Boala Alzheimer, progres. De la diagnostic până la cele 7 etape de degradare

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
boala alzheimer - FOTO: Freepick
boala alzheimer - FOTO: Freepick

Boala Alzheimer are șapte etape de deteriorare. Cei mai mulți dintre cei diagnosticați cu această afecțiune nu mai ajung în stadiul șapte.

Boala Alzheimer este o afecțiune neurologică progresivă care afectează de obicei adulții în vârstă și cauzează adesea pierderi de memorie, confuzie, schimbări de comportament și alte simptome îngrijorătoare. Este cel mai frecvent tip de demență.

Pentru a ajuta medicii să diagnosticheze boala Alzheimer, Dr. Barry Reisberg, psihiatru la New York University School of Medicine, a dezvoltat Scara Globală de Deteriorare (SGD). Scara globală de deteriorare definește șapte etape clinice distincte ale bolii Alzheimer.

Ce este Scara Globală de Deteriorare

Aceste șapte etape sunt adesea condensate într-un sistem de clasificare în trei etape: stadiu incipient, stadiu de mijloc și stadiu avansat. Etapele unu-trei ale  SGD sunt stadiile incipiente, etapele patru și cinci sunt etape de mijloc, iar etapele șase și șapte sunt etape târzii, arată Health.

Examenele medicale pot ajuta furnizorii de servicii medicale să identifice în ce stadiu se poate afla cineva. Medicii folosesc de obicei interviuri clinice și evaluări medicale atunci pentru diagnosticarea bolii Alzheimer. Interviul clinic include de obicei întrebări, cum ar fi modul în care persoana se simte și ce simptome s-ar putea confrunta, precum și exerciții care testează capacitatea cognitivă (de exemplu, "Puteți număra înapoi de la 50?").

În funcție de stadiul în care se află o persoană cu boala Alzheimer, interviurile clinice pot fi efectuate singure sau cu un îngrijitor prezent la numirea medicului.

În plus, evaluările medicale utilizează examene imagistice cerebrale, cum ar fi imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) sau tomografia computerizată (CT). Scanările de la aceste teste imagistice pot ajuta medicii să vadă dovezi ale tumorilor, accidentelor vasculare cerebrale, acumulării sau fluidului din creier sau alte leziuni cauzate de traumatisme craniene.

Scanările creierului sunt de obicei folosite pentru a exclude alte afecțiuni neurologice, cum ar fi o tumoare pe creier sau pentru a identifica părți ale creierului care pot fi în scădere. Contracția hipocampului, componenta creierului care este responsabilă pentru învățare și memorie, poate indica semne de pierdere a memoriei

Vezi și: Durerea de cot, cauze și tratament. Ce categorii de persoane sunt mai expuse

Etapa 1: Boala Alzheimer preclinică, nici un semn de demență

În prima etapă a SGD, nu există probleme cu memoria sau gândirea. Toți oamenii încep în prima etapă, inclusiv cei care nu vor dezvolta niciodată afecțiunea. Primele trei etape ale bolii Alzheimer se numesc "stadii preclinice". Interviurile clinice și evaluările medicale nu sunt suficiente pentru a detecta Alzheimer în acest stadiu.

Un alt tip de examinare poate găsi biomarkeri. Un biomarker este un semn biologic care măsoară prezența unei boli în corpul tău. Tensiunea arterială, ritmul cardiac și razele X sunt exemple comune de biomarkeri. Unii biomarkeri pot indica niveluri scăzute de proteine beta-amiloide și niveluri ridicate de proteine, despre care s-a crezut inițial că servesc drept semne de avertizare timpurie ale bolii Alzheimer.

Etapa 2: Declin cognitiv foarte ușor, legat de vârstă

Simptomele pot începe să devină vizibile în a doua etapă a bolii Alzheimer. Similar cu prima etapă, această stare nu prezintă dovezi semnificative de demență în interviurile și evaluările clinice. Unii oameni pot raporta probleme de memorie în creștere, cum ar fi uitarea cândva a numelor familiare sau lupta pentru a-și aminti unde își pun cheile sau portofelul. În cele mai multe cazuri, aceste probleme sunt atribuite îmbătrânirii.

Vezi și: Os de pește blocat în gât, trucuri simple și de efect pentru a-l scoate. Când devine o urgență medicală

Etapa 3: Tulburări cognitive ușoare

A treia etapă a bolii Alzheimer este, de asemenea, cunoscută sub numele de tulburări cognitive ușoare. În această etapă, este posibil să începeți să vedeți dovezi mai clare de pierderi de memorie, lipsa de concentrare, și probleme de gândire. Potrivit SGD, persoanele care se confruntă cu două sau mai multe dintre următoarele simptome se spune că se află în stadiul :

- Se pierd atunci când merg prima dată într-un loc

- O scădere a performanței la locul de muncă care este vizibilă pentru colegi

- Uitarea numelor sau "pierderea cuvintelor"

- Rețin foarte puțin din anumite lucruri care poate fi determinat prin evaluare clinic

- Probleme cu amintirea numelor persoanelor nou-introduse

- Pierderea unui obiect valoros sau prețuit, cum ar fi o verighetă sau un card de securitate social

- Înrăutățirea performanței la locul de muncă

- Dificultatea de a socializa cu ceilalți

- Negarea problemelor de memorie sau a altor probleme cognitive

- Anxietate atunci când nu își amintesc lucruri

Spre deosebire de etapele anterioare, testele clinice și evaluările pot ridica semne de afectare, în special probleme legate de concentrare.

Vezi și: Pocnitul degetelor, riscuri. Ce afecțiuni poți să dezvolți

Etapa 4: Demență ușoară, declin cognitiv moderat

În stadiul 4, medicii sunt capabili de a detecta semne clare de boala Alzheimer în interviuri clinice și după o evaluare atentă. Cei cu această etapă a bolii Alzheimer pot întâmpina dificultăți în a-și aminti aspecte ale experiențelor lor personale de viață și pot afișa o înțelegere redusă a evenimentelor actuale. Alte semne definitorii ale acestei etape includ:

- Înțelegere redusă a evenimentelor sau știrilor actuale

- Dificultatea de a-și aminti aspecte ale istoriei personale și ale experiențelor de viață Incapacitatea de a călători independent, de a gestiona finanțele sau de a îndeplini sarcini complicate

- Negarea problemelor de memorie

- Lipsa expresiei emoționale (cunoscută sub numele de afectarea plată)

- Retragerea frecventă din situații sociale dificile sau stresante

Persoanele cu stadiul 4 boala Alzheimer sunt, în general, în măsură să-și amintească ce oră și zi este,  și să recunoască fețele familiare.

Vezi și: AVC, două tipuri. Analiza care arată dacă creierul e pierdut: Avem cazuri disperate de 30, 40 de ani. Știm că nu mai are sens, dar conștiința nu te lasă, încerci. Poți să ai surprize

Etapa 5: Demență moderată, declin moderat sever

A cincea etapă a bolii Alzheimer este cunoscută sub numele de demență moderată. Evaluarea clinică și interviurile în aceste cazuri sunt capabile să elimine deficitele de memorie și cognitive. Cei aflați în această etapă a bolii Alzheimer pot avea:

- Probleme în a-și aminti aspecte importante din viața lor, cum ar fi adresa lor, numele prietenilor apropiați sau ale membrilor familiei sau numele orașului lor natal și al școlilor

- Dificultate în identificarea datei, zilei săptămânii sau sezonului curent Incapacitatea de a număra de la 20 în mod descrescător

- Dificultatea de a se îmbrăca singuri

Unii oameni în această etapă pot păstra amintiri pe termen lung de evenimente majore de viață sau numele soțului / soției și copiilor lor. Sarcinile motorii, cum ar fi utilizarea toaletei sau mâncatul independent, pot veni, de asemenea, cu ușurință.

Vezi și: Apa potabilă, realitatea unui pericol ascuns în pahar. Cum este tratată, de ce are gust diferit, ce BOLI riști și când să NU o mai bei: Nu este potabilă în condițiile astea

Etapa 6: Demență moderat severă

O persoană aflată în al șaselea stadiu al bolii Alzheimer are dificultăți notabile cu memoria și gândirea. Caracteristicile generale ale etapei 6 includ:

- Incapacitatea ocazională de a-și aminti numele unui soț, partener sau îngrijitor

- Dificultatea sau incapacitatea de a-și aminti experiențele sau evenimentele recente de viață

- Dificultate de a număra de la 10 în jos

- Au nevoie de asistență pentru activitățile zilnice de bază, cum ar fi scăldatul, utilizarea băii sau îmbrăcarea

- Cicluri perturbate de somn/veghe, insomnie, sau alte probleme de somn

În plus, a șasea etapă este marcată de modificări ale personalității și simptome comportamentale, cum ar fi:

- Comportamente delirante, cum ar fi credința că soții sau îngrijitorii sunt impostori sau vorbesc cu oameni imaginari sau cu imaginea lor din oglindă

- Simptome obsesive, cum ar fi curățarea compulsivă a aceleiași zone

- Sentimente de anxietate, agitație, iritabilitate crescută sau violență

- Abulia cognitivă, sau o pierdere a dorinței sau a capacității de a efectua o acțiune din cauza incapacității de a se concentra pe un gând

Subpunctele etapei 6

Pentru a ajuta clinicienii să identifice mai bine progresia acestei etape majore de demență, stadiul poate fi defalcat în continuare în cinci subpuncte, 6a până la 6e. Iată o defalcare rapidă a unor semne pe care le puteți observa la o persoană dragă cu boala Alzheimer în fiecare subpunct:

Subpunctul 6a: O persoană din acest subpunct poate avea dificultăți în a-și pune hainele fără ajutor. S-ar putea să uite cum să-și lege șireturile sau să le fie greu să-și distingă pantoful stâng de dreaptul.

Subpunctul 6b: O persoană din acest subpunct poate avea probleme cu îmbăiatul. Aceasta ar putea avea dificultăți în umplerea unei băi, găsirea unei temperaturi bune a apei sau utilizarea unui prosop pentru a se usca. Este obișnuit ca cineva din acest subpunct să simtă teamă sau anxietate cu privire la îmbăiat.

Subpunctul 6c: O persoană din această categorie își poate pierde capacitatea de a folosi toaleta pe cont propriu. Pot uita că trebuie să se șteargă, spele sau să își ridice hainele după ce au utilizat toaleta.

Subpunctul 6d: O persoană din acest subpunct poate fi în imposibilitatea de a controla nevoia de a urina. Acest lucru înseamnă că este posibil să nu știe când trebuie să folosească toaleta sau cum să meargă la baie. De asemenea, este posibil să observați că persoana în cauză urinează în pantaloni

Subpunctul 6e: O persoană din această categorie poate avea dificultăți cu incontinența fecală. Oamenii din acest subpunct vor avea nevoie de sprijin atunci când folosesc toaleta.

Vezi și: Cancerul de colon, cauze și tratament. Medic: Ceea ce este mai de speriat, este că formele care apar la tineri sunt mai agresive, pentru că ele înving o imunitate aparent mai puternică

Etapa 7: Demență foarte severă

Etapa 7 este ultima etapă a bolii Alzheimer. O persoană în această etapă își pierde cele mai multe, dacă nu toată independența cognitivă și controlul asupra funcțiilor corporale. Caracteristicile comune ale etapei 7 includ:

- Pierderea treptată a abilităților motorii de bază, cum ar fi capacitatea de a merge sau de a-și controla membrele

- Au nevoie de asistență pentru a mânca, a face baie și a folosi baia

- Pierderea capacității de a vorbi

- Cei aflați în etapa 7 vor avea adesea nevoie de sprijin cu normă întreagă din partea unui îngrijitor.

Subpunctele din etapa 7

Există șase subpuncte în etapa 7. Înțelegerea acestor subpuncte poate ajuta furnizorii și îngrijitorii să urmărească progresia bolii în faza severă:

Subpunctul 7a: O persoană din acest subpunct are dificultăți în a vorbi în propoziții complete. În cele din urmă, ei pot fi doar în măsură să spună aproximativ șase cuvinte la un moment dat și să devină ezitanți în a vorbi.

Subpunctul 7b: O persoană din acest subpunct are probleme cu toate cuvintele. Este posibil să observați că pot spune doar "da" sau "OK". În timp, chiar și acest cuvânt poate dispărea și poate fi înlocuit cu vocalizări sau mormăieli moi.

Subpunctul 7c: O persoană din acest subpunct își poate pierde treptat capacitatea de a merge. Ei pot începe să facă pași mai mici, să nu poată urca scări sau să se încline înainte sau lateral atunci când stau în picioare. În timp, este posibil ca aceștia să nu se poată deplasa singuri fără asistență.

Subpunctul 7d: O persoană din acest subpunct poate avea dificultăți în a sta în poziție verticală fără ajutor. Ei sunt de obicei încă în măsură să zâmbească, să mestece, să mormăie, să țipe.

Subpunctul 7e: O persoană din acest subpunct își pierde încet capacitatea de a zâmbi sau de a face expresii faciale. Ei sunt încă capabili să-și miște ochii, dar se pot lupta cu recunoașterea fețelor familiare. Cu toate acestea, ele sunt încă, de obicei, capabile să înțeleagă obiecte, să mestece și să înghită alimente și să vocalizeze rostirile.

Subpunctul 7f: O persoană din acest subpunct, care este și cel final, de obicei, pierde capacitatea de a-și menține capul drept. Acestea pot avea nevoie tuburi de hrănire pentru a mânca și își pierd capacitatea de a recunoaște alimentele. De obicei, doar un număr mic de persoane cu boala Alzheimer supraviețuiesc până în acest moment.

Odată ce cineva a avansat prin toate subpunctele etapei 7, starea este periculoasă și fatală, mai ales atunci când există și alte probleme de sănătate. Persoanele cu vârste cuprinse între 75 și 85 de ani cu demență severă (cum ar fi boala Alzheimer în stadiul 7) mor adesea în termen de șase luni până la doi ani de la atingerea stadiului șapte, femeile trăind mai mult decât bărbații. În special, majoritatea persoanelor cu boala Alzheimer nu ajung la subtipurile ulterioare ale stadiului 7.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel