Adevărul despre salata de boeuf. Greșeala pe care ai făcut-o când ai pus castraveții: Nu este nicidecum un aperitiv

Masa de Crăciun poate să vă aducă și sănătate, nu doar bucurii în bucate. Ce ai greșit până acum la salata de boeuf.
Pentru mulți masa de Crăciun poate să fie un stres, nu doar din punct de vedere nutruțional, ci mai ales al cantității de mâncare, uneori prea mare pentru o familie obișnuită. Se fac nenumărate feluri tradiționale, de la celebrele preparate de porc și tochitură la piftie, de la sarmale la salata de boeuf la de la turtă dulce la cozonaci.
Mulți sunt însă îngrijorați de consumul de prea multe gustări nesănătoase, dar și de luatul în greutate, potrivit unei cercetări realizate de British Nutrition Foundation, potrivit Which.
Pentru mulți însă, Crăciunul nu este doar punctul culminant al anului și al sărbătorilor de iarnă, ci și un eveniment plin de beneficii, dacă știți cum să le combinați, dar mai ales cum să nu exagerați.
Salata de boeuf
”Când spui salată te gândești la ceva dietetic și delicios. Ori salata de bouef este bomba calorică din meniul de sărbători. Un fel de mâncare consistent și complet, nicidecum un aperitiv.
Ingredientele sunt simple și hrănitoare: cartofi, morcovi, mazăre, murături și carne. Folosiți castraveți murați în sarmură, nu în oțet, fermentația lactică aduce un plus de savoare și are efect probiotic.
Cartofii fierți și răciți conțin amidon recristalizat cu rol prebiotic, iar mazărea este plină de fibre și minerale. De carne, nu mai vorbim, este sățioasă și antianemică, are proteine complete și calorii negative”, afirmă nutriționistul Mihaela Bilic.
Potrivit acesteia, problemele de siluetă vin de la maioneză, care cu fiecare lingură aduce câte 100 de calorii.
”Este decizia fiecărei gospodine cât de legată va fi salata, însă sfatul meu este să nu o înecați în maioneză. Porția corectă este de două trei linguri, fără pâine, dacă se poate”, a mai spus nutriționistul.
Piftia este recunoscută pentru beneficiile pe care le are pentru sănătate. În supa de oase cu care se realizează celebra răcitură găsim o sursă importantă de aminoacizi necesari pentru formarea de colagen și elastină.
Colagenul este o proteină structurală majoră pe care organismul o sintetizează în mod natural, iar în organismul nostru, din treimea proteică, cel mai abundent este colagenul. Acesta are rolul de a face oasele puternice, de a permite pielii și tendoanelor să se întindă, dar și de ajuta pielea să se refacă după o rănire. De altfel, rolul esențial al fibrelor de colagen este demonstrat de spectrul larg de boli cauzate de scăderea colagenului din corp, printre acestea numărându-se osteoporoza, anevrismele arteriale, artroza sau boala degenerativă a discului intervertebral.
Organismul produce în mod natural colagen până la 25 de ani, iar după această vârstă începe să scadă, însă la femei scade mai mult după menopauză, motiv pentru care este nevoie să lucrăm pentru sintetizarea acestuia.
Sarmalele, mai ales dacă sunt făcute cu frunze de varză, vă asigură și legume, deci de fibre. De altfel, nutriționiștii recomandă ca acestea să fie preparate pe ”straturi” alternate, astfel încât într-o porție să aveți și proteineșe și carbohidrații din umplutură, dar și le frunzele de varză murată care astfel vă asigură și sursa de probiotice.
Cozonacul ca la mama poate fi benefic, dacă reușiți să vă opriți după prima felie, care dacă are în jur de 100 de grame cumulează 400 de calorii. Cozonacul poate fi consumat ca gustare sau la micul dejun.
Și cum pentru mulți vinul nu lipsește de la masa de Crăciun, este important de știut că femeilor le este recomandat un singur pahar de alcool, în timp ce bărbații se pot bucura de două pahare.
Și cum nutriționiștii susțin moderația în toate, atât în privința mâncării, cât și al alcoolului, pentru a nu ajunge la Camera de Gardă pentru situații ce țin de digestie, este bine să le urmați sfatul și să vă limitați consumul, oricât de bune sau de sănătoase sunt produsele pregătite cu dăruire de doamnele sau domnii bucătari ai caselor.
VEZI ȘI:
Cozonac, rețetă. Sorin Bontea, secretul care-l face fraged și pufos. Unde ai greșit până acum
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
5 băuturi pe care trebuie să le bei dacă îți crește glicemia sau ai glicemia mare
Ce să bei dacă ai glicemia ridicată. 5 bături extraordinare pentru persoanele cu glicemie crescută.
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
Crumble cu prune, desertul de toamnă pe care nu trebuie să-l ratezi
Ce se întâmplă dacă bei apă cu oțet de mere dimineața
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
A băut o cană cu apă caldă și lămâie zilnic. Ce s-a întâmplat după 30 de zile e uimitor
Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Cum să ții țânțarii la distanță. Trucuri care sigur funcționează
Cele 4 trucuri care țin țânțarii departe de tine și de casa ta.
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.