Brânza vegetală, ”bombă calorică”. Nutriționist: Nici nu are valoarea nutritivă a brânzei clasice
Brânza vegetală este mai puțin sănătoasă decât ați crede. Ce conține și care sunt riscurile la care se expun veganii.
Brânza vegetală este un produs consumat în special în perioada postului, însă există și persoane care au adoptat-o în dieta lor, fie pentru că sunt vegane, deci au exclus toate produsele de origine animală, fie că au intoleranță la lactoză. Însă multitudinea de elemente care se află în acest tip de brânză, care doar păcălește mintea, o face să fie mai puțin sănătoasă decât ați fi crezut.
Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat aceste aspecte, subliniind care sunt riscurile la care se expun cei care optează pentru brânza vegetală, riscuri cu un impact major pe termen lung.
”Pentru cei care doresc să elimine din dietă produsele de origine animală sau pentru cei cu intoleranță la lactoză, industria alimentară a creat produse lactate în varianta vegetală.
Brânza vegetală nu este mai sănătoasă nici pentru siluetă, nici pentru sistemul cadiovascular, și nici nu are valoarea nutritivă a brânzei clasice.
Brânza făcută fără lapte este mai degrabă o pastă de amidon a cărui gust și textură sunt îmbunătățite cu grăsimi vegetale.
Spre deosebire de brânza clasică, ce conține doar proteine și grăsimi animale, în brânza vegetală avem carbohidrați și uleiuri, ca ingrediente principale. Asta înseamnă că are un indice glicemic crescut și crește riscul de obezitate și diabet de tip 2. În plus, grăsimea de cocos și de palmier sunt bogate în acizi grași saturați, care favorizează tromboza și bolile cardiovasculare.
Brânza vegetală este un produs ultra-transformat și plini de aditivi, ca să fie obținute structura, culoarea și gustul de brânză adevărată.
De multe ori conține mai multă grăsime și calorii decât brânza clasică, pentru că uleiul are 100% grăsime, în timp ce untul are 80%”, a declarat nutriționistul la Doctor de Bine de la Pro TV.
Brânza vegetală - ingrediente
Potrivit Mihaelei Bilic, brânza vegetală conține:
- apă minerală
- amidon modificat
- proteine din mazăre
- grăsime de cocos/palmier
- betacaroten
- sare
- acid citric
- arome în pulbere
- arome lichide
- sorbatat de potasiu (conservant).
Concluzia nutriționistului este una simplă, care ar trebui să dea de gândit celor au decis să fie vegani. ”Nu merită să consumați brânză vegetală. Decât un produs ultra-procesat, mai bine un pumn de migdale sau semințe. Iar pentru cei cu intoleranță la lactoză, aflați că brânza clasică are doar urme de lactoză, deci puteți mânca o bucățică mică de brânză adevărată”, a spus Mihaela Bilic.
Intoleranța la LACTOZĂ, cauze și remedii. Cum se formează și De Ce
Laptele este un aliment de bază, unul dintre puținele alimente care au și proteine, și glucide, și carbohidrați, 87% apă și toate mineralele de care are nevoie corpul uman. Studiile arată că aproximativ 75% din oameni nu au dezvoltat capacitatea de a produce lactaza - enzima care digeră lactoza - și suferă astfel de o formă de intoleranță la lactoză. Această intoleranță este mai frecvent întâlnită în cazul persoanelor non-Caucaziene și se manifestă prin: dureri abdominale, balonare, diaree și flatulență.
”Intoleranța la lactoză are trei forme. Este extrem de important de știut acest lucru. Este o intoleranță genetică, persoana respectivă de naște fără o enzimă care digeră lactoza, adică fără lactază. Intoleranța primară, în care persoana respectivă se naște cu o cantitată limitată de enzime, fapt care îi permite să consume lapte o perioadă de timp, dar în timp, în special la vârsta de adult nu mai tolerează lactoza, și intoleranța secundară, când intoleranța apare din cauza unor boli care distrug lactaza”, a explicat medicul Alecse Dițoiu, la ”Vorbește lumea”, de la PRO TV.
Ce soluții sunt pentru a continua consumul de lactate
„De ce eliminăm laptele și produsele lactate din alimentație pentru că sănătatea noastră va avea de suferit, iar echilibrul nutrițional cu atât mai mult? Fie consumăm laptele fără lactoză, el de fapt, nu rămâne fără lactoză ci îi este adăugată enzima, cele două molecule sunt desfăcute astfel încât la consum să nu mai existe disconfort digestiv”, a precizat nutriționistul Mihaela Bilic, în cadrul aceleiași emisiuni. Citește mai departe AICI.
Vezi și: De ce este bine să mănânci brânză Feta. Scăderea riscului de cancer, pe lista beneficiilor
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
Tratamentul cardiac, revizuit. Ghidurile vechi au ignorat diferențele esențiale între țări și stiluri de viață
Milioane de cardiaci, tratați greșit. Alarmă de ultimă oră în cardiologie.
Semnele hipertensiunii pe care le poți observa în ochi. Cum să îți reduci nivelul acesteia
Ce trebuie să știi dacă ai burtă. Medicii, semnal de alarmă
EXCLUSIV Stenoza aortică, simptome, diagnostic și tratamente moderne. Prof. dr. Horațiu Moldovan: Începe să obosească, face sincope
Cât de des ar trebui să faci un EKG. De ce indicatori depinde răspunsul
Cât de des ar trebui să faci un EKG. De ce simptome depinde răspunsul.
Antidotul care reduce semnificativ colesterolul ridicat. Are efect major
Antidotul care reduce semnificativ colesterolul ridicat. Are efect major.
Noile valori la care se consideră că ai hipertensiune
Hipertensiunea arterială, pandemie tăcută. Avertisment: Amenințare globală subestimată
Pandemia tăcută care ucide zilnic. Medicii lansează un avertisment sumbru. E o amenințare globală subestimată. Este principala cauză a mortalității la nivel global.
Tensiunea arterială la copii: de ce trebuie verificată încă din școala primară
Deficitul de vitamina D crește riscul de infarct
Ghiduri noi pentru colesterol și prevenția bolilor cardiovasculare
EXCLUSIV Tratamentul pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: Se injectează această substanță
Patru schimbări care reduc colesterolul mai eficient decât statinele, potrivit unui cardiolog
Patru schimbări care reduc colesterolul mai eficient decât statinele.
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze.
Boala care a crescut cu 450% și afectează tot mai multe persoane
Boala extrem de frecventă care se comportă ca o tumoră. Macină tot corpul
Boala extrem de frecventă care se comportă ca o tumoră. Macină tot corpul până îl distruge.
Semnalul ascuns al colesterolului periculos. Ce indicii oferă ochii
Noua metodă de măsurare a tensiunii arteriale care ar putea salva mii de vieți
Deficiența de fier în insuficiența cardiacă. Rolul saturației transferinei (TSAT) în diagnostic și management
Deficitul care îți afectează grav inima. Duce la complicații majore și nu îți dai seama.
Testul rapid și banal care îți arată dacă ai probleme cardiace. Diagnostic precis în câteva minute
Inima, afectată iremediabil. Lucrul inevitabil care o devastează
Inima, afectată iremediabil. Lucrul inevitabil care o devastează. Nu scăpăm niciunul.
Ce este un puseu de tensiune. Cât de periculos este
Colesterolul ridicat și riscurile bolii arteriale periferice. Semnele care nu trebuie ignorate
Mirosul fatal al colesterolului ridicat. Simptom banal poate semnala o boală periculoasă
