Boala Alzheimer, un nou tratament mai eficient, posibil

Angela Sabău |
Data publicării:
Boala Alzheimer    Foto: newatlas.com
Boala Alzheimer Foto: newatlas.com

Boala Alzheimer ar putea avea un tratament mai eficient. Cercetătorii au descoperit o enzimă care are ca efect inflamația și acumularea de plăci în creier. Ei au descoperit și cum o pot opri, utilizând un medicament folosit în tratamentul cancerului. 

Doi factori cunoscuți sunt legați frecvent de debutul bolii Alzheimer, este vorba despre inflamația și acumularea de plăci în creier (formarea în interiorul neuronilor a unor fascicole dense de fibre dispuse ca niște ghemuri, constituite în principal dintr-o proteină). Oamenii de știință din Australia au identificat acum o enzimă care pare să joace un rol atât în inflamație, cât și în formarea e plăci. Studiile au demonstrat că scoaterea ei din ecuație poate reduce acești biomarkeri ce apar timpuriu, până la niveluri sănătoase, potrivit newatlas.com.

Construirea de plăci precum beta amiloid este văzută ca un fator cheie în formarea bolii Alzheimer, dar organismul are unele măsuri defensive pentru a rezolva problema. Problema este că, pe măsură ce sistemul imunitar uman se declanșează ca răspuns la acești invadatori toxici, apelurile imune pot da naștere unui răspuns inflamator care constituie, de fapt, problema.

În noile cercetări, efectuate de oamenii de știință de la University of Queensland’s Brain Institute (QBI), s-a descoperit că o enzimă cunoscută drept dPI3K are o influență în ambele procese.

„În celulele nervoase, enzima dPI3K produce o peptidă toxică ce se acumulează în plăci din creierul bolnavilor de boală Alzheimer, care provoacă ravagii”, spune dr. Ramón Martínez-Mármol. „Studiul nostru arată că enzima este, de asemenea, implicată în secreția uneia dintre cele mai importante proteine de semnalizare implicate în inflamație.

Enzima, medicamentul care o oprește

După ce au identificat enzima ca fiind un element care determină acumularea de plăci în creier și inflamația, echipa a început să experimenteze modalități de a o opri. Mai întâi, lucrând cu modele de șoarece ale bolii Alzheimer, oamenii de știință au descoperit că eliminarea enzimei a fost un mod eficient de reducere a plăcii și a inflamației până au ajuns la niveluri sănătoase.

Și testarea diferitelor medicamente care au impact asupra dPI3K în vederea utilizării umane a produs și rezultate încurajatoare. Echipa a găsit un medicament care s-a dovedit deosebit de promițător, care, în mod convenabil, s-a dovedit deja sigur pentru utilizarea umană în tratamentul cancerului. Cercetătorii spun însă că nu este chiar așa de convenabil, pentru  că administrarea acestor medicamente împotriva bolilor ale creierului pune o altă problemă complexă.

„Am găsit un medicament care vizează această enzimă și care a fost deja utilizat pentru a trata leucemia – l-am folosit pentru a trata celulele luate de la șoareci cu boala Alzheimer și am constatat că mișcarea peptidei toxice în interiorul celulelor este redusă”, a spus Martínez-Mármol. „Provocarea de a trata boala Alzheimer la șoareci sau oameni, mai degrabă decât celule izolate este că orice tratament trebuie să treacă de bariera sânge-creier”, mai spune el.

Bariera greu de trecut 

Bariera sânge-creier este o barieră semi-permeabilă care separă celulele din creier de vasele de sânge care trec prin ea. Deși joacă un rol esențial în prevenirea agenților patogeni toxici și altele asemănătoare în acst organ important, acesta face, de asemenea, administrarea mdicamentelor mai complicată, deoarece majoritatea nu vor reuși să depășească această barieră. Totuși, oamenii de știință fac un progres în acest sens.

 „Acum suntem dornici să colaborăm cu alți cercetători pentru a descoperi cum să rezolvăm problema transportului medicamentului peste bariera sânge-creier”, spune Martínez-Mármol.

Studiul a fost publicat în Journal of Neuroscience, în timp ce videoclipul de mai jos oferă o imagine de ansamblu a cercetării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel