Alzheimer, diagnostic timpuriu printr-un test de salivă

Dana Lascu |
Data publicării:
Depresie la bătrânețe. Foto: Pixabay
Depresie la bătrânețe. Foto: Pixabay

Cercetătorii de la Universitatea din Alberta a identificat trei biomarkeri pentru detectarea insuficienței cognitive ușoare și a bolii Alzheimer în probele de saliva. Cercetarea are rezultate promițătoare pentru aplicarea într-un cadru clinic.

Echipa de cercetători de la Universitatea din Alberta combină expertiza lui Liang Li, profesor la Departamentul de Chimie, în metabolomică (studiul științific al proceselor chimice care implică metaboliți, intermediarii moleculari mici și produse ale metabolismului) cu cea în tulburări neurodegenerative a lui Roger Dixon, profesor în cadrul Departamentului de Psihologie.

Toate proiecțiile indică un impact global iminent și uluitor al bolilor neurodegenerative și a demenței", a explicat Dixon importanța critică a acestei cercetări care a fost publicată în jurnalul Frontiers in Aging Neuroscience.

Citește și: Alzheimer, teste de memorie care prezic boala și atrofia creierului

Li și Dixon au examinat probe de saliva de la trei grupuri de pacienți, unii cu boală Alzheimer, unii cu insuficiență cognitivă ușoară și unii normali. Folosind un puternic spectrometru de masă, ei au examinat mai mult de 6.000 de metaboliți - compuși care fac parte din procesele metabolice ale organismului nostru - pentru a identifica orice schimbări sau „semnături" comune sau diferite în grupuri.

Trei metaboliți fac diferența între grupurile de pacienți

În această analiză, am găsit trei metaboliți care pot fi utilizați pentru a face diferența între aceste trei grupuri", a spus Li. „Este o lucrare preliminară, pentru că am folosit o dimensiune foarte mică a eșantionului, dar rezultatele sunt foarte promițătoare. Dacă putem folosi un set mai mare de mostre, vom valida concluziile noastre și vom dezvolta un test de saliva pentru boala Alzheimer".

Un test de salivă s-ar dovedi util în pratica clinică pentru ușurința și caracterul său neinvaziv. De asemenea, are potențialul de a detecta mai devreme bolile neurodegenerative, permițând intervenția timpurie.

Citește și: Alzheimer, un nou test de sânge ar putea ajuta la diagnosticarea bolii

Până în prezent, nicio interventie care modifică boala Alzheimer nu a avut succes", a explicat Dixon, într-un material dat publicității de Universitatea Alberta. „Din acest motiv, cercetătorii își doresc să descopere primele semne ale bolii, astfel încât protocoalele de prevenire să poată fi puse în aplicare".

Un beneficiu suplimentar al identificării acestor biomarkeri este capacitatea de a efectua teste de eficacitate pentru tratamente. „Folosind biomarkerii, putem face, de asemenea, de testare pentru a vedea ce tipuri de tratamente sunt cele mai eficiente în tratarea bolii Alzheimer - de la dietă, la activitatea fizică și produse farmaceutice", a adăugat Li despre lucrarea care a fost publicată și de Journal of Alzheimer’s Disease.

Studiul, integral, poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel