Alergenii, vinovați și de alergiile alimentare. Ce informații oferă etichetele produselor
Alergenii sunt vinovați de apariția unor alergii alimentare.
Alergenii sunt substanţele care vă fac să strănutaţi, să tuşiţi sau să vă curgă nasul. Alergenii sunt de mai multe feluri.
Alergenii pot fi împărţiţi în cinci categorii: ingeraţi, injectabili, de contact, infectanţi şi, tipul care dă cele mai mari bătăi de cap, inhalaţi.
Alergenii ingeraţi sunt acei alergeni care conțin orice poate fi mâncat sau băut, cum ar fi alimentele, băuturile sau medicamentele.
Alergenii injectabili reprezintă orice este injectat în organism, medicamente sau vaccinuri. Muşcăturile sau înţepăturile de animale sau insecte pot de asemenea introduce alergeni în organism, prin penetrarea pielii.
Alergenii de contact includ substanţe care ating sau vin în contact cu pielea, cum ar fi îmbrăcămintea, plantele, metalele, lemnul, loţiunile şi produsele din piele naturală sau sintetică.
Alergenii infectanţi sunt organisme care fie infectează corpul fie cresc în mod normal la nivelul lui, şi duc la simptome de alergie. Aceştia includ bacterii, ciuperci şi paraziţi cum ar fi viermii sau protozoarele.
Alergenii inhalatori sunt particule din aer, inclusiv polenurile, mucegaiurile, părul de animale, praful, medicamentele inhalatorii şi chiar parfumurile.
Vezi și: Bogată în vitamine, andiva are efecte anticancerigene și antiinflamatorii
Alergenii și alergiile alimentare
Alergia alimentară apare ca reacție a sistemului imunitar la anumite alimente. Deși reacțiile alergice sunt adesea ușoare, există și situații în care acestea se manifestă sever.
Singura modalitate de a gestiona aceste consecințe presupune evitarea alimentelor care fac persoana să se îmbolnăvească. Legislația europeană, susținută de știință, asigură faptul că recomandările privind alergenii se regăsesc pe ambalajele alimentare.
”De obicei, oamenii sunt alergici la nuci, crustacee și anumite fructe. O reacție alergică poate fi cauzată de o cantitate mică de ingrediente alimentare la care este sensibilă o persoană.
Simptomele unei reacții alergice pot fi ușoare (mâncărimi sau erupții cutanate) sau pot evolua până la simptome mai grave, cum ar fi vărsături, diaree, dificultăți respiratorii și anafilaxie ocazională (șoc)”, notează European Food Safety Authority.
Vezi și: Sindromul Alport, boala de rinichi. Duce la pierderea auzului și văzului
Simptomele alergiei alimentare
Simptomele intoleranței alimentare sunt dificultăți la digerarea anumitor substanțe, cum ar fi glutenul, balonare, crampe abdominale și diaree.
Cum verificăm produsele
Este foarte important să putem identifica cu ușurință alergenii de pe etichetele alimentelor.
Prin verificarea ingredientelor de pe etichetele alimentelor preambalate, care oferă informații despre alergeni, și, în prealabil, a informațiilor despre alimentele preambalate, oamenii le pot evita în cazul în care sunt alergici.
”Cerințele de etichetare a produselor alimentare privind ingredientele alergene sunt cruciale, astfel încât persoanele cu alergii să poată evita ingredientele care le pot îmbolnăvi.
Pe lângă faptul că oferă sfaturi de utilizare prin intermediul etichetelor, cercetătorii evaluează și noile ingrediente în cazul în care acestea constituie potențiali alergeni și analizează modul în care factori precum procesarea alimentelor pot afecta potențialul alergen", afirmă Antonio Fernandez Dumont, Specialist în siguranța proteinelor, EFSA.
Cercetătorii europeni responsabili cu alergiile alimentare au contribuit la definirea lor științifică privind procesul legislativ pentru etichetarea alimentelor. În prezent, producătorii de alimente vândute în Uniunea Europeană trebuie să marcheze 14 alergeni conform legislației UE.
Aceștia includ cerealele care conțin gluten, lapte, ouă, nuci, arahide, boabe de soia, pește, crustacee, moluște, țelină, lupin, susan, muștar și sulfiți. Iar știința alergenilor continuă să evolueze, astfel încât această listă să poată fi actualizată pe viitor.
-
Colesterolul ridicat din naștere: testele standard nu-l detectează08.12.2025, 14:01
-
Obiceiurile de condus pot trăda primele semne ale declinului cognitiv08.12.2025, 12:37
-
-
-
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Ce să faci dacă ți-ai ars limba: 9 metode simple pentru limba arsă
Cum trebuie să stingi uleiul care a luat foc în tigaie. Ce să nu faci niciodată
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
