Sparanghelul: eroul necunoscut al alimentației sănătoase. Un superaliment plin de vitamine și nutrienți care susțin sănătatea intestinală și sistemul imunitar

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
sparanghel Foto: Freepik @yarunivstudio
sparanghel Foto: Freepik @yarunivstudio

Află mai multe despre această legumă versatilă și bogată în nutrienți, renumită pentru atracția sa culinară și pentru nenumăratele beneficii pentru sănătate.

Pe tărâmul verdețurilor cu frunze verzi și al legumelor foarte cunoscute, o bijuterie adesea trecută cu vederea se remarcă prin beneficiile sale remarcabile pentru sănătate: sparanghelul. Acest deliciu crucifer oferă o multitudine de nutrienți și proprietăți medicinale care pot îmbunătăți semnificativ starea generală de bine. 

Sparanghelul este o legumă cu un număr redus de calorii, cu un conținut ridicat de nutrienți și un număr redus de calorii. o porție de 90 de grame conține 20 de calorii, 2,2 grame de proteine, 0,2 grame de grăsimi, 1,8 grame de fibre, vitamina C, vitamina A, vitamina K, acid folic, potasiu, fosfor și vitamina E. De asemenea, are în componența sa fier, zinc și riboflavină. Sparanghelul este o sursă excelentă de vitamina K, esențială pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor, și bogată în folat, vital pentru sarcină și procesele organismului.

Vezi și: Pot ciupercile să fie un înlocuitor pentru proteinele de origine animală? Impactul micoproteinei asupra nivelului de colesterol

Este o sursă bună de antioxidanți

Antioxidanții protejează celulele de radicalii liberi și de stresul oxidativ, care contribuie la îmbătrânire, inflamații cronice și boli precum cancerul. Sparanghelul, ca și alte legume verzi, este bogat în antioxidanți precum vitamina E, vitamina C, glutation, flavonoide și polifenoli. S-a constatat că flavonoidele quercetină, izorhamnetină și kaempferol au efecte de scădere a tensiunii arteriale, antiinflamatoare, antivirale și anticancerigene în diverse studii.

Sparanghelul violet conține pigmenți puternici numiți antociani, care au efecte antioxidante și pot reduce tensiunea arterială și riscul de atac de cord și de boli de inimă. Consumul de sparanghel, împreună cu alte fructe și legume, poate oferi organismului o serie de antioxidanți pentru a promova o stare de sănătate bună, potrivit Health.

Contribuie la pierderea în greutate

Sparanghelul este sărac în grăsimi și calorii dar conține 2,8 grame de fibre, ceea ce îl face o alegere bună pentru pierderea în greutate. Fibrele ajută la menținerea senzației de sațietate între mese, favorizează pierderea în greutate, ușurează constipația și scad nivelul de colesterol. Pentru a maximiza conținutul său scăzut de calorii, combină sparanghelul cu un ou fiert tare, astfel lângă sparanghelul bogat în fibre vei avea parte de proteinele din ou.

Este benefic pentru sănătatea intestinală

Inulina, un prebiotic care se găsește în sparanghel, este benefică pentru sănătatea intestinelor, promovând un echilibru sănătos al probioticelor, reducând balonarea și ajutând digestia. Fiind o fibră solubilă, înmoaie scaunele, iar consumul mai multor sparanghel poate menține mișcările intestinale regulate și poate preveni constipația.

Previne infecțiile tractului urinar

O analiză din 2020 sugerează că sparanghelul, un diuretic natural, poate ajuta la eliminarea excesului de lichid și sare din organism și este folosit în medicina tradițională pentru a trata ITU și alte probleme urinare. O dietă bogată în sparanghel poate preveni apariția infecțiilor dureroase, deoarece vizitele frecvente la baie pot ajuta la eliminarea bacteriilor dăunătoare din tractul urinar.

Vezi și: Cum poți să îți recapeți motivația atunci când ești depresiv. Este esențială pentru a trăi. 11 pași pe care îi poți realiza în fiecare zi pentru a te simți mai bine

Foto: Freepik @Racool_studio

Este bogat în vitamina E

Vitamina E este un alt antioxidant esențial, iar sparanghelul este o sursă a acestui nutrient esențial. îți poți îmbunătăți sistemul imunitar cu sprijinul acestei vitamine, care protejează celulele de efectele potențial dăunătoare ale radicalilor liberi. Întrebarea dacă vitamina E ajută sau nu la prevenirea cancerului, a bolilor de inimă, a demenței, a bolilor de ficat și a accidentelor vasculare cerebrale este în prezent investigată de cercetători în prezent.

Conține vitamina K

Sparanghelul, alături de alte legume cu frunze verzi, este o sursă bogată de vitamina K, esențială pentru sănătatea oaselor și pentru coagulare. Cercetările sunt în curs de desfășurare pentru a determina dacă vitamina K protejează împotriva fracturilor osoase. Dovezile sugerează că aceasta ajută la producerea de proteine legate de oase și reglează resorbția osoasă, care ajută la menținerea densității și masei osoase prin descompunerea țesutului care cauzează pierderea osoasă.

Este bogat în acid folic

Patru sulițe de sparanghel conțin 22% din doza zilnică recomandată de acid folic, care susține sarcina și ajută organismul să producă celule noi. Femeile însărcinate care iau suplimente de acid folic au mai puține șanse de a avea o naștere prematură. FDA reglementează suplimentele de acid folic, dar efectele acestora variază în funcție de doză, frecvență și interacțiuni cu alte medicamente.

Este recomandat să consulți un medic sau un farmacist înainte de a începe orice fel de suplimente, deoarece este posibil ca reglementarea minimă a FDA să nu fie potrivită pentru toată lumea.

Poate îmbunătății starea de spirit

Folatul, un tip de vitamina B, este abundent în sparanghel și are potențialul de a-ți îmbunătăți starea de spirit și de a te ajuta să eviți stările de iritabilitate. Potrivit rezultatelor mai multor studii, persoanele care suferă de depresie au în organism cantități mai mici de folat și de vitamina B12. Datorită acestei descoperiri, tot mai mulți medici prescriu doze zilnice din cele două vitamine pacienților care suferă de depresie.

Riscuri

În general, sparanghelul poate fi consumat în condiții de siguranță, dar poate provoca un miros înțepător în urină din cauza compusului său care conține sulf, acidul asparagusic. Consumul de sparanghel cu moderație poate fi necesar dacă iei warfarină, un anticoagulant, deoarece conținutul său ridicat de vitamina K poate interacționa cu warfarina, făcând-o mai puțin eficientă.

Acestea fiind spuse, sparanghelul este o legumă versatilă care poate fi savurată pe tot parcursul anului, mai ales primăvara. Tulpinile sale ferme sunt de un verde strălucitor și pot fi folosite ca o gustare, garnitură sau ca umplutură pentru paste, salate sau frigărui. De asemenea, poate fi înmuiat într-un sos făcut din iaurt grecesc, suc de lămâie, usturoi tocat și ardei roșu prăjit.

În plus, se poate face o supă de sparanghel prin sărare cu praz, ceapă, cartofi rucolați, bulion de pui, suc de lămâie și smântână. Este o legumă cu conținut scăzut de grăsimi și calorii, care poate promova sănătatea intestinelor, starea de spirit și pierderea în greutate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel