Pot ciupercile să fie un înlocuitor pentru proteinele de origine animală? Impactul micoproteinei asupra nivelului de colesterol

Datorită popularității proteinelor de origine vegetală, un studiu recent evidențiază potențialul micoproteinei de a reduce semnificativ nivelul colesterolului.
Sursa de proteine are un efect important asupra sănătății, motiv pentru care experții analizează cu atenție avantajele și dezavantajele opțiunilor pe bază de animale și de plante. Micoproteina a devenit un concurent puternic printre opțiuni, în special pentru persoanele care doresc să evite utilizarea surselor de proteine de origine animală. Posibilele beneficii ale consumului de micoproteine pentru scăderea colesterolului au fost analizate într-un studiu recent. Acesta face lumină asupra rolului său în alimentație și în sănătatea inimii.
Un studiu publicat în Clinical Nutrition a comparat consumul de produse proteice micoproteice sau fungice față de consumul de pește și carne timp de patru săptămâni. Rezultatele au indicat că grupul care a consumat micoproteine a înregistrat o scădere de până la 10% a anumitor niveluri de colesterol. Acest lucru sugerează că micoproteinele ar putea fi un alt instrument pentru a ajuta oamenii să-și mențină nivelul colesterolului într-un interval sănătos.
Citește și: Cum modifică stresul relația noastră cu mâncarea. De ce stresul poate schimba gustul alimentelor
Micoproteina, o proteină pe bază de ciuperci, poate fi un substitut pentru surse animale precum carnea sau peștele. De asemenea, conține cantități mari de fibre. Studiul a urmărit să vadă cum nivelul colesterolului este influențat de consumul de micoproteine în locul cărnii și al peștelui, în special la persoanele supraponderale și cu un nivel ridicat de colesterol, care prezintă un risc mai mare de boli cardiovasculare.
Controlul colesterolului este crucial, deoarece are un impact asupra sănătății inimii și a riscului de boli cardiovasculare. Colesterolul în exces, în special colesterolul LDL sau colesterolul "rău", poate provoca acumularea de plăci în artere, ceea ce duce la ateroscleroză, crescând riscul de formare de cheaguri de sânge, reducerea fluxului sanguin și probleme grave de sănătate, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.
O dietă echilibrată, ajustări ale stilului de viață și medicație atunci când este necesar sunt esențiale pentru menținerea sănătății cardiovasculare și menținerea colesterolului la un nivel sănătos, potrivit MedicalNewsToday.
Foto: Freepik @8photo
Îmbunătățiri la nivelul de zahăr din sânge și al colesterolului datorate micoproteinei
Un studiu randomizat controlat, la care au participat 72 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani, cu un indice de masă corporală de 27,5 sau mai mare, a constatat că produsele micoproteice au îmbunătățit semnificativ nivelul colesterolului. Participanții au fost împărțiți în două grupuri: unul a primit produse din carne și pește, iar celălalt a primit produse micoproteice.
Participanții au fost monitorizați pentru reamintiri alimentare de 24 de ore și probe de sânge înainte și după intervenție. Grupul cu micoproteine a prezentat o scădere de 5% a colesterolului total seric, o scădere de 10% și 6% a colesterolului lipoproteic cu densitate scăzută și o scădere de 6% a colesterolului lipoproteic fără densitate înaltă. În plus, participanții din grupul de micoproteine au avut valori medii mai mici ale glicemiei și concentrații de c-peptide decât cei din grupul de control.
Cercetarea privind impactul micoproteinei asupra colesterolului are totuși limitări, inclusiv durata scurtă, participarea limitată și lipsa unei relații de cauzalitate. Colectarea datelor s-a bazat pe auto-raportare, care nu este întotdeauna exactă. Studiul nu a inclus un test A1C, ceea ce indică necesitatea unor cercetări suplimentare.
Reducerea colesterolului nu a modificat rapoartele specifice de colesterol, ceea ce indică cercetări suplimentare privind impactul micoproteinei asupra colesterolului. Studiul a fost efectuat în timpul pandemiei COVID-19, ceea ce ar putea afecta sănătatea metabolică. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege de ce micoproteina afectează colesterolul și mecanismele de bază implicate.
Cercetările viitoare ar trebui să se concentreze asupra beneficiilor pentru sănătate pe termen lung și a efectelor adverse ale micoproteinei, iar persoanele care doresc să reducă consumul de carne pot consulta profesioniști precum medici sau nutriționiști pentru îndrumare.
"Proteinele pe bază de plante sunt întotdeauna încurajate pentru sănătatea inimii, astfel încât micoproteina ar fi un alt tip de proteină vegetală care poate fi introdusă în dieta adulților", a remarcat Chelsea Johnson, dietetician înregistrat la Memorial Hermann, care nu a fost implicată în studiu.
Pe măsură ce tot mai multe studii privind micoproteina arată că aceasta ar putea fi bună pentru sănătate, rămân încă întrebări cu privire la efectele sale mai ample și pe termen lung. Chiar dacă rezultatele sunt încurajatoare, ele arată că este nevoie de mai multe cercetări și că persoanele care sunt în căutare de diferite surse de proteine au nevoie de sfaturi nutriționale mai detaliate.
A discuta cu un medic sau cu nutriționist înainte de a face alegeri alimentare rămâne cea mai bună modalitate de a te asigura că obții beneficiile pentru sănătate pe care le dorești de la o nutriție adecvată.
-
Dieta mediteraneană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
De ce avem nevoie de vitamina D și calciu pentru oase puternice. Ce se întâmplă cu oasele tale când atingi aportul zilnic recomandat
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.