Boala gravă pe care o poți face dacă te culci târziu. Are efecte catastrofale

Monika Baciu |
Data publicării:
artere infundate - FOTO: Freepik@defstock
artere infundate - FOTO: Freepik@defstock

Boala gravă pe care o poți face dacă te culci târziu. Are potențial mortal. 

Oamenii care stau treji până târziu în noapte au aproape de două ori mai multe șanse să aibă artere înfundate decât cei care se trezesc devreme, sugerează un studiu. Cercetătorii au analizat datele a aproape 800 de persoane cu vârste între 50 și 64 de ani. Arterele înfundate au fost observate la 22% dintre cei care se trezesc devreme, dar la aproape 41% dintre cei care sunt activi în timpul nopții, potrivit Daily Mail.

Arterele înfundate cresc riscul de boli cardiovasculare și AVC

Arterele înfundate, cauzate de acumularea de depozite grase în vasele de sânge, sunt mai frecvente la persoanele în vârstă cu hipertensiune arterială și colesterol ridicat, crescând riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Vezi și: 

Cercetătorii au analizat 771 de persoane cu vârste între 50 și 64 de ani pentru a vedea dacă această condiție este mai frecventă la cei care sunt activi în timpul nopții, trezindu-se și culcându-se mai târziu și fiind mai energici după-amiaza și seara. Au descoperit că cei care au afirmat că sunt cu siguranță activi în timpul nopții au avut cu 90% mai multe șanse să aibă artere înfundate decât cei care sunt cu siguranță matinali.

Aproximativ 17% dintre oameni declară că sunt cu siguranță activi în timpul nopții, această categorie excludând persoanele care spun că sunt activi în timpul nopții "într-o anumită măsură". Dovezile sugerează că a fi activ în timpul nopții, în loc să fii activ în timpul zilei, așa cum au evoluat oamenii să fie, poate să lucreze împotriva ceasului biologic natural.

Această discrepanță de programare a fost asociată cu tensiunea arterială ridicată și inflamația, care pot deteriora arterele și le pot face să se înfunde. Depozitele grase care cauzează această rigiditate pot apoi să se rupă, provocând cheaguri de sânge care duc la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Vezi și: Obiceiurile care ne cresc tensiunea arterială. Macină inima din temelii

Persoanele nocturne, stil de viață nesănătos

Artere înfundate - FOTO: Freepik@luca9257

Cu toate acestea, cei activi în timpul nopții au, de asemenea, tendința de a avea stiluri de viață mai nesănătoase, cum ar fi o alimentație precară, ceea ce ar putea, de asemenea, să le crească riscul de artere înfundate.

Mio Kobayashi Frisk, care a condus studiul la Universitatea din Gothenburg din Suedia, a declarat că persoanele nocturne trebuie să conștientizeze riscurile la care se supun.

"Oamenii care sunt activi în timpul nopții ar trebui să fie conștienți de legătura potențială cu arterele înfundate și, poate, să încerce să nu se culce prea târziu când sunt obosiți.

Vezi și: Laptele care previne osteoporoza. O cană din acest lapte conține 25% din necesarul zilnic de Calciu

Fiind posibil într-un grup de risc pentru boala cardiovasculară, ar putea dori să ia în considerare un stil de viață sănătos, cum ar fi alimentația sănătoasă și să obțină suficient somn și exercițiu", a spus Mio Kobayashi.

Studiul, publicat în jurnalul Sleep Medicine, a analizat persoane întrebate în cercetări anterioare dacă sunt o persoană "distinctă" dimineața sau seara, o persoană dimineața sau seara "într-o anumită măsură" sau niciuna. Arterele înfundate au fost observate la aproximativ 22% dintre cei cu siguranță activi dimineața, dar la aproape 41% dintre cei cu siguranță activi în timpul nopții.

Cei care au spus că sunt cu siguranță activi seara aveau cu 90% mai multe șanse decât cei cu siguranță activi dimineața să aibă artere înfundate, după ce au luat în considerare alte factori, inclusiv greutatea lor, activitatea fizică și consumul de alcool.

Cercetătorii au analizat apoi riscul persoanelor de a dezvolta boli cardiovasculare în deceniul următor, calculat în funcție de vârsta lor, sexul, tensiunea arterială, nivelul de colesterol "rău" și statutul de fumător.

Oamenii cu siguranță activi în timpul nopții, cu un risc mare de boli cardiovasculare, aveau de 15 ori mai multe șanse să aibă artere înfundate decât alte persoane cu un risc scăzut de boli cardiovasculare.

Vezi și: Simptomul terifiant al AVC-ului. Semnul care apare cu câteva zile înainte ca un vas de sânge să explodeze

Câte ore trebuie să dormi în funcție de vârstă

- Preșcolar (3-5 ani): 10-13 ore

- Școlar (6-13 ani): 9-11 ore

- Adolescent (14-17 ani): 8-10 ore

- Tânăr adult (18-25 de ani): 7-9 ore

- Adult (26-64 de ani): 7-9 ore

- Adult mai în vârstă (65 sau mai mult): 7-8 ore.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel