Bilic, despre tentațiile alimentare: Contează ce mâncăm în mod obișnuit, nu ce facem în mod excepțional

Sonia Baciu |
Data publicării:
bilic despre tentatiile alimentare. FOTO: Freepik @lookstudio
bilic despre tentatiile alimentare. FOTO: Freepik @lookstudio

Cum gestionăm tentațiile alimentare de la final de săptămână și cum să ne bucurăm de ceea ce ne place fără a avea mustrări de conștiință.

Nutriționistul Mihaela Bilic afirmă că nu trebuie să luăm în tragic abaterile culinare, atâta vreme cât ținem cont de câteva sfaturi în ceea ce privește ”bugetul caloric” pe care îl avem la dispoziție în cazul în care suntem adepții unui stil alimentar sănătos și echilibrat.

Astfel, specialistul în nutriție, diabet și boli metabolice a postat pe contul său de socializare care sunt cele trei variante prin care poți să te bucuri de o masă copioasă fără a avea prea multe mustrări de conștiință.

”Vine weekendul și odată cu el apar tentațiile alimentare: mâncăruri sățioase, produse de fast-food sau dulciuri. Cu siguranță meniul de la sfârșit de săptămână este mai generos, indiferent că suntem acasă sau în deplasare.

Ce facem dacă am exagerat cu mâncarea? Ce măsuri luăm ca să nu ne trezim cu o indigestie sau cu 2 kg în plus pe cântar.

Abaterile de la dieta echilibrată și sănătoasă pe care o aveți în mod obișnuit nu sunt o tragedie. Dacă țineți cont de următoarele strategii:

Varianta nr. 1: plătiți-vă datoria cât mai rapid!

Organismul își stabilește echilibrul metabolic pe o perioadă de 4-5 zile, nu ne îngrășăm dintr-o masă și nu slăbim dacă sărim peste o masă. Nu contează dacă într-o zi ați mâncat mai mult, important este ce aport caloric mediu ați realizat într-o săptămână.

Dacă azi ați cheltuit un “buget” de calorii dublu, mâine va trebui să faceți foamea… ca să vă plătiți datoria. Masă de sărbătoare cu 3 feluri de mâncare și desert? A doua zi doar apă și cafea ca să ajutați digestia, iar la prânz o ciorbă sau un iaurt.

În felul acesta festinul de seară se repartizează pe 3 mese și rămâneți în bugetul caloric autorizat.

Varianta nr. 2: strângeți “bani albi” pentru zile negre!

În nutriție se numește apetit previzional și înseamnă să mănânci mai puțin în zilele premergătoare unui ospăț. Știți că urmează o petrecere sau un răsfăț culinar? Atunci economisiți calorii în vederea acestui eveniment. Cu o zi-două înainte mâncați doar supe, salate și produse lactate, aportul redus de calorii din timpul săptămânii vă permite să o faceți lată în weekend.

Varianta nr. 3: treceți excesul alimentar la capitolul “excepție” și reveniți la dieta voastră obișnuită!

Alimentația nu trebuie să fie perfectă în fiecare zi a vieții noastre, este important să facem lucrurile corect în 80% din timp. Restul de 20% va fi trecut cu vederea”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Sigur apar și problemele

În ceea ce privește dieta occidentală, din care fac parte alimentele bogate în grăsimi și zahăr, nutriționistul atrage atenția cu privire la un consum ”peste măsură”, dar și de ce este important ca acestea să fie consumate cu moderație.

”Silueta este rezultatul faptelor noastre de zi cu zi, contează ce mâncăm în mod obișnuit, nu ce facem în mod excepțional. Dulciurile, fastfood-ul, prăjelile, alimentele semipreparate și ultraprocesate se mănâncă rar. Dacă faceți din ele un obicei, sigur apar și problemele”, a concluzionat medicul nutriționist.

Tehnica RAIN sau cum să scapi de pofta de dulce. Terapeut: Este în regulă să îl mănânci când ești stabil emoțional

De cele mai multe ori cu greu rezistăm tentației de a mânca ceva dulce, mai ales atunci când ne-am propus să scoatem aceste alimente din dieta zilnică.

Terapeutul Anca Alungulesei are câteva sfaturi în acest sens și afirmă că avem două variante majore de a trece peste tentații.

”Nu trebuie să ne abținem, dar nici să dăm frâu liber poftei. Deci avem două variante clasice: ori mâncăm, ne afundăm în poftă și atunci, după ce mâncăm s-ar putea să intervină vinovăția, sau ne abținem”, a explicat terapeutul în nutriție Anca Alungulesei, la Vorbește lumea de la ProTV.

Astfel, ca să putem trece totuși peste frustrarea de a nu putea să mâncăm ”ceva bun”, terapeutul a prezentat o strategie prin care ”dizolvă” această poftă, adică un exercițiu pe care îl putem pune în practică, cu ușurință.

”Pofta de dulce există, toată lumea recunoaște asta. Ideea este să nu o negăm, pentru că multă lume o neagă și o reneagă, ca și cum nu ar fi pofta lor, dar de fapt ea este reală. Creierul cere dulce și este normal să așa. Tehnica pe care vreau să vi-o arăt se numește R.A.I.N, și fiecare acronim reprezintă ceva”, a spus Alungulesei. 

R.A.I.N. R - Recunoaște pofta, A - Acceptă pofta, I - Identifică pofta, ce simți fizic, mental, emoțional, N- Nu te identifica cu pofta. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Mici trucuri pentru a mânca fără teama cântarului. Bilic: Totul e permis

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel