Alimentul care te ajută să slăbești, dar provoacă dureri de cap. Ce alte beneficii și reacții adverse are

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
alimentul care te ajuta sa slabesti - FOTO: Freepik@proostoleh
alimentul care te ajuta sa slabesti - FOTO: Freepik@proostoleh

Alimentul care te ajută să slăbești, dar provoacă dureri de cap este consumat de foarte multă lume, inclusiv de copii.

Alimentul care te ajută să slăbești are și efecte nedorite. Guma de mestecat, efecte neașteptate asupra sănătății. Ce trebuie să știi despre aceasta. 

Guma de mestecat poate avea unele beneficii asupra sănătății. Prof. Raphael Nyarkotey Obu a analizat o parte din efectele pe care le are guma de mestecat.

Ce este guma de mestecat

Guma de mestecat este o substanță moale, cauciucată, care este concepută pentru a fi mestecată, dar nu înghițită. Guma de mestecat are următoarele ingrediente de bază:

- Gumă. Aceasta este baza cauciucată nedigerabilă

- Rășină: Aceasta se adaugă de obicei pentru a întări guma și pentru a o ține împreună.

- Umpluturi. Umpluturile, cum ar fi carbonatul de calciu sau talcul, sunt folosite pentru a da textură gumei.

- Conservanți. Aceștia sunt adăugați pentru a prelungi durata de valabilitate. Cea mai populară alegere este un compus organic numit butilhidroxitoluen butilicat (BHT).

Vezi și: De ce este bine să ai păr pe picioare. Boala gravă de care suferi când acesta lipsește. Ce spune despre sănătatea ta

- Agenți de umiditate. Aceștia sunt folosiți pentru a reține umiditatea și a împiedica întărirea gumei. Aceștia pot include ceruri precum parafina sau uleiuri vegetale.

- Îndulcitori. Zahărul din trestie de zahăr, zahărul din sfeclă și siropul de porumb sunt îndulcitori populari. Gume fără zahăr folosesc alcooli de zahăr, cum ar fi xilitolul, sau îndulcitori artificiali, cum ar fi aspartamul.

- Arome. Se adaugă arome naturale sau sintetice pentru a da gumei gustul dorit.

Cei mai mulți producători de gumă de mestecat își păstrează rețetele exacte în secret. Ei se referă adesea la combinația lor specifică de gumă, rășină, umplutură, agenți de înmuiere și antioxidanți ca fiind "baza gumei". Toate ingredientele utilizate în procesarea gumei de mestecat trebuie să fie de "calitate alimentară" și clasificate ca fiind adecvate pentru consumul uman.

Vezi și: De ce să nu mai folosești scobitori niciodată. Remus Grecea: Duc la deces

Gumă de mestecat, beneficii

Oamenii de știință au analizat ce efecte are guma de mestecat asupra sănătății. De la simplul gest de a mesteca guma, aceasta vine cu o serie de beneficii.

Reduce stresul și stimulează memoria

Cinci studii demonstrează că guma de mestecat îmbunătățește funcția cerebrală, inclusiv vigilența, memoria, înțelegerea și luarea deciziilor.  De asemenea, un studiu controlat randomizat recent realizat de Yaman-Sözbir et al. (2019) a stabilitcă studenții care au mestecat gumă de mestecat timp de 7 sau 19 zile au avut scoruri reduse pentru depresie, anxietate și stres, comparativ cu cei care nu au făcut-o.

Cei care au mestecat gumă au obținut, de asemenea, un succes academic mai mare.

Alte studii au constatat, de asemenea, că guma de mestecat ar putea oferi o mică distragere a atenției atunci când efectuați orice sarcină la început, dar ar putea să vă ajute să vă concentrați pentru perioade mai lungi.

Vezi și: Semnul de pe față care arată dacă suferi de boli cardiovasculare. Dacă observi ASTA, ai un risc de 10 ori mai mare de a avea boli de inimă

Un alt studiu, Onyper et al. (2011), a constatat un impact al guma de mestecat în primele 15-20 de minute ale unei sarcini. Este interesant modul în care simpla mestecare a gumei îmbunătățește memoria. Unii spun că îmbunătățirea memoriei se datorează creșterii fluxului de sânge către creier cauzată de guma de mestecat.

Alte două studii au confirmat, de asemenea, că guma de mestecat ar putea scădea stresul și ar putea crește sentimentul de atenție.

Într-un studiu de mică amploare efectuat pe studenți universitari, mestecatul gumei timp de 2 săptămâni a redus sentimentele de stres ale participanților, în specialîn ceea ce privește volumul de muncă academic. În ceea ce privește motivul pentru care acest lucru este așa în performanțele academice. Două studii au explicat că are legătură cu arta de a mesteca, care a fost legată de reducerea nivelului de hormoni de stres, cum ar fi cortizolul.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă înghiți pastilele fără apă. Trei riscuri la care te supui. Cum trebuie să stai când înghiți medicamentele

Guma de mestecat îmbunătățește pierderea în greutate

Studiile au constatat că guma de mestecat ar putea fi benefică pentru cei care încearcă să slăbească. Acest lucru se datorează faptului că este atât dulce, cât și săracă în calorii, oferindu-vă un gust dulce fără a afecta negativ dieta dvs.

Două studii au constatat că guma de mestecat ar putea reduce pofta de mâncare, ceea ce ar putea să prevină mâncatul în exces. 
Un studiu mic a constatat, de asemenea, că guma de mestecat între mese a redus senzația de foame și a diminuat consumul de gustări bogate în carbohidrați după-amiaza.

Un alt studiu a constatat că guma de mestecat în timpul mersului pe jos ar putea ajuta la arderea mai multor calorii. Alte studii au raportat constatări diferite. De exemplu, două studii au constatat că guma de mestecat nu afectează pofta de mâncare sau consumul de energie pe parcursul unei zile.

Deși, un studiu a susținut, de asemenea, că cei care mestecă gumă au fost mai puțin predispuși să ia gustări de fructe. Acest lucru s-ar putea datora faptului că participanții mestecau gumă mentolată înainte de a mânca, ceea ce făcea ca fructele să aibă un gust neplăcut.

Vezi și: Ce se întâmplă când nu mai întreții relații intime. 7 afecțiuni medicale pe care le riști

Guma de mestecat îmbunătățește respirația și protejează dinții

Guma de mestecat fără zahăr ar putea ajuta la protejarea dinților de carii. Este mai bună pentru dinții tăi decât guma obișnuită, îndulcită cu zahăr. Acest lucru se datorează faptului că zahărul hrănește bacteriile "rele" din gură, care vă pot deteriora dinții.

Cu toate acestea, unele gume fără zahăr sunt mai bune decât altele când vine vorba de sănătatea dentară.

Xu et al. (2015) au descoperit că guma de mestecat îndulcită cu xilitol, un alcool din zahăr, este mai eficientă decât alte gume fără zahăr în ceea ce privește evitarea cariilor dentare. Două studii au explicat că xilitolul evită dezvoltarea bacteriilor care cauzează cariile dentare și respirația urât mirositoare.

Un studiu a constatat că mestecarea gumei îndulcite cu xilitol a redus numărul de bacterii rele din gură cu până la 75%.

Alți cercetători au susținut că mestecarea gumei după masă crește fluxul de salivă, spălând astfel zaharurile dăunătoare și resturile alimentare, ambele alimentând bacteriile din gură.

Guma de mestecat, efecte nedorite

În afară de numeroasele beneficii, mestecatul prea mult de gumă ar putea provoca unele efecte secundare nedorite. Moderația este întotdeauna cheia pentru orice.

Vezi și: De ce ne trezim cu respirație urât mirositoare. Alin Gabor: Sunt un fel de combustibil, materia primă a bacteriilor

Guma fără zahăr conține laxative și FODMAP-uri

Alcoolii de zahăr folosiți pentru a îndulci guma fără zahăr au un efect laxativ atunci când sunt consumați în cantități mari. Într-un studiu, Liauwand Saibil (2019) a constatat că mestecarea multor gume fără zahăr ar putea provoca tulburări digestive și diaree. În plus, toți alcoolii din zahăr sunt FODMAP-uri, care pot cauza probleme digestive pentru persoanele cu sindromul colonului iritabil (IBS).

Guma îndulcită cu zahăr este rea pentru sănătatea dentară și metabolică

Guma de mestecat îndulcită cu zahăr este rea pentru dinți. De exemplu, Rugg-Gunn, A a explicat că zahărul este digerat de bacteriile rele din gură, provocând în timp o creștere a cantității de placă pe dinți și a cariilor dentare.

Alți cercetători au susținut, de asemenea, că mâncatul prea mult zahăr este, de asemenea, legat de mai multe condiții de sănătate, cum ar fi obezitatea, rezistența la insulină și diabetul.

Vezi și: Boala cronică ce se poate vindeca aproape 100%. Simptomele, ignorate. Liana Gheorghe: Reușim să o tratăm în 2-3 luni. Rar se întâmplă să avem pacienți care nu răspund la tratament

Guma de mestecat prea mult provoacă probleme la nivelul maxilarului

Mestecatul frecvent ar putea duce la o problemă a maxilarului numită tulburare temporo-mandibulară (TMD), care provoacă durere atunci când mesteci. Două studii au găsit o legătură între mestecatul excesiv și tulburarea temporo-mandibulară.

Guma de mestecat, asociată cu durerile de cap

Un studiu din 2015 sugerează că mestecarea frecventă a gumei ar putea provoca dureri de cap la cei predispuși la episoade de migrenă și dureri de cap de tip tensional, deși sunt necesare mai multe cercetări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel