AUDIT, testul care îți arată dacă ești alcoolic. Durează mai puțin de două minute

Monika Baciu |
Data publicării:
audit alcool - FOTO: Freepik@master1305
audit alcool - FOTO: Freepik@master1305

AUDIT este un test care îți arată dacă ai probleme din cauza alcoolului. Durează mai puțin de două minute să îl parcurgi.

AUDIT este testul care îți arată dacă ești alcoolic. Durează mai puțin de două minute pentru a-l parcurge, iar în funcție de răspunsuri, îți arată dacă ai probleme cu consumul de alcool.

Testul AUDIT este un instrument științific de evaluare a consumului personal de alcool dezvoltat și validat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), aplicat deja în peste 190 de țări, cel mai de încredere instrument pentru diagnosticarea în fază timpurie a unui consum de alcool la risc.

”ALIAT, alături de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și Ministerul Sănătății, organizează la nivel național desfășurarea Săptămânii AUDIT, în perioada 19-25 iunie 2023.

Prin Săptămâna AUDIT se urmărește promovarea testării populației adulte cu ajutorul chestionarului AUDIT, în vederea evaluării riscului pentru sănătate asociat consumului personal de alcool.

În cadrul acestui eveniment național, încurajăm cât mai mulți români să-și evalueze nivelul de consum de alcool prin efectuarea testului AUDIT. În doar 5 minute, poți să îți evaluezi consumul tău de alcool, răspunzând la cele 10 întrebări. În ceea ce privește modalitatea de completare a chestionarelor AUDIT, aceasta se va face în mod confidențial și anonim, nu se vor colecta date care pot identifica persoana, ci doar în scop statistic (gen, vârstă, mediul de rezidență urban/rural, nivel de studii, stare civilă).

Vezi și: De ce să bei ceai cald în zilele toride de vară. Cum te ajută să te răcorești

O echipă de specialiști și voluntari ALIAT va fi disponibilă online, pentru a oferi, dacă e nevoie, asistență în aplicarea Testului AUDIT și consiliere, prin intermediul Chat Box-ului din Home page.

Persoanele care, în urma completării chestionarului online, vor afla că au un consum de alcool riscant vor putea astfel să evite problemele de sănătate viitoare asociate consumului dăunător de alcool.

Singurele date colectate și analizate vor ajuta specialiștii ALIAT și INSP să înțeleagă mai bine, la nivel național, fenomenul consumului problematic de alcool și să dezvolte pe viitor programe de prevenire eficiente”, notează DSP Hunedoara.

Vezi și: Bolile hepatice, tot mai frecvente. Irinel Popescu: Cauză a vieții moderne. Dușmanii tradiționali ai ficatului nu au dispărut

Când alcoolul devine nociv

Consumul nociv de alcool este un factor cauzal în peste 200 de boli și leziuni. La nivel mondial, 3 milioane de decese în fiecare an sunt cauzate de consumul nociv de alcool. Aceasta reprezintă 5,3% din totalul deceselor.

În general, 5,1% din povara globală a bolilor și vătămărilor este atribuită alcoolului, măsurată în ani de viață ajustați în funcție de invaliditate. Dincolo de consecințele asupra sănătății, consumul nociv de alcool aduce pierderi sociale și economice semnificative pentru indivizi și pentru societate în general.

Consumul de alcool cauzează decesul și invaliditatea relativ devreme în viață. La persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 39 de ani, aproximativ 13,5% din totalul deceselor sunt atribuite alcoolului.

Există o relație de cauzalitate între consumul nociv de alcool și o serie de tulburări mentale și comportamentale, alte afecțiuni netransmisibile și leziuni, notează OMS.

Vezi și: Ruptura musculară, primul verdict pentru Valentin Mihăilă. Tatăl fotbalistului: Păcat de accidentarea pe care a suferit-o

Alcoolul, ce este

Alcoolul este o substanță psihoactivă cu proprietăți generatoare de dependență, care a fost utilizată pe scară largă în multe culturi timp de secole. Consumul dăunător de alcool provoacă o povară ridicată de boli și are consecințe sociale și economice semnificative.

Consumul nociv de alcool poate avea ca rezultat, de asemenea, vătămarea altor persoane, cum ar fi membrii familiei, prietenii, colegii de muncă și străinii.

Consumul de alcool este un factor cauzal în peste 200 de boli, leziuni și alte condiții de sănătate. Consumul de alcool este asociat cu un risc de apariție a unor probleme de sănătate, cum ar fi tulburările mentale și comportamentale, inclusiv dependența de alcool, și boli netransmisibile majore, cum ar fi ciroza hepatică, unele tipuri de cancer și boli cardiovasculare.

O proporție semnificativă a poverii bolilor atribuibile consumului de alcool provine din leziuni involuntare și intenționate, inclusiv cele datorate accidentelor rutiere, violenței și sinuciderii. Leziunile fatale legate de consumul de alcool tind să apară la grupe de vârstă relativ tinere.

A fost stabilită o relație de cauzalitate între consumul nociv de alcool și incidența sau rezultatele bolilor infecțioase, cum ar fi tuberculoza și HIV. Consumul de alcool de către o femeie însărcinată poate provoca sindromul alcoolic fetal (FAS) și complicații la nașterea prematură.

Vezi și: Cum te salvează centura de siguranță în cazul unui accident. Ovidiu Alexa: Există diferențe la cei care stau în dreapta și cei care stau în spate

Factori care influențează consumul de alcool și efectele nocive ale alcoolului

O varietate de factori care afectează nivelurile și modelele de consum de alcool și amploarea problemelor legate de alcool în rândul populației au fost identificați la nivel individual și societal.

Factorii societali includ nivelul de dezvoltare economică, cultura, normele sociale, disponibilitatea alcoolului, precum și punerea în aplicare și respectarea politicilor privind alcoolul. Efectele negative asupra sănătății și daunele sociale cauzate de un anumit nivel și tip de consum de alcool sunt mai mari în cazul societăților mai sărace.  

Factorii individuali includ vârsta, sexul, situația familială și statutul socio-economic. Deși nu există un singur factor de risc care să fie dominant, cu cât o persoană are mai multe vulnerabilități, cu atât este mai probabil ca aceasta să dezvolte probleme legate de alcool ca urmare a consumului de alcool. Persoanele mai sărace se confruntă cu prejudicii mai mari pentru sănătate și sociale din cauza alcoolului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel