Riscul la care te supui dacă amâni ora de culcare cu doar 34 de minute. Ce boală gravă poți să dezvolți

Monika Baciu |
Data publicării:
ora de culcare - FOTO: Freepik@delirisfilms
ora de culcare - FOTO: Freepik@delirisfilms

Care este riscul la care te supui dacă amâni ora de culcare. Boala gravă pe care o poți face dacă te culci cu 30 de minute mai târziu.

Care este riscul la care te supui dacă amâni ora de culcare. Amânarea orei de culcare cu doar 34 de minute ar putea crește riscul de hipertensiune arterială.

Persoanele cu obiceiuri de somn neregulate - cum ar fi dormitul în weekenduri sau orele de culcare variate - pot fi mai predispuse la hipertensiune arterială în comparație cu persoanele cu un program de somn mai regulat.

Chiar și ușoarele fluctuații ale orei de culcare - doar 34 de minute - pot crește riscul unei persoane de hipertensiune arterială. Deși sunt necesare mai multe cercetări, studiul subliniază importanța momentului în care se doarme, nu doar a calității sau a duratei somnului.

Chiar și ușoarele fluctuații ale orei de culcare, de doar 34 de minute, pot crește riscul unei persoane de a avea tensiune arterială ridicată sau hipertensiune arterială, arată un nou studiu, potrivit Health.

Vestea provine dintr-un studiu publicat în martie în Hypertension, o revistă a Asociației Americane a Inimii. Cercetătorii au descoperit că persoanele cu un program de somn neregulat - cum ar fi cele care dormeau până târziu în weekenduri sau care își variau orele de culcare și de trezire în timpul săptămânii - aveau o probabilitate substanțial mai mare de a suferi de hipertensiune, în comparație cu persoanele cu un program de somn mai consistent.

Vezi și: Ceaiul cu efecte analgezice și sedative. Are efect în 30 de minute. Consumul în exces duce la dependență

Riscul crescut de hipertensiune arterială a rămas chiar și atunci când oamenii au avut parte de cantitatea de somn recomandată în fiecare noapte, în afară de un program neregulat.

“Acest lucru indică faptul că este posibil ca oamenii să trebuiască să ia în considerare nu numai cât timp dorm, ci și să recunoască importanța menținerii unui program de somn regulat pentru o sănătate cardiovasculară optimă”, a declarat într-un comunicat de presă autorul principal al studiului, Danny Eckert, doctor în științe medicale, director al Institutului Adelaide pentru Sănătatea Somnului și profesor la Colegiul de Medicină și Sănătate Publică de la Universitatea Flinders din Australia.

Vezi și: Fibroza chistică, boala moștenită ce nu are tratament. Transpirația și tusea, principalele simptome. Afectează toate organele. Speranța de viață, 30-40 de ani

Care este legătura între somn și hipertensiune

Deși legătura dintre un somn de proastă calitate și probleme precum hipertensiunea, diabetul de tip 2 și obezitatea este bine documentată, cercetătorii au vrut să investigheze modul în care neregulile de somn joacă un rol.

Studiul a urmărit 12.287 de participanți adulți - majoritatea de sex masculin, de vârstă mijlocie și supraponderali - și a urmărit durata și momentul somnului prin intermediul unui dispozitiv amplasat sub saltelele lor.1 Participanții proveneau din 20 de țări diferite; unii aveau hipertensiune, iar alții nu. În medie, cercetătorii au luat date din 181 de nopți de somn și 29 de citiri ale tensiunii arteriale pentru fiecare persoană.

Definind hipertensiunea arterială ca fiind 140 mmHg peste 90 mmHg sau mai mare, cercetătorii au constatat că somnul neregulat poate fi considerat “un marker de risc pentru o sănătate cardiovasculară precară “.

Pe măsură ce variațiile în ceea ce privește ora de culcare creșteau, la fel creștea și riscul de hipertensiune al unei persoane. Modificările ușoare ale orei de culcare - aproximativ 30 de minute - au crescut riscul unei persoane cu aproximativ o treime, în timp ce variațiile mai mari, cum ar fi 90 de minute, au înregistrat o creștere de 92% a riscului de hipertensiune arterială.

Vezi și: De ce să alegi casa de bătrâni și de ce România judecă negativ acest loc. Prada: La noi este o barieră financiară care nu e atât de mare pe cât credem. Sunt pe mai multe niveluri de îngrijire

Aruncând o privire mai specifică, cercetătorii au descoperit că o creștere de aproximativ 34 de minute a timpului de debut al somnului în mod neregulat - practic, uneori, mergând la culcare cu aproximativ 34 de minute mai târziu decât de obicei - a fost asociată cu o creștere de 32% a hipertensiunii. Între timp, o creștere de 43 de minute a timpului de decalare a somnului - sau, uneori, trezirea cu aproximativ 43 de minute mai târziu decât în mod normal - a fost asociată cu o creștere de 8,9% a hipertensiunii.

Cât timp au dormit oamenii a fost, de asemenea, semnificativ. Cei care dormeau prea mult sau prea puțin - definit ca având mai puțin de șapte sau mai mult de nouă ore de somn în mod constant - aveau între 20% și 30% mai multe șanse de a avea hipertensiune. Și dormitul unui număr diferit de ore în fiecare noapte părea, de asemenea, să cauzeze o problemă - cei care își variau durata somnului cu două ore sau mai mult aveau o probabilitate cu 85% mai mare de a avea hipertensiune.

Deoarece participanții la studiu au fost în principal bărbați, de vârstă mijlocie și supraponderali, este posibil să existe limitări în ceea ce privește gradul de aplicabilitate la o populație globală mai largă, a explicat Sadeer Al-Kindi, MD, cardiolog la University Hospitals Harrington Heart and Vascular Institute și profesor asociat la Case Western Reserve University School of Medicine. Este posibil ca persoanele mai tinere, femeile sau persoanele care nu sunt supraponderale să nu observe aceleași tipuri de riscuri de hipertensiune arterială ca urmare a obiceiurilor de somn neregulate.

Dar, având în vedere cât de des se întâmplă ca oamenii să își schimbe orele de culcare și durata somnului - fie că este vorba de muncă, fie că doresc să “recupereze” somnul în weekend sau din alte motive - studiul ar putea avea implicații majore.

Vezi și: Câtă carne trebuie să mâncâm pe săptămână. Bilic: Asta e cantitatea CORECTĂ! Menține silueta, dar obosește ficatul și rinichii. Atenție, aici includem și mezelurile, nu doar friptura

Ce se întâmplă cu persoanele care lucrează noaptea

Deocamdată însă, s-ar putea să fie prea devreme pentru a spune dacă anumite grupuri specifice de persoane - fie că este vorba de cei care lucrează noaptea, de cei care lucrează noaptea sau de alte persoane cu programe de somn mai neregulate - sunt mai susceptibile de a prezenta riscuri de hipertensiune arterială.

“Acest studiu nu ne spune prea multe despre grupul pe care trebuie să ne concentrăm. Trebuie să existe mai multe cercetări”, a declarat Dr. Al-Kindi pentru Health.

Celălalt “avertisment” al acestor constatări, a adăugat el, este că cercetarea pretinde doar că a găsit o legătură între neregulile de somn și riscul de hipertensiune. Asta înseamnă că este prea devreme pentru a spune dacă fluctuația orelor de culcare sau durata somnului cauzează cu adevărat riscul crescut de tensiune arterială, a spus el.

Vezi și: Ozempic provoacă vise ciudate. Ce se întâmplă dacă iei medicamentul antidiabetic pentru slăbit și ce au visat oamenii

Somnul, impact asupra inimii

Cercetătorii încă nu înțeleg pe deplin care sunt mecanismele din organism care leagă somnul insuficient de problemele cardiovasculare, a explicat Dr. Al-Kindi.

“Bolile somnului sunt puternic legate de rezultatele slabe ale sănătății. De ce [neregulile de somn] cauzează probleme cardiace sau tensiune arterială ridicată în acest caz, nu este pe deplin înțeles”, a spus Dr. Al-Kindi.

În timpul somnului, tensiunea arterială a unei persoane scade de obicei, ceea ce ar putea explica de ce faptul că nu dormi suficient sau că ai un somn de calitate slabă ar putea duce la hipertensiune arterială. Dar încă nu este clar de ce schimbarea orei de culcare sau a duratei somnului ar putea produce un efect similar.

Există câteva explicații posibile pentru ceea ce s-ar putea întâmpla. În primul rând, neregulile de somn pot fi de fapt dure pentru organism. De exemplu, schimbările de somn pot provoca o creștere a stresului nocturn sau a răspunsului de luptă sau de fugă, a spus Dr. Al-Kindi, ceea ce ar putea crește tensiunea arterială.

Somnul neregulat poate afecta, de asemenea, ritmul circadian al unei persoane, a declarat Clete Kushida, MD, PhD, șef și director medical la Stanford Division of Sleep Medicine. Această întrerupere a ritmului circadian ar putea afecta capacitatea organismului de a regla tensiunea arterială sau alte procese corporale.

Dar, din nou, cauza și efectul pot fi, de asemenea, inversate - este posibil ca hipertensiunea să fie adevăratul vinovat care se manifestă prin nereguli sau dificultăți de somn, a adăugat Dr. Al-Kindi.

Relația dintre somn și problemele cardiovasculare ar putea fi, de asemenea, explicată de o cu totul altă problemă, a spus el.

“Acest studiu a scos în evidență faptul că schimbarea momentului în care dormiți este importantă, deoarece poate afecta procesele fiziologice normale care sunt guvernate sau asociate cu procesele circadiene și homeostatice”, a declarat Dr. Kushida.

Vezi și: Ucis de cancer în 24 de ore de la primirea diagnosticului. Medic: Oamenii mor dacă nu primesc tratament în câteva ore sau câteva zile. Crește rapid. Poate fi descoperit doar în stadii avansate

Somnul regulat și de rutină este cheia

Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina relația dintre neregulile de somn și hipertensiunea arterială pentru o gamă mai largă de persoane, concluziile studiului sunt o bună scuză pentru a ne angaja din nou la un program de culcare și de somn mai consistent.

Oamenii ar trebui să încerce să facă tot posibilul să aleagă o oră fixă pentru a merge la culcare noaptea și a se trezi în fiecare zi, a spus Dr. Kushida. Terapia cu lumină poate ajuta să facă acest lucru un pic mai ușor, a explicat el, în special pentru persoanele care au tulburări de ritm circadian sau care au altfel “ore neregulate de somn-veghe”. Terapia poate ajuta ca oamenii să se simtă somnoroși noaptea și să se trezească dimineața după un program mai consistent.

În afară de menținerea unui program consistent de somn și de durată a somnului, este important să ne amintim că un somn suficient de bun și de calitate oferă protecție împotriva unei game largi de probleme de sănătate, de la riscul de accident vascular cerebral la probleme de sănătate mintală. Adulții ar trebui să doarmă cel puțin șapte ore pe noapte, dar aproximativ o treime dintre ei nu respectă acest criteriu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel