Substanța din sticlele de suc care a umplut secțiile de urgențe. Dr. Cornel Sabetay: Arsuri întinse de esofag

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Atrezia esofagiana, esofagoplastia - Foto: Freepick @suttipunfpik
Atrezia esofagiana, esofagoplastia - Foto: Freepick @suttipunfpik

Ce este atrezia esofagiană și ce este esofagoplastia. Care e substanța din sticlele de suc care a umplut secțiile de urgențe.

Dr. Cornel Sabetay, medic chirurgie pediatrică, ortopedie pediatrică, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, ne-a vorbit despre chirurgia pediatrică și despre atrezia esofagiană, diagnostic care s-ar putea pune in utero, deci o boală care s-ar putea vedea la ecografie, înainte de nașterea copilului.

Ce este atrezia esofagiană?

 

Atrezia esofagiană este un defect congenital în care o parte a esofagului (tubul care leagă gura de stomac) nu se dezvoltă corespunzător.

Atrezia esofagiană este un defect congenital al tubului de înghițire (esofagul) care leagă gura de stomac. La un bebeluș cu atrezie esofagiană, esofagul are două secțiuni separate - esofagul superior și cel inferior - care nu se conectează.

Un bebeluș cu această malformație congenitală este incapabil să treacă alimentele din gură în stomac și, uneori, are dificultăți de respirație.

Atrezia esofagiană apare adesea împreună cu fistula traheoesofagiană, un defect congenital în care o parte a esofagului este conectată la trahee, sau trahee.

Atrezia esofagiană este cel mai frecvent detectată după naștere, atunci când bebelușul încearcă pentru prima dată să se hrănească și se sufocă sau vomită, sau atunci când un tub introdus în nasul sau gura bebelușului nu poate trece în stomac. O radiografie poate confirma că tubul se oprește în partea superioară a esofagului, potrivit CDC.

Vezi și: Boala descoperită de medicii români după Cernobîl, ignorată de Ucraina. Cornel Sabetay: Nu puteau discuta pe motive politice. A fost o îndrăzneală la noi

 

Dr. Cornel Sabetay ne-a explicat că mamelor trebuie să li se explice din timp care sunt riscurile unui copil cu un astfel de diagnostic. În plus, medicul a spus că tehnologia în medicină a avansat foarte mult, motiv pentru care ratele de mortalitate au scăzut semnificativ în ultimii ani, inclusiv în România.

"Diagnosticul de atrezie esofagiană se poate pune in utero. Rămână de discutat la nivel de toate personalitățile care vor să concure la a-i dai o soluție mamei respective. E vorba de ecografiști, neonatologi, chirurgi, geneticieni, în așa fel încât, un asemenea diagnostic pus devreme, rămâne cu semn de întrebare dacă dorești să duci la sfârșit un asemenea copil, cu toate riscurile lui față de viață sau non-viață și față de tot ceea ce se poate petrece după aceea, în condițiile unei forme anatomo-clinice particulare în care copilul acela necesită o supraveghere permanentă și în continuare.

S-a plecat de la o mortalitate de 90%, astăzi s-a ajuns la o mortalitate care pentru țările care sunt avansate este sub 50%. Este undeva la 30% - 40% un lucru extraordinar.

Aș putea spune că și pentru România au crescut foarte mult, se duc către 60% - 70%. Acest lucru se datorează și aprecierii formelor anatomo-clinice. Dacă vorbim de forme care sunt mult mai responsabile de o mortalitate în urma unei intervenții chirurgicale față de cele comune care sunt acestea cu capetele mai apropiate, cu fistule, toate acestea, sigur, sunt importante.

Noi vorbim astăzi de esofagoplastii", a declarat dr. Cornel Sabetay, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate.

Ce este esofagoplastia?

Esofagoplastia reprezintă o intervenție chirurgicală care constă în restabilirea continuității tractului digestiv între faringe și stomac și intestin după rezecția esofagului.

În general, esofagoplastia se practică în caz de cancer al esofagului. Principalul risc al esofagoplastiei este proastă cicatrizare a suturilor, care se produce în 10% din cazuri.

În timpul duratei de cicatrizare bolnavul este hrănit prin perfuzie. În general, în urma unei astfel de proceduri, pacientul trebuie sa evite timp de câteva luni să mănânce prea repede sau în cantități prea mari cantitati.

Mai mult, medicul Cornel Sabetay a spus că acum câțiva ani, exista un val enorm de cazuri de copii care veneau la urgențe pentru esofagoplastii și nu din cauza unei malformații, ci din cauza sodei caustice pe care o ingerau din greșeală, crezând că e suc. 

"La copii s-au făcut, în anii anteriori, enorm de multe esofagoplastii pentru un motiv care nu era de malformație. Copiii care ingerau sodă caustică, care să găsea în gospodăriile din Oltenia peste tot. În sticluțele de suc se găsea această substanță. Copiii se jucau prin curte, găseau sticluțe, ingerau această substanță și veneau cu arsuri întinse de esofag și toate s-au pretat la esofagoplastie cu intestin, de regulă, care au dat rezultate mulțumitoare, chiar bune aș spune, în foarte multe dintre aceste cazuri.

Acum, datorită unor modificări de atitudine pe care Guvernul, Ministerul Sănătății, le-a luat, nu mai există în gospodării aceste substanțe și au dispărut în ultimii ani acești copii enorm de mulți care erau și care beau sodă și care erau clienții secțiilor de ORL, cu care noi colaboram și care ni transferau nouă spre a duce la bun sfârșit un asemenea necaz", a completat el. 

Citește și: De ce are Regele Charles degetele umflate. Medic, dezvăluire despre boala de care ar putea suferi: Medicamentele doar reduc durerea, nu și umflarea

Tipuri de atrezie esofagiană. Atrezie esofagiană tipul A, tipul B, tipul C și tipul D


Există patru tipuri de atrezie esofagiană: tipul A, tipul B, tipul C și tipul D.

- Tipul A este atunci când părțile superioare și inferioare ale esofagului nu se conectează și au capetele închise. În acest tip, nicio parte a esofagului nu se atașează de trahee.

- Tipul B este foarte rar. În acest tip, partea superioară a esofagului este atașată de trahee, dar partea inferioară a esofagului are un capăt închis.

- Tipul C este cel mai frecvent tip. În acest tip, partea superioară a esofagului are un capăt închis, iar partea inferioară a esofagului este atașată de trahee, așa cum se arată în desen.

- Tipul D este cel mai rar și cel mai grav. În acest tip, părțile superioară și inferioară ale esofagului nu sunt conectate între ele, ci fiecare este conectată separat la trahee.

Care sunt cauzele atreziei esofagiene

La fel ca multe familii de copii cu un defect congenital, CDC dorește să afle care sunt cauzele.

Cauzele atreziei esofagiene la majoritatea bebelușilor sunt necunoscute. Cercetătorii cred că unele cazuri de atrezie esofagiană pot fi cauzate de anomalii în genele copilului. Aproape jumătate dintre toți bebelușii născuți cu atrezie esofagiană au unul sau mai multe defecte congenitale suplimentare, cum ar fi alte probleme ale sistemului digestiv (intestine și anus), ale inimii, rinichilor, coastelor sau coloanei vertebrale, arată CDC.

Recent, CDC a raportat descoperiri importante cu privire la unii factori care cresc riscul de a avea un copil cu atrezie esofagiană:

- Vârsta tatălui - Vârsta mai înaintată a tatălui este legată de o șansă mai mare de a avea un copil născut cu atrezie esofagiană.

- Tehnologia de reproducere asistată (ART) - Femeile care au folosit ART pentru a rămâne însărcinate au un risc crescut de a avea un copil cu atrezie esofagiană în comparație cu femeile care nu au folosit ART.

CDC continuă să studieze defectele congenitale, cum ar fi atrezia esofagiană, și modul de prevenire a acestora.

Vezi mai multe în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel