în laptele multor mamifere. De asemenea, poate fi găsit în cantitate mai mare în laptele de capră.

Beneficii ale acidului caprilic

1. Infecții cu Candida

Infecțiile cu Candida sunt o problemă medicală frecventă, fiind infecții fungice. Acestea pot provoca infecții vaginale, ciuperca unghiilor și afte orale. Proprietățile antifungice ale acidului caprilic sunt considerate a ucide și reduce fungii.

Un studiu din 2011 a constatat că acidul caprilic a fost eficient în reducerea simptomelor în unele infecții cu Candida, în timp ce un alt studiu din 2019 a constatat că acidul caprilic, împreună cu alte antifungice derivate din natură, a fost eficient în uciderea Candida albicans, care cauzează în mod obișnuit infecțiile Candida, potrivit Healthline.

2. Afecțiuni ale pielii

La fel cum acidul caprilic poate ajuta la gestionarea infecțiilor cu Candida, acesta poate fi, de asemenea, benefic pentru anumite afecțiuni ale pielii. Acest lucru se datorează în mare parte proprietăților sale antibacteriene și antimicrobiene, care îl ajută să elimine bacteriile care trăiesc în piele.

Uleiul de nucă de cocos poate ameliora simptomele anumitor afecțiuni ale pielii prin hidratarea și calmarea pielii. Un studiu de testare 2019 a constatat că uleiul virgin de nucă de cocos poate ajuta la suprimarea markerilor inflamatori și la îmbunătățirea funcției de barieră a pielii.

3. Tulburări digestive

Există unele dovezi că acizii grași cu lanț mediu, cum ar fi acidul caprilic, pot ajuta pacienții care au anumite tulburări digestive.

Proprietățile antiinflamatorii și antibacteriene ale acidului caprilic pot ajuta la gestionarea unor afecțiuni precum boala inflamatorie intestinală sau sindromul de colon iritabil. Ambele afecțiuni implică inflamații și, uneori, infecții bacteriene în sistemul digestiv.

Proprietățile antibacteriene pot fi, de asemenea, benefice pentru persoanele cu boala Crohn sau colită ulcerativă.

Cercetările sugerează că înlocuirea acizilor grași cu lanț lung din alimentele de origine animală cu acizi grași cu lanț mediu, cum ar fi acidul caprilic din uleiul de cocos, poate ajuta la scăderea incidenței colitei spontane și la protejarea împotriva inflamației din intestin.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a judeca în mod adecvat eficiența uleiului de cocos pentru aceste afecțiuni.

4. Rezistența la antibiotice

Rezistența la antibiotice este o problemă tot mai mare în întreaga lume, care provine din utilizarea greșită și excesivă a antibioticelor. Acidul caprilic poate fi un dezinfectant util care poate reduce bolile de origine alimentară fără a utiliza antibiotice.

Într-un studiu din 2020, o combinație de acid caprilic și peroxid de hidrogen a părut a fi eficientă în uciderea tulpinilor de bacterii care provoacă în mod obișnuit boli de origine alimentară, cum ar fi Salmonella, Escherichia coli și Listeria.

5. Colesterolul

Acidul caprilic este un acid gras cu lanț mediu. Unele studii sugerează că acești acizi grași pot avea un efect benefic asupra colesterolului ridicat. Cu toate acestea, rezultatele sunt amestecate.

Într-o analiză a studiilor efectuate în 2020 la om, cercetătorii au analizat impactul consumului de ulei de cocos asupra sănătății inimii. Aceștia au constatat că consumul de ulei de cocos a fost asociat în mod semnificativ cu un nivel mai ridicat de colesterol HDL ("bun").

Cu toate acestea, uleiul de cocos a crescut, de asemenea, în mod semnificativ colesterolul LDL în unele studii.

O revizuire din 2019 a efectelor consumului de ulei de cocos asupra colesterolului sugerează că uleiul de cocos crește semnificativ HDL, LDL și colesterolul total în comparație cu alte uleiuri.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii la om pentru a înțelege mai bine efectul acidului caprilic asupra nivelului de colesterol.

Cum se obține acidul caprilic

Puteți profita de potențialele beneficii ale acidului caprilic prin ingerarea uleiului de nucă de cocos sau prin aplicarea acestuia pe piele.

Începeți prin a adăuga 1 lingură sau mai puțin de ulei de nucă de cocos în dietă în fiecare zi pentru a vă asigura că îl puteți tolera. Puteți consuma ulei de cocos solid sau topit. De asemenea, îl puteți adăuga la alte alimente sau îl puteți amesteca într-un smoothie.

Lucrul cu uleiul de nucă de cocos în dietă este, în general, o modalitate sigură de a vă ajuta să profitați de beneficiile acidului caprilic.

În timp ce uleiul de nucă de cocos este una dintre cele mai populare modalități de a vă obține doza zilnică de acid caprilic, există și alte câteva opțiuni.

Uleiul de palmier și produsele lactate conțin, de asemenea, acid caprilic. Acidul caprilic este, de asemenea, disponibil sub formă de supliment. Acesta poate fi găsit în magazinele de vitamine și în unele magazine de produse naturiste sau online.

Administrarea suplimentelor de acid caprilic nu este recomandată persoanelor însărcinate sau care alăptează.

Suplimentele de acid caprilic pot provoca ușoare tulburări stomacale sau digestive. Persoanele cu probleme frecvente de stomac ar trebui să consulte un profesionist din domeniul sănătății înainte de a lua suplimente de acid caprilic.

Începeți încet atunci când adăugați uleiul de nucă de cocos în dietă pentru a vă ajuta sistemul să se adapteze și pentru a evita tulburările digestive.

Este important de reținut că, deoarece uleiul de nucă de cocos este un tip de ulei, acesta este bogat în grăsimi. Doar 1 lingură are 12 grame de grăsime.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel