Afecțiunea banală care crește riscul de deces prematur. Poate fi ușor evitată. Implicarea familiei, salvatoare de vieți

Monika Baciu |
Data publicării:
singuratatea - FOTO: Freepik
singuratatea - FOTO: Freepik

Afecțiunea banală care crește riscul de deces prematur poate fi ușor evitată.

Afecțiunea banală care crește riscul de deces prematur este singurătatea. Lipsa vizitelor de la prieteni sau familie crește riscul de deces prematur, sugerează un studio. Oamenii de știință spun că cei care participă la activități de grup săptămânale evită moartea.

Chiar și o vizită lunară la prieteni poate reduce riscul de deces prematur. Oamenii ar trebui să facă un efort să-și viziteze prietenii și cei dragi cel puțin o dată pe lună pentru a-i împiedica să se simtă singuri și a reduce riscul de deces prematur, sugerează un studiu, potrivit Daily Mail.

Singurătatea crește riscul de deces prematur

Cercetătorii au descoperit că cei care nu au niciodată sau rareori compania celor mai apropiați sunt mai susceptibili să moară prematur.

Și oamenii de știință au avertizat că chiar și cei care locuiesc cu altcineva pot fi expuși riscului dacă nu au vizitatori frecvenți. Studii anterioare au legat deja singurătatea de un risc crescut de deces prematur, dar experții au vrut să exploreze cum diferite interacțiuni sociale ar putea avea un impact.

Echipa de la Universitatea din Glasgow a analizat cinci tipuri diferite de interacțiuni sociale raportate de peste 450.000 de oameni. Participanții aveau o vârstă medie de 57 de ani la începutul studiului și au fost urmăriți timp de aproximativ 12 ani.

Ei au raportat cât de des erau vizitați de familie sau prieteni, dacă participau sau nu la activități de grup săptămânale și dacă locuiau singuri.

Li s-a mai cerut dacă se simt capabili să se destăinuie cuiva apropiat și dacă se simt ”adesea” singuri. În timpul perioadei de urmărire, au murit 33.135 de persoane.

Vezi și: Cum să dormi dacă ești răcit. Care este cea mai bună poziție de somn. Cum pot fi agravate simptomele din cauza unei poziții incorecte

Concluzii triste

Analiza, publicată în jurnalul BMC Medicine, a arătat că cei care au raportat că sunt vizitați de prieteni și familie mai puțin de o dată pe lună aveau mai multe șanse să moară în următorii 12 ani.

Cei care nu erau niciodată vizitați de cei dragi aveau un risc crescut de deces cu 39%, comparativ cu cei care erau vizitați zilnic. Autorii au spus că cei care erau vizitați cel puțin o dată pe lună aveau un risc semnificativ mai mic de deces, indicând că ar putea exista un efect protector al acestei interacțiuni sociale.

Dar riscul redus părea să rămână același indiferent dacă o persoană era vizitată zilnic, de câteva ori pe săptămână, săptămânal sau lunar. Co-autorul studiului, Jason Gill, a spus că persoanele singure sunt cele mai expuse.

Vezi și: Primul semn al demenței. Nu este vorba de pierderea memoriei. La ce să fii atent în cazul vârstnicilor

”Riscul pare să fie în rândul persoanelor foarte izolate, care nu văd niciodată prieteni și familie sau le văd mai puțin frecvent decât o dată pe lună. Faptul că îi vizitați pe cei singuri și izolați este un lucru extrem de util de făcut, deoarece pare să fie important ca oamenii să primească o vizită cel puțin o dată pe lună”, a spus Jason Gill.

Oamenii care locuiau cu altcineva păreau, de asemenea, să aibă nevoie de vizite lunare.

”A existat încă un risc asociat cu vizitele rare la prieteni și familie chiar și printre cei care nu locuiau singuri”, a spus autorul principal, Dr. Hamish Foster.

Vezi și: Cancerul cu cea mai fatală evoluție: Singura formă de cancer în care rata mortalităţii este foarte crescută

Activitățile sociale reduc riscul de deces prematur

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că cei care participau la activități de grup săptămânale, cum ar fi un curs de cântat, mergerea la biserică sau grupuri precum ”Men's Sheds”, aveau mai puține șanse să moară în timpul studiului.

Dr. Foster a explicat că motivul descoperirilor lor ar putea fi că persoanele mai izolate social pot participa la comportamente mai nesănătoase, cum ar fi fumatul sau consumul de alcool.

Între timp, prietenii și familia ar putea oferi un nivel specific de suport pentru oameni și i-ar putea ajuta să acceseze servicii de sănătate, ceea ce ar putea contribui la efectul protector, a adăugat el.

Cei care primeau vizite mai frecvente de la cei dragi ar putea beneficia și de ”relații de calitate superioară” în comparație cu cei care vizitează mai puțin frecvent.

Cercetătorii au spus că descoperirile ar putea fi folosite pentru a identifica persoanele cu un risc mai mare de deces din cauza factorilor sociali.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel