Aditivi alimentari, buni sau răi pentru sănătate?

Medicii fac recomandări gurmanzilor
Medicii fac recomandări gurmanzilor

Multe persoane cred că se confruntă cu riscuri de sănătate cauzate de aditivii alimentari. Un sondaj recent a reliefat că 51% dintre oamenii chestionți sunt îngrijorați că aditivii le vor face rău, în timp ce 30% dintre respondenți consideră că produsele cultivate cu pesticide și carnea provenită de la animalele cărora li se administrează antibiotice sau hormoni reprezintă un risc major pentru sănătate.

Statele Unite ale Americii au păreri împărțite în legătură cu daunele și beneficiile practicilor moderne de producție alimentară. 51% dintre americani spun că ar putea fi bolnavi din cauza aditivilor alimentari, dar 48% cred că expunerea este atât de scăzută încât nu este un risc serios, potrivit sondajului Pew Research Center.

Mai mult de 2500 de adulți din S.U.A. au fost chestionați. 70% consideră că știința afectează în mod pozitiv calitatea alimentelor, dar aproximativ 50% cred că alimentele cu ingrediente modificate genetic (GM) sunt mai rele pentru sănătatea ta decât alimentele nemodificate genetic.

În medie, femeile sunt mai îngrijorate decât bărbații cu privire la riscurile pentru sănătate provocate de aditivii alimentari și de alimentele modificate genetic. Iar persoanele cu cunoștințe științifice limitate se îngrijorează mai mult cu privire la riscurile de sănătate date de aceste alimente decât cele care au mai multe cunoștințe științifice.

22% dintre americani, care se ocupă foarte mult de alimentele modificate genetic, cred că sunt mai rele pentru sănătate, acești respondenți fiind, de asemenea, cei mai preocupați de riscurile legate de sănătate din alimentele procesate și de practicile agricole controversate, cum ar fi utilizarea de hormoni sau antibiotice la animale, produse cultivate cu pesticide sau alimente care conțin ingrediente artificiale.

Alte concluzii cheie ale studiului

Carnea provenită de la animalele cărora li se administrează antibiotice sau hormoni și produsele cultivate cu pesticide reprezintă un risc major pentru sănătate, sunt de părere 30% dintre respondenți. Pesticidele din alimente îngrijorează 39% dintre femei și 23% dintre bărbați, iar carnea cu antibiotice sau hormoni 39% dintre femei, respectiv 25% dintre bărbați.

Conservanții artificiali reprezintă un risc pe termen lung pentru sănătate crede un sfert dintre americani. Mai mult de unul din cinci spune același lucru despre coloranții artificiali. 44% au declarat că restricționează consumul de îndulcitori artificiali, 38% limitează zahărul și aproape 30% au grijă la culoarea artificială. Dintre cei cărora le pasă de alimentele modificate genetic, două treimi consideră că carnea provenită de la animalele cărora li se administrează antibiotice sau hormoni este un risc pentru sănătate, comparativ cu 12% cărora nu le care pasă.

Alimentele modificate genetic sigure sau nu?

Persoanele care mănâncă mai multe alimente ecologice au mai multe șanse să creadă că aditivii alimentari reprezintă un risc pentru sănătate.

Opiniile americanilor despre alimentele ecologice diferă în funcție de vârstă. Aproximativ jumătate dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani spun că produsele ecologice sunt mai bune pentru sănătate. Acest lucru este valabil doar pentru 39% dintre adulții cu vârsta peste 65 de ani, după cum arată MedicineNet.com.

49% dintre americani consideră că alimentele care au ingrediente modificate genetic reprezintă pericole mai mari pentru sănătate, în timp ce 44% sunt neutre în legătură cu această problemă, iar 5% spun că sunt mai bune pentru sănătate.

50% din persoanele care au mai multe cunoștințe științifice cred că alimentele modificate genetic sunt sigure și că ponderea lor va crește în alimentația mondială.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel