Boala Parkinson afectează somnul. Care sunt cauzele și efectele pe care le produce

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
boala parkinson foto:freepik@drazen zigic
boala parkinson foto:freepik@drazen zigic

Boala Parkinson este o afecțiune progresivă, care afectează mișcarea și cauzează alte simptome, cum ar fi tulburările de somn și schimbările la nivelul pielii.

Boala Parkinson este o afecțiune progresivă, care afectează mișcarea și cauzează alte simptome, cum ar fi tulburările de somn și schimbările la nivelul pielii. Tratamentul acesteia determină schimbări în creier care pot afecta somnul. Este posibil să dezvoltați insomnie, apnee în somn sau alte tulburări de somn. 

Vezi și: Ce se întâmplă dacă ești nervos tot timpul. Cum să gestionezi starea de nervozitate

Fundația Parkinson estimează că mai mult de 75% dintre persoanele cu Parkinson experimentează simptome legate de somn. Tulburările de somn comune în rândul persoanelor cu Parkinson includ:

- insomnie

- apnee în somn

- tulburare de comportament în somnul cu mișcări rapide a ochilor (REM)

- vise vii (care pot fi o formă ușoară de tulburare a somnului REM sau independentă de aceasta, putând de asemenea prezice declin motor și - cognitiv în cazul bolii Parkinson)

- sindromul picioarelor neliniștite

- somnolență în timpul zilei

Vezi și: Ceaiul turcesc poate reduce riscul bolilor de inimă. Cum te poate conecta cu oamenii și cu frumusețea vieții

Uneori, aceste afecțiuni apar din cauza schimbărilor pe care Parkinson le provoacă în creier. Ele pot fi, de asemenea, cauzate de simptomele Parkinson, de medicamente și de afecțiuni concomitente de sănătate mintală.

Insomnia este incapacitatea de a adormi și de a rămâne în somn. Această afecțiune este obișnuită în populația generală, afectând aproximativ o treime dintre oameni, dar persoanele cu Parkinson au chiar și mai multe șanse să dezvolte insomnie. Insomnia uneori poate să se înrăutățească pe măsură ce boala Parkinson progresează.

Aproximativ 40% dintre persoanele cu Parkinson au apnee în somn. Această afecțiune determină persoanele care o dezvoltă să înceteze să respire pentru scurt timp și să se trezească în timpul somnului. De asemenea, cauzează simptome precum sforăitul, durerile de cap și somnolența în timpul zilei, putând duce la probleme grave de sănătate.

Faza REM este partea ciclului tău de somn care îți permite să visezi. De obicei, corpul tău nu se mișcă, ci doar ochii se mișcă în timpul somnului REM, dar în cazul unei tulburări de comportament în somnul REM, restul mușchilor rămân activi și pot reprezenta visele în mod fizic. Aproximativ jumătate dintre persoanele cu boala Parkinson au tulburare de comportament în somnul REM.

De ce cauzează boala Parkinson tulburări de somn?

Boala Parkinson provoacă schimbări în creier și afectează modul în care acționează unele neurotransmițători în corp.

Uneori, aceste perturbări ale somnului pot apărea înainte ca alte simptome ale bolii Parkinson să apară și înainte ca afecțiunea să se manifeste. De exemplu, este obișnuit ca tulburarea de comportament în somnul REM să înceapă cu 5 până la 10 ani înainte ca boala Parkinson să fie diagnosticată pentru prima dată. Când simptomele bolii Parkinson apar, simptomele, precum rigiditatea și tremurul pot contribui, de asemenea, la dificultăți în somn, conform Health Line.

De asemenea, unele medicamente pentru boala Parkinson pot perturba somnul. Acest lucru se poate întâmpla pentru că unele medicamente pot împiedica adormirea, ceea ce poate fi afectat de momentul în care medicamentul are nivelul maxim și când acesta începe să se estompeze.

În plus, medicamentele care te fac somnoros pot duce la somn excesiv pe parcursul zilei și în timpul nopții, sau somnul în timpul zilei poate duce la insomnie pe timpul nopții.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă dormi cu telefonul lângă tine. Practici pentru a-ți regla acest obicei

Boala Parkinson este, de asemenea, asociată cu afecțiuni de sănătate mintală și tulburări de dispoziție. Mulți oameni cu boala Parkinson se confruntă, de asemenea, cu condiții precum depresia sau anxietatea. Aceste condiții sunt cunoscute că perturbă somnul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel