Ananasul și digestia. Cât este de benefic

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:

O porție de ananas ar putea ajuta la îmbunătățirea digestiei prin furnizarea de fibre și unui anumit tip de enzimă digestivă. În timp ce ananasul este benefic pentru tractul digestiv, poate provoca stres gastro-intestinal atunci când consumi prea mult.

nainte de a mânca ananas proaspăt, trebuie să îndepărtați coaja exterioară și tulpina dură. Aceste părți ale ananasului sunt prea fibroase pentru a puteafi digerate. În plus, ar trebui să tai miezul interior din carnea fructelor. Nucleul este adesea prea dificil de mestecat. Achiziționarea de bucăți de ananas tăiate în prealabil este o altă opțiune,însă acesta este adesea păstrat într-o substanță cu apă și zahăr, care vine cu un plus caloric, notează Livestrong. 

Fibre

Ananasul este bogat în fibre în mod natural pentru a vă ajuta la îmbunătățirea digestiei. În timp ce alimentele bogate în fibre conțin de obicei fibre solubile și insolubile, cea mai mare parte a fibrei din ananas este solubilă. Acest tip de fibre atrage apa în intestin, încetinind absorbția. În timpul acestui proces, tractul digestiv este capabil să absoarbă toate vitaminele și mineralele din alimentele pe care le consumi. Cantitatea mică de fibre insolubile din ananas, care provine din venele fibroase care necesită o mestecare suplimentară, împinge deșeurile. Fibra insolubilă menține tranzitul intestinal și creează scaune moi ușor de trecut. Pentru o sănătate digestivă optimă, trebuie să consumi 14 grame de fibre totale pentru fiecare 1.000 de calorii pe care le consumi, explică specialiștii Universității de Stat din Colorado. O porție de 1 cană de cuburi de ananas oferă aproximativ 2,2 grame de fibre dietetice totale.

Bromelaina

Ananasul are, de asemenea, o enzimă digestivă numită bromelină, care este un amestec de enzime proteolitice. Aceste enzime lucrează împreună pentru a vă ajuta sistemul digestiv să se descompună și să absoarbă proteinele din alimentele pe care le mâncați. În plus, bromelanul din ananas poate ajuta la ameliorarea durerilor de stomac, arsurilor la stomac și a diareei, notează Centrul Medical al Universității din Maryland.

Alte considerente

În timp ce ananasul este plin de fibre benefice și bromelanină pentru a promova digestia normală, un consum prea mare poate duce la efecte secundare incomode la unele persoane. Dacă în mod normal nu consumi multe alimente bogate în fibre, aportul brusc de fibre din ananas îți poate supăra stomacul. O porție prea mare de ananas îngrămădește tone de fibre în tractul digestiv, ceea ce poate duce la diaree sau, eventual, la constipație. În plus, cantitățile mari de bromelină din intestin pot provoca greață sau diaree.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel