Beneficiile dietei DASH: mai mult decât reducerea hipertensiunii arteriale

Dieta DASH este considerată cea mai bună pentru inimă. Ultimele studii arată că e bună pentru mult mai mult decât atât.
Abordările dietetice pentru a opri hipertensiunea (DASH) nu reduce doar tensiunea arterială. De asemenea, reduce inflamația, leziunile cardiace și tulpina cardiacă, potrivit unui studiu publicat în 1 iunie 2021, Jurnalul Colegiului American de Cardiologie.
Considerată de mult timp una dintre cele mai sănătoase diete pentru inimă, dieta DASH conține cereale integrale, fructe, legume și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, precum și pește, carne de pasăre, fasole, nuci și uleiuri sănătoase.
Pentru studiu, cercetătorii au măsurat trei biomarkeri cardiovasculari (substanțe cunoscute pentru a reflecta sănătatea inimii) în probele de sânge stocate din studiul original DASH la sfârșitul anilor '90. Participanții au urmat fie o dietă DASH, fie o dietă tipică americană, iar în cadrul celor două grupuri, fiecare a fost repartizat la unul dintre cele trei niveluri de sodiu (scăzut, mediu sau ridicat) timp de patru săptămâni.
În rândul persoanelor care urmează dieta DASH, biomarkerii legați de leziuni cardiace și inflamații au scăzut cu 18%, respectiv 13%, comparativ cu o dietă tipică.
Biomarkerii pentru leziuni cardiace și tulpini cardiace au scăzut cu 20% până la 23% în rândul celor care urmează dieta DASH cu conținut scăzut de sodiu.
-
Vopseaua permanentă și îndreptatul chimic cresc riscul de cancer16.09.2025, 13:10
-
-
Ce sunt înlocuitorii de sare și de ce devin tot mai populari16.09.2025, 11:00
-
Cafeaua cu ulei de măsline: beneficii, riscuri și cum să o prepari acasă16.09.2025, 09:49
-
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.