Care este legătura dintre calorii și dulciuri în timpul dietelor. Pleșea: Din păcate acestea ne îngrașă

Cum să combinăm alimentele sănătoase astfel încât să nu mai fugim după dulciuri. ”Pe termen lung ele ne fac rău”, afirmă nutriționistul.
Îți dorești să mai scapi de câteva kilograme, însă întreaga dietă îți este dată peste cap de combinațiile alimentare pe care le faci, la care mai adaugi și o fugă după ”ceva dulce”, acel ceva care să își dea surplusul de energie.
Doctorul Ruxandra Pleșea, medic nutriționist, diabet și boli metabolice, a prezentat câteva dintre combinațiile alimentare, aparent sănătoase, dar care nu ajută la slăbit, deși aceste alimente luate separat sunt considerate bune și sănătoase. Mai mult decât atât, medicul a precizat de ce ”dulcele” ne poate sabota dieta.
”Creierul omului este făcut să caute gustul de dulce, pentru că noi așa am supraviețuit, ce era amar era otrăvitor, ce era dulce era bun și sănătos. Și am rămas așa, din păcate. Magazinele au crescut, industria alimentară ne oferă dulciuri din ce în ce mai sofisticate, este greu să rezistăm, iar dacă nu avem o pregătire bună, o strategie, vom cădea în capcană”, a explicat dr. Ruxandra Pleșea, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1, de ce au ajuns dulciurile să ne saboteze curele de slăbire.
De altfel, mai spune specialistul în diabet, nutriție și boli metabolice, ”simplul gând că ne-am propus să nu mai mâncăm mult și să slăbim va induce niște mecanisme de contra-reglare. Adică, organismul nostru care vrea doar să trăiască, nu să fie frumos sau să fie slab o să spună Ba o să mănânci, dragul meu stăpân, mai mult decât înainte! Și crește pofta de dulce. Dacă nu ești mâncat, la o oră, două după o masă necorespunzătoare o să bați la ușă la cofetărie, mânat, voința tu mai are ce face pentru că vine instinctul, care este mult mai puternic”.
În acest sens, nutriționistul afirmă că masa zilnică trebuie să fie încărcată de nutrienți și suficienți astfel încât la o oră după masă să nu mai umblăm după ”ceva dulce”. Iar explicație pentru care ajungem să ne confruntăm cu această problemă nu este dată de absența dulciurilor din meniul nostru, ci din cauza caloriilor, care nu sunt corelate cu scopul propus.
”De cele mai multe ori ne lipsesc suficiente calorii și am făcut astăzi câteva mese rele, ele par bune, s-ar putea înscrie într-o dietă de pierdere în greutate, dacă nu ești avizat, însă pe termen lung ele ne fac rău. Nu anumite combinații dintre carne și cartofi ne îngrașă, acesta este un mit care a funcționat cu ani de zile și în România, când se mânca disociat, ori carnea, ori cartofii, ori orezul, ori carnea, însă nu ne-a adus beneficii, nici nouă, nici omenirii.
Ba din contră, astăzi studiile spun că ideal este să mănânci combinat, adică să ai și carbohidrați, și proteine, să ai și grăsime, și fibre, în cantități moderate fiecare, dar împreună, astfel încât masa în ansamblu să aibă un indice glicemic mic, să aibă suficență de nutrienți și tu să fii cam 5 ore sătul, că dacă după două ore scade glicemia brusc, ai lipsă în gestiune de nutrienți și apare pe radar?Prăjitura, croissantul, covrigul. Și din păcate acestea ne îngrașă”, a mai spus nutriționistul.
Vezi și: 11 superalimente hipocalorice. Ajută la scăderea în greutate, dar și la diversificarea meniului
Combinațiile care ne împiedică să slăbim
Pentru un om normal, care nu a început o dietă de slăbire, o porție de 300 de grame de paste are o încărcătură glicemică mare,a adică duce la suișuri și coborâșuri de glicemie.
Astfel, sugerează nutriționistul pentru a ”corecta” farfuria de paste aceasta trebuie redusă la un sfert cu paste, un sfert cu brânză sau altă proteină, iar în cealaltă jumătate de farfurie trebuie să se afle niște legume, obținându-se în acest mod o ”farfurie echilibrată și corectă”, la care se poate adăuga o lingură de ulei, ”care este porția corectă, pentru că ori ce am face, că slăbim, că ne îngrășăm, uleiul este esențial pentru grăsimile bune dintr-un ulei de măsline, presat la rece, sau alte grăsimi din nuci și semințe. Vom avea un creier bun, un nivel mai bun de colesterol, grăsimile vegetale nu cresc colesterolul”, a mai spus dr. Pleșea, care a precizat că acest colesterol bun, dacă este în cantitatea bună, ne ajută la producerea de hormoni.
O altă combinație nereușită este cea în care pe farfurie se află doar proteinele și fibrele, din care carbohidrații necesari pentru susținerea efortului intens lipsesc cu desăvârșire. Iar astfel apar hipoglicemia și ”prăjitura de pe radar”, cum plastic a explicat nutriționistul.
Există de asemenea persoane care ”sunt mâncători volumic”, adică acei oameni care au stomacul mare, ce cere mult de mâncare, intră la dietă și atunci își propun să consume alimente slabe în calorii, care fac o cantitate foarte mare, o salată de exemplu, și deși pare mare, în realitate este foarte slabă caloric, slabă în carbohidrați complecși, sunt insuficente proteine pentru un adult obișnuit.
”Per ansamblu, această masă este total dezechilibrată. Dacă ne mai iau și de pufuleți, un produs intens procesat, cu proteina modificată și devin astfel o mâncare de tip inflamator, eu în loc să slăbesc am dezordine calorică și am și inflamație”, a mai spun nutriționistul, care a adăugat că aceasta din urmă are o legătură foarte mare cu slăbitul. Concret, când avem un status inflamator crescut și nivelul hormonilor de stres crescut, următorul pas comandat de organism este ”acela de a stoca grăsimea în zona abdomenului, în ficat, și astfel, în loc de dietă nu slăbim, mai mult, devenim tot mai obosiți, mai mari în zona abdominală și în două luni s-a dus dieta și starea de echilibru”, a mai spus medicul.
Astfel, ca o concluzie a nutriționistului, pentru a nu mai apărea prăjitura pe radar, este important ”să combinăm proteine, suficiente, carbohidrați în cantitate moderată, dar suficientă și de tip integral și cu legume. Aceasta este o masă care ne ține departe de dulce”, a încheiat dr. Pleșea.
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.