Banane, 11 beneficii pentru sănătate. Ce se întâmplă când le mănânci. Îngrașă sau nu, care e adevărul, de fapt?

Banane - Foto: Freepick @KamranAydinov
Banane - Foto: Freepick @KamranAydinov

Care sunt cele 11 lucruri pe care trebuie să le știi despre banane.

Bananele sunt incredibil de sănătoase, convenabile, delicioase și unul dintre cele mai ieftine fructe proaspete pe care le puteți cumpăra. Acest lucru le face să fie o alegere excelentă pentru oricine este interesat să mănânce sănătos.

Deși sunt originare din Asia de Sud-Est, ele cresc omniprezent în multe climate calde, ceea ce le face disponibile în întreaga lume. Varietatea Cavendish, cel mai comun tip care se găsește în magazinele alimentare, începe să fie fermă și verde, dar devine galbenă, moale și dulce pe măsură ce se coace.

Bananele conțin multe substanțe nutritive esențiale și pot fi benefice pentru pierderea în greutate, digestie și sănătatea inimii.

Iată 11 beneficii pentru sănătate ale bananelor, bazate pe știință.

1. Bogate în substanțe nutritive

Bananele conțin o cantitate destul de mare de fibre și mai mulți antioxidanți. O banană de mărime normală (126 de grame) se mândrește, de asemenea, cu:

- Calorii: 112
- Grăsimi: 0 grame
- Proteine: 1 gram
- Carbohidrați: 29 grame
- Fibre: 3 grame
- Vitamina C: 12% din valoarea zilnică (DV)
- Riboflavină: 7% din VD
- Folat: 6% din VD
- Niacină: 5% din VD
- Cupru: 11% din VD
- Potasiu: 10% din VD
- Magneziu: 8% din VD

O banană furnizează aproximativ 112 calorii și este formată aproape exclusiv din apă și carbohidrați. Ele dețin puține proteine și nicio grăsime.

Carbohidrații din bananele verzi, necoapte, sunt în mare parte sub formă de amidon și amidon rezistent - un tip de fibre nedigerabile la care vom ajunge în scurt timp. Pe măsură ce fructul se coace, aroma sa devine mai dulce, în timp ce conținutul de fibre scade.

2. Poate îmbunătăți nivelul de zahăr din sânge

Bananele sunt bogate în fibre solubile. În timpul digestiei, fibrele solubile se dizolvă în lichid pentru a forma un gel. Este, de asemenea, ceea ce conferă bananelor textura lor asemănătoare unui burete.

Bananele necoapte conțin, de asemenea, amidon rezistent, care nu este digerat de organismul tău.

Împreună, aceste două tipuri de fibre vă pot modera nivelul de zahăr din sânge după mese. În plus, ele pot ajuta la reglarea apetitului prin încetinirea golirii stomacului.

Acest lucru înseamnă că, în ciuda conținutului lor mai mare de carbohidrați, bananele nu vor provoca vârfuri majore ale nivelului de zahăr din sânge la persoanele sănătoase. Cu toate acestea, în timp ce persoanele cu diabet se pot bucura de banane, nu este recomandat să se bucure de o porție mare într-o singură ședință.

3. Pot susține sănătatea digestivă

Fibrele dietetice au fost legate de multe beneficii pentru sănătate, inclusiv de îmbunătățirea digestiei. O banană de mărime medie oferă aproximativ 3 grame de fibre.

Amidonul rezistent, tipul de fibre care se găsește în bananele necoapte, este un prebiotic. Prebioticele scapă de digestie și ajung în intestinul gros, unde devin hrană pentru bacteriile benefice din intestin.

Mai mult, pectina - o fibră care se găsește atât în bananele coapte, cât și în cele necoapte - poate ajuta la prevenirea constipației și la înmuierea scaunelor.

Unele studii în eprubetă propun chiar că pectina poate ajuta la protejarea împotriva cancerului de colon, deși sunt încă necesare cercetări la om pentru a confirma acest beneficiu.

4. Poate ajuta la pierderea în greutate

Niciun studiu nu a testat direct efectele bananelor asupra pierderii în greutate. Cu toate acestea, acest fruct popular are mai multe atribute care ar putea face din el un aliment favorabil pierderii în greutate.

În primul rând, bananele au relativ puține calorii. O banană medie are puțin peste 100 de calorii, dar este nutritivă și sățioasă.

Consumul mai multor fibre din legume și fructe a fost legat în mod repetat de scăderea greutății corporale și de pierderea în greutate.

În plus, bananele necoapte sunt pline de amidon rezistent, așa că tind să fie sățioase și să vă reducă pofta de mâncare. Dacă doriți să includeți bananele necoapte în dieta dumneavoastră, încercați să le folosiți așa cum ați folosi bananele de pământ.

5. Pot susține sănătatea inimii

Potasiul este un mineral care este vital pentru sănătatea inimii, în special pentru gestionarea tensiunii arteriale. În ciuda importanței sale, puțini oameni primesc suficient potasiu în dieta lor.

În mod convenabil, bananele sunt o sursă excelentă de potasiu, o banană de mărime medie (126 de grame) asigurând 10% din DV.

O dietă bogată în potasiu poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. În plus, conform unor cercetări mai vechi și studii pe animale, persoanele care mănâncă mult potasiu au un risc cu până la 27% mai mic de boli de inimă.

În plus, bananele conțin 8% din DV pentru magneziu, un alt mineral important pentru sănătatea inimii.

Deficitul de magneziu poate fi legat de un risc crescut de boli de inimă, de tensiune arterială ridicată și de niveluri ridicate de grăsimi în sânge. Ca atare, este esențial să obțineți o cantitate suficientă din acest mineral din dietă sau din suplimente.

6. Plin de antioxidanți

Fructele și legumele sunt surse excelente de antioxidanți alimentari, iar bananele nu fac excepție.

Acestea conțin mai multe tipuri de antioxidanți puternici, inclusiv flavonoide și amine.

Acești antioxidanți sunt legați de multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi un risc redus de boli de inimă și de boli degenerative.

Acestea ajută la prevenirea deteriorării oxidative a celulelor cauzate de radicalii liberi. Fără antioxidanți, radicalii liberi se pot acumula în timp și pot provoca daune dacă nivelurile lor devin suficient de ridicate în corpul dumneavoastră.

7. Vă poate ajuta să vă simțiți mai sătui

Fibrele solubile din banane pot ajuta să vă mențineți sătul prin adăugarea de volum la sistemul digestiv și prin încetinirea digestiei.

În plus, bananele au un conținut relativ scăzut de calorii pentru dimensiunea lor.

Combinate, conținutul scăzut de calorii și conținutul ridicat de fibre al bananelor le fac o gustare mai sățioasă decât alte alimente, cum ar fi gustările procesate sau cele din cutii cu zahăr.

Proteinele sunt, de asemenea, sățioase, dar bananele sunt sărace în acest macronutrient. Așadar, pentru o gustare care combate foamea, încercați să mâncați o banană feliată cu alimente bogate în proteine, cum ar fi iaurtul grecesc, sau amestecați o banană într-un shake proteic.

8. Poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină atunci când este necoaptă

Rezistența la insulină este un factor de risc semnificativ pentru mai multe boli cronice, inclusiv diabetul de tip 2.

Mai multe studii relevă faptul că consumul regulat de amidon rezistent - de exemplu, prin savurarea de banane necoapte - poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină. Acest lucru ar putea face ca organismul dumneavoastră să fie mai receptiv la acest hormon de reglare a zahărului din sânge.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări care să investigheze modul în care amidonul rezistent din banane ar putea afecta sensibilitatea la insulină.

9. Poate îmbunătăți sănătatea rinichilor

Potasiul este vital pentru o funcție renală sănătoasă și pentru reglarea tensiunii arteriale.

Ca surse dietetice excelente de potasiu, bananele ar putea fi deosebit de benefice atunci când vine vorba de menținerea sănătății rinichilor.

Un studiu care a inclus peste 5.000 de persoane cu boală renală cronică în stadiu incipient a legat potasiul de scăderea tensiunii arteriale și de o progresie mai lentă a bolii renale.

Pe de altă parte, unele persoane cu boală de rinichi în stadiu avansat sau care fac dializă trebuie să își limiteze aportul de potasiu. Dacă vă încadrați într-una dintre aceste categorii, discutați cu echipa medicală înainte de a vă crește aportul de potasiu.

10. Poate susține recuperarea la exerciții fizice

Bananele sunt uneori menționate ca fiind alimentul perfect pentru sportivi. Acest lucru se datorează în mare parte conținutului lor de carbohidrați ușor de digerat, precum și mineralelor potasiu și magneziu, ambele acționând ca electroliți.

Pierzi electroliți prin transpirație în timpul exercițiilor fizice viguroase. Reaprovizionarea organismului cu potasiu și magneziu după transpirație, de exemplu prin consumul unei banane, poate reduce crampele și durerile musculare legate de exercițiile fizice.

Cu toate acestea, lipsesc cercetările specifice privind efectele bananelor asupra performanței la efort, a crampei și a recuperării la efort.

Cu toate acestea, bananele oferă o nutriție excelentă înainte, în timpul și după efort.

11. Ușor de adăugat la dieta dvs.

Bananele nu sunt doar incredibil de sănătoase, ci și una dintre cele mai convenabile gustări alimentare din jur.

Ele reprezintă un adaos excelent la iaurt, cereale și smoothie-uri și funcționează de minune ca topping pe pâine prăjită integrală cu unt de arahide. Puteți chiar să le folosiți în locul zahărului în coacerea și gătitul dumneavoastră.

Bananele sunt, de asemenea, incredibil de ușor de mâncat și de transportat. De obicei, sunt bine tolerate și ușor de digerat. Tot ce trebuie să faceți este să le decojiți și sunteți gata de plecare.

Bananele sunt un fruct popular cu multe beneficii potențiale pentru sănătate.

Acestea vă pot stimula digestia și sănătatea inimii datorită conținutului de fibre și antioxidanți. În plus, ele pot susține pierderea în greutate, deoarece sunt relativ sărace în calorii, dense în nutrienți și sățioase.

Atât bananele coapte, galbene, cât și cele verzi, necoapte, vă pot satisface pofta de dulce și vă pot ajuta să vă mențineți sănătoși.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel