Cât timp trebuie să treacă între mese. Bilic: Maniac al curățeniei. Mătură toate resturile de mâncare. Nu vă fie teamă
Cât timp trebuie să treacă între mese. Ce se întâmplă dacă mâncăm prea des sau prea rar.
Cât timp trebuie să treacă între mese. În general, hrana are nevoie de 24 până la 72 de ore pentru a trece prin tractul digestiv. Timpul exact depinde de cantitatea și tipurile de alimente pe care le-ați mâncat.
Ritmul se bazează, de asemenea, pe factori precum sexul, metabolismul și dacă aveți probleme digestive care ar putea încetini sau accelera procesul.
La început, alimentele călătoresc relativ repede prin sistemul dumneavoastră digestiv. În decurs de 6 până la 8 ore, alimentele și-au parcurs drumul prin stomac, intestinul subțire și intestinul gros.
Odată ajuns în intestinul gros, conținutul parțial digerat al mesei dumneavoastră poate sta mai mult de o zi, timp în care este descompus și mai mult.
Intervalul normal pentru timpul de tranzit include următoarele: golirea gastrică (2 până la 5 ore), tranzitul intestinului subțire (2 până la 6 ore), tranzitul colonului (10 până la 59 de ore) și tranzitul întregului intestin (10 până la 73 de ore).
Cât timp este indicat să treacă între mese
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist explică cât timp ar trebui să treacă între mese.
”Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese! Nu, nu este vorba despre muncă, ci despre mâncare. Contrar recomandărilor făcute de mulți nutriționiști, 2-3 mese principale pe zi sunt suficiente pentru un adult.
Când mănânci mai rar senzația de foame e mai ușor de ținut în control, glicemia rămâne constantă, nu există descărcări de insulină și se slăbește mai ușor. Însă principalul motiv pentru care ar trebui sa avem pauze lungi între mese este sănătatea: pauza alimentară permite organismului să facă curățenie. Când eliminăm gustările și ronțăielile dintre mese, procesele de digestie au timp să se desfășoare până la capăt, ca un ciclu complet de la mașina de spălat.
E nevoie de un interval de 4-5 ore între mese pentru un proces de curățenie în tubul digestiv. Fenomenul se numește “complex motor migrant” (CMM) și trebuie văzut ca o undă puternică de contracție ce “mătură” toate resturile de mâncare din stomac și din intestinul subțire. Gândiți-vă la intestinul vostru ca la un maniac al curățeniei: la 2 ore după masă el declanșează un program de auto-curățare, ce are rolul de a elimina reziduurile alimentare, eventualele bacterii și mirosurile.
Dacă noi ne apucăm să ronțăim, acest program se întrerupe și ciclurile de auto-curățare devin din ce în ce mai rare. Dacă țineți la corpul vostru, acordați-i o pauză de 5 ore între mese ca să aibă timp pentru “curățenia generală”.
CMM este un proces fiziologic ce are loc de câteva ori pe zi și face parte din sistemul. Detox complex cu care este dotat organismul…cu condiția să-l lăsăm să-și facă treaba. Procesul de digestie și metabolizare consumă mai multă energie decât respirația și circulația sângelui.
Nu vă fie teamă să mâncați mai rar! Iar dacă auziți zgomote la nivelul abdomenului, nu sunt intestinele care suferă de foame, este complexul motor migrant care face curățenie în intestin”, explicat dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, într-o postare pe Facebook.
Ce se întâmplă dacă mâncăm de prea multe ori pe zi
Rata metabolică este numărul de calorii pe care corpul dumneavoastră le arde într-o anumită perioadă de timp. Ideea conform căreia consumul de mese mai frecvente și mai mici crește rata metabolică este un mit persistent.
Este adevărat că digerarea unei mese crește ușor metabolismul, iar acest fenomen este cunoscut sub numele de efectul termic al alimentelor. Cu toate acestea, cantitatea totală de alimente consumate este cea care determină cantitatea de energie cheltuită în timpul digestiei.
Consumul a 3 mese de 800 de calorii va provoca același efect termic ca și consumul a 6 mese de 400 de calorii. Nu există literalmente nicio diferență.
Mai multe studii au comparat consumul mai multor mese mai mici față de mai puține mese mai mari și au ajuns la concluzia că nu există niciun efect semnificativ nici asupra ratei metabolice, nici asupra cantității totale de grăsime pierdută, notează Healthline.
Se crede că mesele mari duc la creșteri și scăderi rapide ale glicemiei, în timp ce mesele mai mici și mai frecvente ar trebui să stabilizeze nivelul de zahăr din sânge pe tot parcursul zilei.
Totuși, acest lucru nu este susținut de știință. Studiile arată că persoanele care mănâncă mese mai puține și mai mari au niveluri mai scăzute de glucoză în sânge, în medie.
Este posibil ca aceștia să aibă vârfuri mai mari ale glicemiei, dar, în general, nivelurile lor sunt mult mai scăzute. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele cu probleme de glicemie, deoarece a avea un nivel ridicat de zahăr în sânge poate cauza tot felul de probleme.
S-a demonstrat, de asemenea, că mâncatul mai puțin frecvent îmbunătățește sațietatea și reduce foamea în comparație cu mesele mai frecvente.
Când vine vorba de controlul glicemiei, micul dejun pare să joace, de asemenea, un rol important. Studiile arată că a mânca cea mai mare masă a zilei dimineața, sau la începutul zilei, scade media zilnică a nivelului de zahăr din sânge
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
-
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
EXCLUSIV Screening mobil pentru diabet în satele României. Vasiliki Tsagkaraki (Boehringer Ingelheim România): Dăm speranță pacienților
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
EXCLUSIV Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
EXCLUSIV Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
EXCLUSIV Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
EXCLUSIV Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
