Alimentele procesate, de ce te îngrașă. Ce modificări produc în organism
Alimentele procesate cresc pofta de mâncare și, automat, duc la creșterea în greutate. Un mic studiu arată că apar schimbări hormonale.
Consumul alimentelor ultra-procesate, nu doar chipsuri sau prăjituri, ci și alimente precum cerealele pentru micul dejun, carnea procesată, mezeluri sau fructele din conserve în sirop îndulcit c zahăr, îi face pe oameni să se supraalimenteze și să crească în greutate, în comparație cu persoanele care consumă alimente neprocesate. Acest lucru reiese dintr-un mic studiu, publicat de Cell Metabolism.
În studiu au fost implicați 20 de bărbați și femei care au stat la o unitate de cercetare timp de o lună și au fost repartizați la întâmplare la una din cele două diete.
Un grup a primit alimente ultra procesate, iar celălalt grup a fost hrănit cu alimente neprocesate (cum ar fi un mic dejun cu ovăz cu banane, nuci și lapte degresat). După două săptămâni, participanții au fost comutați la dietele opuse. Ambele diete au fost potrivite uniform pentru calorii totale, macronutrienți, fibre, zaharuri și sodiu, iar participanților li s-a permis să mănânce cât mai mult sau atât cât au dorit.
Alimente procesate, câștig mai mare în greutate
Constatările arată că participanții la studiu au mâncat mai multe calorii atunci când consumau alimente ultra-procesate, în comparație cu cele două săptămâni în care au mâncat alimente neprocesate. De asemenea, au câștigat mai mult în greutate în dieta ultra-procesată.
Cerctătorii spun că nu este tocmai clar de ce, dar au descoperit că hormonii care suprimă pofta de mâncare au scăzut și hormonii foamei au crescut, atunci când oamenii mâncau alimente procesate.
În concluzie, mâncați alimente întregi, neprocesate, cu cât mai puține ingrediente.
Sursa: AICI.
-
-
-
-
-
Mâncarea care te ajută să-ți păstrezi mintea limpede20.12.2025, 12:46
Remedii naturale pentru hipotiroidism. Gestionarea sănătății tiroidiene dincolo de medicamente
Anca Țurcașiu, boală. Analiza banală pe care toți ar trebui să o facem: Mi-a ieșit destul de proastă. Obișnuiește-te, nu există remediu
EXCLUSIV Cât trebuie să mâncăm după 40 de ani. Dr. Corina Neamțu: Suntem pierduți. E clar! Începem să punem
Cât trebuie să mâncăm după 40 de ani. De ce ne îngrășăm după o anumită vârstă. Cum și cât trebuie, de fapt, să mâncăm.
Un medic dezvăluie cele 7 boli care apar imediat după sărbători: Se agravează imediat
Un medic dezvăluie 7 boli care se agravează după sărbători. Mesele de sărbători pot face mai mult rău decât ai crede.
Tot mai multe femei peste 55 de ani suferă de dureri lombare. Medicii au descoperit cauza surprinzătoare
Teodora Stoica, mărturisiri dureroase despre lupta împotriva cancerului: Am avut şi metastaze la plămân şi la coloană. Nu mai aveam putere să mă ridic din pat
Dieta săracă în carbohidrați, o alternativă la medicația pentru diabetul de tip 2. Beneficiile pentru sănătatea pancreatică
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm după vârsta de 40 de ani. Dr. Corina Neamțu: Se depune întotdeauna
De ce ne îngrășăm după vârsta de 40 de ani. Care este, de fapt, rolul tiroidei în acest fenomen neplăcut.
Cele 6 alimente care îți scad glicemia. Sunt pline de fibre și pot reduce diabetul
Aceste 6 alimente sunt bogate în fibre, antioxidanți și nutrienți, îți scad glicemia și combat diabetul.
Tusea, semnul ignorat al unui cancer. Afectează în special persoanele între 30 și 50 de ani
EXCLUSIV Semnul de pe gât care trebuie să te trimită la endocrinolog. Dr. Roxana Novac explică: Simptomele sunt vaste
Acest semn care apare pe gât trebuie să te trimită la endocrinolog.
Endometrioza: ce este, cauze și tratament. Impactul asupra fertilității și riscului de cancer
Endometrioza - ce este, cauze și tratament. Ce impact are asupra fertilității și riscului de cancer.
EXCLUSIV Nodulii tiroidieni, mai puțin periculoși decât cancerul de prostată. Dr. Radu Mihai: E o boală mult mai severă, cu mortalitate serioasă
EXCLUSIV Când devin nodulii tiroidieni canceroși. Dr. Roxana Novac: Sunt foarte frecvenți. Ar trebui să ne îngrijoreze
De ce este important să menții o greutate sănătoasă după menopauză. Adaptarea la schimbările naturale ale corpului
Terapia de substituție hormonală și efectele sale asupra sănătății cardiovasculare și rezistenței la insulină. Rolul estrogenului în protejarea inimii
EXCLUSIV Balonul endoscopic pentru slăbit: ce trebuie să știi. Dr. Florin Turcu: Asta e marea lui problemă
Legătura dintre nivelul estrogenului și sănătatea inimii la menopauză. Un punct critic pentru sistemul cardiovascular
Greutatea, asociată cu dezvoltarea bolii Alzheimer. Câte kilograme sunt nocive și cum afectează creierul
Greutatea corporală este un factor care poate duce la apariția bolii Alzheimer. Câte kilograme trebuie să ai pentru a fii la risc.
Rolul vitaminei D în sănătatea oaselor și menținerea nivelului de energie. Cele mai bune surse alimentare și nu numai
Vitamina D, esențială pentru sănătatea oaselor și energia zilnică, poate fi cheia unei vieți mai active și a unui sistem imunitar puternic.
EXCLUSIV Care este cea mai bună sare și ce boli previne. Dr. Roxana Novac: Are multe beneficii
Aceasta este cea mai bună sare. Poate preveni inclusiv anumite boli psihice.
Cancerul care este descoperit întâmplător. Dr. Ruxandra Dobrescu: Este cel mai frecvent. Progresează lent
Acest tip de cancer este descoperit întâmplător. Este un tip de cancer care avansează lent.
