Boala Parkinson, care este speranța de viață. Cum evoluează cele cinci etape ale bolii

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
boala parkinson - FOTO: Freepik
boala parkinson - FOTO: Freepik

Boala Parkinson este o tulburare progresivă a creierului care afectează mobilitatea și capacitatea mentală. Cât trăiesc pacienții diagnosticați cu această boală.

Boala Parkinson nu este fatală, dar complicațiile asociate pot reduce speranța de viață cu 1 până la 2 ani. Dacă tu sau o persoană dragă a fost diagnosticată cu Parkinson, este posibil să vă întrebați despre speranța de viață.

Potrivit unor cercetări, în medie, persoanele cu Parkinson se pot aștepta să trăiască aproape la fel de mult ca cei care nu au această afecțiune.

Boala Parkinson, care este speranța de viață

Un mic studiu din 2018 sugerează că rata de supraviețuire a persoanelor cu Parkinson depinde foarte mult de tipul de tulburare parkinsoniană pe care o au, notează Healthline.

Pacienții cu boala Parkinson idiopatică (ceea ce înseamnă că boala nu are nicio cauză) și funcția cognitivă normală par să aibă o speranță de viață în mare parte normală. Persoanele cu Parkinsonism atipic - inclusiv demență cu corpi Lewy (LBD), paralizie supranucleară progresivă, și atrofie multiplă a sistemului - au crescut mortalitatea în comparație cu populația generală.

Există, de asemenea, o corelație între rata mortalității și existența simptomelor parkinsoniene (cu excepția tremorului) și disfuncția olfactivă sau problemele legate de simțul mirosului.

Genul ar putea juca, de asemenea, un rol în mortalitate. Mai multe studii sugerează o rată mai mare a mortalității în rândul femeilor.

Vezi și: Lalelele, beneficiile miraculoase pe care ar trebui să le știi. Cum le poți folosi. Ai nevoie de un prosop

Boala Parkinson, 5 etape

Boala Parkinson este clasificată pe etape, variind de la 1 la 5. Etapa 5 este cea mai avansată. Stadiile avansate pot crește riscul de complicații de sănătate care pot reduce durata de viață.

Simptomele bolii sunt treptate și uneori insesizabile în stadiile incipiente ale bolii. Acestea pot include:

- tremor

- pierderea echilibrului

- încetinirea mișcărilor

- mișcări spontane, incontrolabile

Simptomele în etapele ulterioare ale Parkinson pot include:

- probleme cu mâncarea

- rigiditate severă a picioarelor, ceea ce face imposibil statul în picioare sau mersul pe jos

- halucinații sau iluzii

Vezi și: De ce este bine să mergi la biserică. Legătura dintre credință și medicină, puternică. Ce efecte are asupra sănătății

- modificări cognitive (probleme cu planificarea, limbajul, atenția, memoria)

- demenţă

- tulburări de dispoziție

- pierderea simțului mirosului sau gustului

- probleme de vedere

- tulburări de somn

- probleme sexuale

Riscul de a cădea crește pe măsură ce Parkinson progresează în stadiile 3, 4 și 5, iar echilibrul motor se înrăutățește.

Un studiu din 2016 arată că persoanele cu Parkinson sunt de aproximativ trei ori mai susceptibile de a cădea decât populația generală, iar căderile grave pot duce la contuzii și oase rupte. În cazuri rare, căderile grave pot fi fatale.

Vezi și: Somnul insuficient, risc pentru infecții. Adrian Marinescu: Sistemul imunitar este dezechilibrat. Un tânăr reacționează ca o persoană de 70-80 de ani

Boala Parkinson și legătura cu pneumonia

Pneumonia, în special pneumonia de aspirație, este principala cauză de deces pentru persoanele cu Parkinson, reprezentând 70% din decese în rândul persoanelor cu Parkinson.

Pneumonia de aspirație apare atunci când inhalați alimente, acid gastric sau salivă în plămâni. Pe măsură ce Parkinson progresează, înghițirea poate deveni mai dificilă, determinând intrarea alimentelor și a lichidelor în plămâni.

Opțiuni de tratament pentru fiecare etapă a bolii Parkinson

Boala Parkinson nu poate fi vindecată, dar medicamentele, tratamentele de susținere, schimbările stilului de viață și chiar intervențiile chirurgicale vă pot ajuta să vă gestionați simptomele, în special atunci când începeți devreme.

Boala Parkinson - Etapa 1

Tratamentul precoce al Parkinson include de obicei terapie fizică și exerciții fizice regulate pentru a ajuta la îmbunătățirea echilibrului, puterea, și flexibilitatea. În terapia fizică, un fizioterapeut va lucra cu tine pentru a calma rigiditatea musculară și durerile articulare prin mișcare și exerciții fizice, cu scopul de a îmbunătăți mersul pe jos și flexibilitatea.

Efectuarea de modificări dietetice poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea simptomelor precoce ale bolii Parkinson. De exemplu, creșterea cantității de fibre din dieta ta și consumul de multă apă pot ajuta la reducerea constipației.

Creșterea cantității de sare din dieta ta și consumul multor mese mici și frecvente te pot ajuta să eviți amețelile care pot însoți tensiunea arterială scăzută. Ar trebui să crească aportul de sare numai în cazul în care tensiunea arterială este scăzută. 

La începutul bolii Parkinson, medicul dumneavoastră ar putea prescrie medicamente cunoscute sub numele de agoniști dopaminergici. Aceste medicamente pot oferi ajutor pe termen scurt în ceea ce privește simptomele și pot întârzia apariția și severitatea complicațiilor motorie de calificare ca boala progresează.

Vezi și: Sporotricoza, boala gravă răspândită de pisici. Afectează pielea, ochii, plămânii sau oasele

Boala Parkinson - Etapa 2

Dacă vă aflați în această etapă a Parkinson, este posibil să aveți probleme la înghițire (disfagie) și probleme cu vorbirea. Un patolog în limbajul vorbirii vă poate oferi exerciții pentru a vă ajuta să vorbiți și să înghițiți.

De asemenea, puteți beneficia de lucrul cu un terapeut ocupațional care vă poate ajuta cu soluții practice la problemele pe care le întâmpinați în viața de zi cu zi, cum ar fi dificultatea de a vă îmbrăca sau de a face duș.

Medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente pentru a ajuta la tratarea simptomelor, cum ar fi tremor și probleme cu mișcarea.

Boala Parkinson - Etapa 3

Tratamentele și terapiile utilizate în stadiile incipiente ale bolii Parkinson pot fi încă utilizate în stadiul 3. Aceste tratamente includ:

- exercițiu

- fizioterapie

- o dietă echilibrată

- logopedie-terapie lingvistică

- terapie ocupațională

- medicamente

- terapii alternative

Vezi și: Muzica, tratament pentru creier. Poate ajuta la prevenirea bolii Alzheimer. Ce melodii ar trebui să ascultăm

Boala Parkinson - Etapele 4 și 5

Tratamentele devin adesea mai puțin eficiente în stadiile cele mai avansate ale bolii Parkinson. Pe măsură ce boala progresează, medicul dumneavoastră ar putea recomanda tratamente mult mai puternice. 

De exemplu, un pacient care ia comprimate de agonist dopaminergic poate fi trecut la o formă de agonist dopaminergic injectat sub piele sau administrat printr-o perfuzie continuă folosind o pompă mică.

În stadiile târzii ale Parkinson, este posibil să fiți supus unor proceduri chirurgicale, cum ar fi stimularea profundă a creierului, care implică implantarea unui generator de impulsuri, similar cu un stimulator cardiac, în peretele toracic.

Generatorul de impulsuri este apoi conectat la fire fine plasate sub piele și introduse în zone specifice ale creierului unde curenții electrici din generator stimulează zone ale creierului afectate de Parkinson. În timp ce o intervenție chirurgicală nu poate vindeca Parkinson, aceasta poate ușura simptomele pentru unii pacienți.

Vezi și: Cât de des ar trebui să te cântărești. ORA la care trebuie să te cântărești, de fapt

Boala Parkinson, factorii care afectează speranța de viață

Căderile. Căderile sunt un simptom secundar comun al bolii Parkinson. Riscul de cădere începe să crească în etapa 3 și este mai mare în etapele 4 și 5. În aceste etape, este posibil să nu puteți sta sau să mergeți pe cont propriu.

De asemenea, ești predispus la contuzii și fracturi iar căderile severe pot fi periculoase. O cădere gravă vă poate reduce speranța de viață din cauza complicațiilor din toamnă.

Vârstă. Vârsta este un alt factor în diagnosticul și perspectivele pentru boala Parkinson. Cei mai mulți oameni vor fi diagnosticați după vârsta de 70 de ani. 

Vârsta te poate face, de asemenea, mai predispus la căderi și anumite boli chiar și fără boala Parkinson. Astfel de riscuri pot crește pentru adulții în vârstă cu Parkinson.

Gen. Persoanele de sex feminin au un risc redus de a dezvolta boala Parkinson. Persoanele de sex masculin au cu 50% mai multe șanse decât cele de sex feminin de a dezvolta boala Parkinson. Cercetătorii nu au găsit motivele exacte pentru acest lucru.

Cu toate acestea, persoanele de sex feminin diagnosticate cu boala Parkinson pot avea o progresie mai rapidă și longevitate redusă. 

Este important să rețineți că vârsta poate juca un factor indiferent de sex.

Accesul la tratament. Speranța de viață a crescut semnificativ datorită progreselor înregistrate în tratament. Medicamentele, precum și terapia fizică și ocupațională, sunt deosebit de utile în primele etape ale bolii. Aceste tratamente pot îmbunătăți calitatea vieții unei persoane.

Perspective pe termen lung

Parkinson nu este o boală fatală, ceea ce înseamnă că nu se moare din cauza ei. Depistarea precoce este cheia pentru a ajuta la reducerea complicațiilor care pot scurta speranța de viață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel