Atacul de cord, semnul din talpă la care să fii atent. Medic: Există ceva diabolic

Monika Baciu |
Data publicării:
atacul de cord - FOTO: Freepik@hadiphotography494
atacul de cord - FOTO: Freepik@hadiphotography494

Atacul de cord poate fi prevestit prin anumite semne. Iată ce pot indica picioarele despre sănătatea inimii tale. 

Atacul de cord apare atunci când fluxul de sânge către inimă este sever redus sau blocat. Blocajul este din cauza unei acumulări de grăsimi, colesterol și alte substanțe în arterele inimii (coronariene). Depozitele grase, care conțin colesterol, se numesc plăci. Procesul de acumulare a plăcii se numește ateroscleroză.

În anumite cazuri picioarele tale pot fi un bun indicator al sănătății inimii. Iată semnele la care să fii atent. La fiecare 36 de secunde, cineva moare din cauza bolilor cardiovasculare din America, relatează Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Acest lucru se ridică la aproximativ 660.000 de decese legate de inimă pe an, ceea ce face ca bolile de inimă să fie responsabile pentru una din patru decese.

Cu toate acestea, în ciuda omniprezenței sale, mulți dintre noi încă nu ar reuși să recunoască semnele unei probleme cardiace grave, în special în stadiile sale anterioare.

Acum, experții trag un semnal de alarmă cu privire la un anumit simptom al sănătății inimii, pe care spun că îl puteți observa în picioare. Citiți mai departe pentru a afla ce simptom subtil ar trebui să te îngrijoreze și să îți dai seama este timpul pentru un screening cardiac.

Atacul de cord, semnele din picioare

Dacă aveți dureri, furnicături, sau de arsură în picioare, ar trebui să vă verificați sănătatea inimii. Durerile de picioare pot fi frecvente - mai ales după exercițiile fizice sau petrecerea zilei de lucru în picioare - dar experții spun că, dacă nu există o explicație cunoscută, ar trebui să apelați la serviciile unui medic specialist.

Acest lucru este valabil mai ales dacă durerea este însoțită de o senzație de furnicături sau arsură, despre care experții avertizează că ar putea fi o formă de neuropatie mică a fibrelor, o afecțiune care afectează sistemul nervos periferic.

"Neuropatia fibrelor mici este o afecțiune caracterizată prin atacuri severe de durere care încep de obicei la nivelul picioarelor sau mâinilor. Atacurile constau, de obicei, în durere descrisă ca înjunghiere sau arsură sau senzații anormale ale pielii, cum ar fi furnicături sau mâncărime. La unele persoane, durerea este mai severă în timpul perioadelor de odihnă sau noaptea", spune MedlinePlus, o ramură a Bibliotecii Naționale de Medicină a guvernului SUA, arată Best Life Online.

Este deosebit de important să luați notă de acest simptom din cauza legăturii sale cunoscute cu problemele de sănătate a inimii. De fapt, un studiu din 2021 publicat în revista Neurology a constatat că aproximativ 50% dintre subiecții de studiu cu neuropatia fibrelor mici au suferit un atac de cord în timpul perioadei de studiu de șase ani.

"Există ceva diabolic despre neuropatia fibrelor mici, în sensul că are o asociere foarte puternică cu bolile de inimă și atacurile de cord", a declarat Christopher Klein, MD, profesor de neurologie la Clinica Mayo și coautor al studiului, pentru US News & World Report.

Vezi și: Căsnicia, factor de risc pentru o boală care afectează milioane de oameni. Cum o poți preveni

Neuropatia fibrelor mici, asociată cu diabetul

Simptomul este, de asemenea, asociat cu o incidență mai mare a diabetului zaharat. Cercetătorii au stabilit, de asemenea, o legătură între neutopatia fibrelor mici și diabet. Ei au ajuns la concluzia că persoanele cu această afecțiune sunt mai predispuse la obezitate, iar aproximativ 50% dintre pacienții cu neuropatie au avut diabet, comparativ cu 22% dintre cei care nu au neuropatie.

De fapt, potrivit unui studiu din 2011 publicat în revista Diabetes/Metabolism Research and Reviews, observând că această senzație din picior poate duce la diagnosticarea precoce a diabetului.

"Studii recente au demonstrat anomalii semnificative ale fibrelor mici la subiecții cu toleranță scăzută la glucoză și diabet... sugerând că cea mai timpurie deteriorare a fibrelor nervoase este la fibrele mici", au scris cercetătorii.

Un studiu din 2015 publicat în revista Angiology a concluzionat în mod similar că evaluările "anomaliilor fibrelor nervoase mici pot permite diagnosticarea în timp util" a diabetului zaharat.

În ciuda asocierii sale directe atât cu sănătatea inimii, cât și cu diabetul, experții spun că neuropatia fibrelor mici este încă sub-recunoscută de profesioniștii din domeniul sănătății.

Vezi și: Hârtia igienică reutilizabilă, avantaje și riscuri. Ce trebuie să știi. Cât de benefică este și cum o poți face chiar acasă

"Medicii, și în special neurologii, sunt mai conștienți de această afecțiune decât erau acum 10 ani", a declarat Brian Callaghan, MD, coautor al studiului Neurologie, pentru US News.

Cu toate acestea, "medicii uită adesea să întrebe despre aceste simptome, astfel încât pacienții ar trebui să-și facă cu siguranță medicii conștienți", adaugă el.

De aceea, dacă observați orice simptome asociate cu neuropatia fibrelor mici, este esențial să fiți proactivi în a le menționa medicului dumneavoastră sau furnizorului de asistență medicală. Prin inițierea conversației, este posibil să puteți evita complicațiile afecțiunii.

Vezi și: De ce să îți aplici sare pe păr. Trucul genial care îți va transforma podoaba capilară

Neuropatia fibrelor mici, simptome

Neuropatia fibrelor mici poate avea mai multe simptome. Iată la ce să fii atent: 

Durerea, furnicăturile sau arsurile la nivelul picioarelor sau mâinilor sunt cel mai frecvent observate simptome timpurii ale neuropatiei fibrelor mici. Unii oameni cu această afecțiune "nu pot simți durere, care este concentrată într-o zonă foarte mică, cum ar fi înțepătură de un ac. Cu toate acestea, au o sensibilitate crescută la durere în general (hiperalgezie) și suferă de durere de stimulare care de obicei nu provoacă durere (alodinie)", arată MedlinePlus.

În plus, există mai multe alte simptome pe care le puteți experimenta împreună cu aceste senzații. Potrivit Medical News Today, unele persoane cu neuropatia fibrelor mici experimentează hipersensibilitate la atingere și modificări de temperatură, probleme de control a vezicii urinare, constipație, amorțeală în picioare, sau stomacul inferior, transpirație anormală, decolorarea pielii, scăderea tensiunii arteriale, bătăi rapide sau neregulate ale inimii, sau ochi uscați și gură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel