Alcoolul nu este benefic sănătății nici în cantități mici! CONCLUZIILE experților Federației Mondiale a Inimii

Adisa Codruț |
Data publicării:
Alcool
Alcool

Alcoolul nu este benefic nici în cantități mici pentru sănătatea inimii, susțin experți de la Federația Mondială a Inimii.

Specialiiști de la Federația Mondială a Inimii (WHF) susțin că ideea că un consum de alcool în cantități mici până la moderate este benefică pentru sănătatea cardiovasculară nu este susținută de date științifice.

”În ultimele decenii, prevalența bolilor cardiovasculare s-a dublat aproape, iar alcoolul a jucat un rol major în incidența unei mari parte a acesteia. (...) Prezentarea alcoolului ca fiind necesar pentru o viață socială vibrantă a distors atenția de la efectele nocive ale consumului de alcool, la fel ca și afirmațiile frecvente și larg mediatizate conform cărora consumul moderat, cum ar fi un pahar de vin roșu pe zi, poate oferi protecție împotriva bolilor cardiovasculare. (...) Aceste afirmații sunt în cel mai bun caz dezinformate și în cel mai rău caz o încercare a industriei alcoolului de a induce publicul în eroare cu privire la pericolul produsului lor”, susține Monika Arora, membru al comitetului de advocacy WHF, într-un comunicat de presă.

Afirmațiile WHF au la bază un raport recent din The Lancet, bazat pe Studiul Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study (GBD), care a constatat că nu există un nivel sigur de consum de alcool. În 2019, aproape 2,4 milioane de decese au fost atribuite alcoolului, reprezentând 4,3% din toate decesele la nivel global și 12,6% dintre decesele bărbaților cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani. S-a demonstrat că chiar și cantități mici de alcool cresc riscul de boli cardiovasculare, inclusiv boli coronariene, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, boli de inimă - hipertensiune, cardiomiopatie, fibrilație atrială -, anevrism, notează WHF.

Studiile care susțin contrariul se bazează în mare parte pe cercetări pur observaționale, care nu țin cont de co-factorii relevanți, mai consideră Federația Mondială a Inimii, arată webmd.

Oamenii care ar bea mai mutl de 5 pahare de vin pe săptămână ar avea un risc mai mic de a face COVID, pretinde un studiu care are la bază date britanice analizate la Spitalul Shenzhen Kangning din China. Cercetătorii pun asta pe seama conținutului ridicat de polifenoli din vinul roșu. Experții mai arată că consumul de bere și cidru nu are efecte similare celui de vin roșu, dimpotrivă aceștia ar avea un risc cu 28% mai mare de a contracta virusului COVID. Cercetarea realizată de specialiști chinezi arată că acele persoane care beau mai mult de cinci pahare pe săptămână aveau un risc cu 17% mai mic de a contracta virusul. În ce privește băutorii de vin alb care consumă între unul și patru pahare pe săptămână, aceștia au avut un risc cu 8% mai mic de a contracta virusul în comparație cu cei care nu consumă, arată DailyMail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel