ACIDUM IBANDRONICUM - prospect

DCMedical Team |
Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

ACIDUM IBANDRONICUM - prospect. Acţiune: Antiosteoporotic şi hipocalcemiant; bifosfonat, analog al pirofosfatului, se leagă de hidroxiapatita din oase şi inhibă resorbţia osoasă mediată de osteoclaste. 

ACIDUM IBANDRONICUM - prospect

Denumirea comercială: ACID IBANDRONIC, BONVIVA, HOLMEVIS, IASIBON, OSAGRAND, OSSICA, QUODIXOR,

Pezentare: Concentrat pentru soluție perfuzabilă, soluție injectabilă în seringă preumplută, comprimate filmate, 

Indicații: Soluția perfuzabilă: creşteri patologice (anormale) ale valorilor calcemiei (hipercalcemie) ca rezultat al tumorilor, prevenţia afectărilor osoase (fracturi patologice, complicaţii osoase care necesită radioterapie sau intervenţii chirurgicale) la pacienţii cu cancer de sân şi metastaze osoase (soluție perfuzabilă şi comprimate). Tratamentul osteoporozei postmenopauză, pentru reducerea riscului de fracturi vertebrale. 

Contraindicații: Hipersensibilitate, copii, sarcină şi alăptare. 

Reacții adverse: Creşterea temperaturii corpului, ocazional. Sindrom pseudo-gripal cu febră, frisoane, dureri osoase sau musculare. La pacienţii cu astm bronşic sensibil la acid acetilsalicilic, administrarea altor bifosfonaţi a fost asociată cu bronhoconstricţie (wheezing, lipsa aerului). La pacienţii cu cancer de sân şi metastaze osoase, administrarea perfuzabilă a fost cel mai frecvent asociată cu oboseală, dureri de cap, sindrom pseudogripal, diaree şi dureri musculare (mialgii). Alte reacţii adverse frecvente includ: indigestie (dispepsie), vărsături, ameţeli, dureri gastrointestinale, valori crescute ale enzimelor hepatice, va I ori crescute ale creatininemiei, dureri în gât, edem al membrelor inferioare. Nu au fost investigate efectele asupra reacţiilor, vigilenţei sau atenţiei. A!: Hipersensibilitate la alţi bifosfonaţi, hipocalcemie, tulburări ale metabolismului mineral (cum este carenţa de vitamina D), afecţiune renală severă (insuficienţa renală cu clearance-ul creatininei < 30 ml/min), tulburări esofagiene, into I eranţă la galactoză, deficit de lactază Lapp, tulburări de absorbţie galactoză-glucoză. Se va informa medicul asupra consumului de antiinflamatorii nesteroidiene (AINS) sau asupra utilizării altor medicamente sau suplimente care conţin calciu, magneziu, fier sau aluminiu. Prudenţă la asocierea cu amino-glicozide. Se recomandă ca funcţia renală, calcemia, fosfatemia şi magneziemia să fie monitorizate în conformitate cu practica clinică. La pacienţii cu risc de insuficienţă cardiacă, trebuie evitată hiperhidratarea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel