Băutura care dublează riscul de cancer de colon. Mulți români o consumă zilnic. 5 semne ale cancerului de colon

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Băutura care dublează riscul de cancer de colon - Foto: Freepick @YuriArcursPeopleimages
Băutura care dublează riscul de cancer de colon - Foto: Freepick @YuriArcursPeopleimages

Care e băutura care duce la cancer de colon sau cancer intestinal. Este consumată de mulți dintre români, zilnic.

O băutură populară "dublează" riscul de cancer intestinal la adulții care consumă mai mult de două pe zi, potrivit unui nou studiu, care precizează că, "având în vedere aceste noi dovezi, medicii trebuie să ia în considerare acești agenți pentru pacienții cu risc crescut de cancer intestinal, alături de supravegherea colonoscopică regulată".

Cancerul intestinal sau cancerul de colon începe în intestinul gros și se dezvoltă în principal din tumori precanceroase, numite polipi. Nu toate tumorile se vor transforma în cancer, însă ele trebuie identidicate prin teste anuale de rutină. Orice tumoră depistată la timp poate fi vindecată, iar un stil de viață sănătos poate face o diferență uriașă în ceea ce privește șansele de a face acest lucru.

Amiloidoza, cancerul foarte greu și complicat: simptome, tratament. Coriu: Nu exista până în 2005! Terapia care a făcut Revoluție în supraviețuire. Înainte dădeam 6 luni pacientului

Fotografia unei mame a răvășit Internetul: E atât de reală și crudă, m-am gândit mult dacă să o postez sau nu. Nu e numai lapte și miere

Cocaina, scumpă și agresivă: ce efecte are, ce se întâmplă când o fumezi și cine o consumă de obicei: Asta e ceea ce se caută la ea!

Cercetările publicate în revista Gut au dezvăluit o legătură între băuturile îndulcite cu zahăr și această boală mortală.

S-a constatat că adulții, în special femeile, care consumă două sau mai multe băuturi pentru a-și potoli setea în fiecare zi își dublează riscul de cancer intestinal înainte de vârsta de 50 de ani.

Studiul a constatat că băuturile răcoritoare, băuturile cu aromă de fructe, băuturile sportive și cele energizante reprezintă o amenințare semnificativă.

"În timp ce studiul a constatat că băuturile răcoritoare cu zahăr, băuturile aromatizate cu fructe și băuturile sportive și energizante pot reprezenta o amenințare, este important de remarcat că majoritatea băuturilor răcoritoare consumate în ultimii ani sunt cu conținut scăzut de zahăr.

70% dintre băuturile răcoritoare vândute în Marea Britanie în 2021 au fost cu conținut scăzut/ fără zahăr, iar acestea au fost, de fapt, asociate cu un risc mai mic.

În plus, acesta este un studiu observațional și, prin urmare, nu arată o relație de cauză și efect", spune Dr. Paul McArdle, nutriționist, potrivit The Sun.

El a adăugat că îndulcitorii fără zahăr se numără printre ingredientele cele mai bine cercetate la nivel mondial: printre autoritățile care au aprobat siguranța acestor ingrediente se numără Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și Comitetul mixt de experți pentru aditivi alimentari al Organizației pentru Alimentație și Agricultură/Organizației Mondiale a Sănătății (JECFA). 

Cum poți să eviți cancerul de colon

 

În noiembrie 2022, experții au dezvăluit că o alimentație sănătoasă bazată pe legume ar putea reduce riscul de cancer intestinal cu o cincime, dar numai dacă sunteți bărbat.

Potrivit experților, jumătate dintre cazuri ar putea fi evitate printr-o stare de sănătate mai bună, iar înlocuirea cărnii cu legume și cereale ar fi un câștig ușor.

Oamenii de știință de la Universitatea Kyung Hee din Coreea de Sud au descoperit că riscul de cancer colorectal era cu 22% mai mic la bărbații care consumau cele mai multe fructe și legume, în comparație cu cei care consumau cele mai puține.

Cancer Research UK estimează că 54% din cazurile de cancer intestinal ar putea fi prevenite printr-un stil de viață mai sănătos.

O altă lucrare, publicată în 2020, a constatat că alimentele bogate în acid folic, magneziu și produse lactate ar putea contribui la evitarea celui de-al doilea cel mai mortal cancer.

Cancerul de colon, cancerul intestinal - semne și simptome

Deși screening-ul este o modalitate de a asigura un diagnostic precoce, există lucruri pe care oricine le poate face pentru a-și reduce riscul de a contracta această boală mortală.

Cunoașterea semnelor și simptomelor cancerului intestinal, observarea oricăror schimbări și consultarea medicului de familie se pot dovedi salvatoare.

Dacă observați oricare dintre semne, nu vă simțiți jenat și nu le ignorați. Medicii sunt obișnuiți să vadă o mulțime de pacienți cu probleme intestinale.

Cele cinci simptome de alarmă includ:

- Sângerare în timpul defecării

- O schimbare a obiceiurilor obișnuite de toaletă - de exemplu, mersul mai frecvent la toaletă

- Durere sau o umflătură în burtă

- Oboseală extremă

- Pierderea în greutate

Tumorile din intestin sângerează în mod obișnuit, ceea ce poate provoca un deficit de celule roșii din sânge, cunoscut sub numele de anemie. Aceasta poate provoca oboseală și, uneori, dificultăți de respirație.În unele cazuri, cancerul intestinal poate bloca intestinul, ceea ce este cunoscut sub numele de obstrucție intestinală.

Alte semne includ:

- Dureri de strânsoare în abdomen

- Senzație de balonare

- Constipație și imposibilitatea de a elimina vânturile

- Stare de rău

În timp ce toate acestea sunt semne de care trebuie să fii atent, experții avertizează că cel mai grav este să observi sânge în scaun. Dar, avertizează că se poate dovedi dificil pentru medici să diagnosticheze boala, deoarece, în cele mai multe cazuri, aceste simptome vor fi un semn al unei boli mai puțin grave.

Cercetătorii au analizat date și analize ale cancerului, precum și studii clinice și observaționale care au evaluat impactul dietei și al factorilor medicinali atunci când vine vorba de dezvoltarea cancerului intestinal.

În 2018, experții au descoperit că medicamentele de zi cu zi, cum ar fi suplimentele și aspirina, ar putea contribui la protecția împotriva cancerului intestinal.

"Studiul seAFOod demonstrează că atât aspirina, cât și EPA au efecte preventive, ceea ce este deosebit de interesant, având în vedere că sunt amândoi compuși relativ ieftini și siguri de administrat pacienților", a declarat autorul principal al studiului, profesorul Mark Hull, de la Universitatea din Leeds.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel