Alimentele grase sunt sănătoase. Ce grăsimi sunt benefice
Alimentele grase nu sunt nesănătoase. Înlocuirea grăsimilor cu carbohidrați sau cereale procesate și îndulcite nu aduce niciun beneficiu sănătății.
Alimentația sănătoasă nu înseamnă alimente fără găsime. Totuși, experții fac niște recomandări în ce privește cantitatea și mai ales tipul de grăsimi care pot fi consumate fără niciun pericol pentru sănătate.
De zeci de ani, liniile directoare au recomandat limitarea conținutului total de grăsimi alimentare la nu mai mult de 30% din caloriile zilnice și apoi la un interval de 20% până la 35% din calorii, potrivit medicalxpress.com.
Raționamentul a fost că acest lucru ar reduce cantitatea de grăsimi saturate și colesterolul, ambele fiind considerate responsabile de creșterea riscului de boli cardiace. Dar mulți oameni au restricționat toate tipurile de grăsimi, inclusiv cele sănătoase, precum grăsimile nesaturate găsite în fructe cu coajă lemnoasă, uleiuri vegetale și pești.
În plus, producătorii de produse alimentare ambalate s-au grabit să înlocuiască grăsimile cu carbohidrați procesați nesănătoase, cum ar fi zahărul și cerealele rafinate.
Cercetările care analizează studiile observaționale și studiile clinice au constatat că înlocuirea grăsimilor saturate cu carbohidrații rafinați găsiți în așa-numitele alimente procesate cu conținut scăzut de grăsimi nu reduce riscul bolilor cardiace.
Grăsimile polinesaturate reduc riscul unor boli
Pe de altă parte, alegând grăsimi polinesaturate, fie în locul grăsimilor saturate, fie în locul carbohidraților, reduc cu adevărat riscul acestor boli. Grăsimile polinesaturate includ surse vegetale și marine de grăsimi nesaturate, cum ar fi uleiul de măsline și peștele gras. Acest lucru este adevărat, chiar și atunci când caloriile din aceste surse reprezintă 35% sau mai mult din dieta zilnică.
Specialiștii sugerează, acum, optimizarea grăsimilor sănătoase și evitarea produselor cu conținut scăzut de grăsimi, sau chiar a celor fără grăsimi, care au un nivel ridicat de cereale rafinate și zaharuri adăugate. Aceasta înseamnă că majoritatea caloriilor grase ar trebui să provină din grăsimi nesaturate, în special uleiuri polinesaturate.
Limita superioară a grăsimilor saturate este încă 10% din caloriile zilnice. Acestea includ grăsimi animale precum unt, smântână, grăsime de vită și untură și uleiuri tropicale, cum ar fi de palmier și uleiurile de nucă de cocos.
- 
                        
 - 
                        
 - 
                        Pastila care ar putea opri complicațiile diabetului03.11.2025, 21:00
 - 
                        Gestul simplu care poate încetini îmbătrânirea creierului cu până la 20%03.11.2025, 20:03
 - 
                        
 
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
