Băutura alcoolică ce reduce colesterolul. Trebuie consumată cu moderație

Monika Baciu |
Data publicării:
vinul fiert - FOTO: Freepik@kuprevich
vinul fiert - FOTO: Freepik@kuprevich

O băutură alcoolică ar putea scădea nivelul colesterolului atunci când este consumată cu moderație.

Sfârșitul anului este o perioadă în care mulți oameni se răsfăță cu bunătăți festive, inclusiv alcool. Ca oricând în cursul anului, abuzul de alcool poate duce la afectarea sănătății. Cu toate acestea, anumite băuturi alcoolice, consumate cu moderație, ar putea aduce anumite beneficii.

Consumul moderat de vin fiert poate avea beneficii pentru sănătate datorită proprietăților multor ingrediente din compoziția sa.

Vinul roșu, efect asupra sistemului cardiovascular

Potrivit Dr. Deborah Lee de la Dr Fox Online Pharmacy, vinul roșu are efecte favorabile asupra sistemului cardiovascular. Poate reduce atât tensiunea arterială, cât și colesterolul.

Polifenolii sunt substanțe vegetale care au fost găsite să aibă un efect de reducere a tensiunii arteriale. Dr. Lee explică de ce este atât de eficient vinul roșu.

"Vinul roșu are un conținut ridicat de polifenoli, în special de resveratrol, un antioxidant puternic, care este cunoscut pentru îmbunătățirea funcției endoteliale (celulele care acoperă pereții vaselor de sânge și determină vasoconstricția sau vasodilatația).

Într-un studiu dublu-orb din 2015, 60 de persoane cu hipertensiune ușoară netratată au băut fie suc de struguri, fie suc de struguri cu extract de vin roșu și apoi au schimbat. Rezultatele au arătat că doar suc de struguri cu extract de vin roșu a redus tensiunea arterială - suc de struguri singur nu a avut niciun efect. Extractul de vin roșu cu suc de struguri a redus tensiunea arterială sistolică (citirea superioară) cu o medie de 3 mmHg și tensiunea arterială diastolică (citirea inferioară) cu o medie de 2 mmHg.

Aceasta poate părea o reducere mică, dar când este extrapolată pentru întreaga populație, se traduce printr-o reducere totală a riscului de 10% pentru un accident vascular cerebral sau un atac de cord”, a explicat dr. Lee, potrivit Express.

Vezi și: Ce a fost mai întâi, oul sau găina. Oamenii de știință au descoperit răspunsul final

Vin fiert - FOTO: [email protected]

Scăderea colesterolului

Consumul de vin roșu crește colesterolul HDL ("colesterolul bun") și scade colesterolul LDL ("colesterolul rău") - ambele schimbări favorabile în profilul lipidic, a spus Dr. Lee.

"Într-un studiu controlat randomizat din 2005, 69 de bărbați și femei sănătoși cu vârste cuprinse între 38 și 74 de ani au fost rugați să bea una dintre următoarele patru opțiuni: vin roșu, apă plus tablete de extract de struguri, apă și jumătate de doză de tablete de extract de struguri sau apă plus un placebo, timp de patru săptămâni.

Băutura de vin a dus la o creștere de 11-16% a colesterolului HDL, dar aceasta nu s-a observat în celelalte grupuri.

Alte studii au arătat că vinul roșu reduce semnificativ colesterolul LDL ('colesterolul rău').Consumul moderat de alcool ajută la prevenirea aterosclerozei (depunerea de plăci grase în artere), probabil pentru că alcoolul crește rata de transport a apolipoproteinelor - acestea sunt proteine care transportă grăsimea din intestinuri”, a mai explicat medicul.

Vezi și: Supa care susține sănătatea inimii și a oaselor. Motivul pentru care nu vrei să adaugi prea multă smântână

Alte ingrediente din vinul fiert care ar putea aduce beneficii pentru sănătate

Scorțișoara conține cinnamaldehidă, care este un vasodilatator puternic.

Vitamina C, găsită în cantități mari în portocale și lămâi, este un antioxidant puternic și facilitează efectele oxidului nitric asupra endoteliului pentru a provoca vasodilatație.

Ghimbirul acționează ca un blocant natural al calciului, relaxând mușchii netezi din pereții vaselor de sânge și determinând dilatarea vaselor de sânge.

Anasonul stelat este o plantă care a fost utilizată de secole în medicina chineză. Este un antioxidant puternic și are proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice.

Vezi și: Ce face wasabi pentru creierul tău. Motivul pentru care să îl adaugi în alimentația ta

Cât vin fiert ar trebui să bei pentru a obține beneficiile acestuia

Problema este că vinul fiert conține alcool și consumul excesiv de alcool are consecințe grave pentru sănătatea pe termen lung. Pentru a obține beneficiile pentru sănătate, vinul fiert ar trebui consumat ocazional și în cantități mici, a recomandat Dr. Lee.

"Aș sugera să nu bei mai mult de 2 pahare de 175 ml de vin roșu odată. Acest lucru ar trebui să reprezinte aproximativ cinci sau șase unități de alcool, dar ai grijă să bei mai puțin dacă au fost adăugate băuturi spirtoase, deoarece uneori vodcă, coniac sau alte băuturi spirtoase sunt adăugate adesea la vinul fiert, iar acestea vor crește semnificativ conținutul de alcool.

Consumul a mai mult de șase unități odată pentru o femeie și opt unități pentru un bărbat este considerat consum excesiv de alcool”, a mai spus dr. Lee.

Consumul excesiv de alcool pe o perioadă lungă, cum ar fi 10 până la 20 de ani, crește riscul de accident vascular cerebral, atac de cord, leziuni cerebrale, leziuni hepatice, probleme neurologice și șapte tipuri diferite de cancer - orofaringe (gură), laringe, esofag (gât), ficat, colon și rect (intestin) și cancer la sân.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel