Diabeticii, de ce e bine să ia antiacide: studiile arată legătura cu controlul glicemiei

Potrivit unui nou studiu, anumite antiacide numite inhibitori ai pompei de protoni pot ajuta unii oameni să țină diabetul sub control.
Ultimele studii arată că diabeticii care iau medcamente pentru reducerea hiperacidității au un mai bun control și al glicemiei.
„Adesea, medicamentele utilizate în mod obișnuit pot avea efecte subtile care pot să nu fie detectate de ani de zile”, spune dr. Kashif Munir, profesor asociat în divizia de endocrinologie, diabet și nutriție de la Școala de Medicină a Universității din Maryland și cercetător al studiului, spune Verywell.
Munir spune că inhibitorii pompei de protoni (IPP) „sunt folosiți de milioane de oameni și studii mici au arătat beneficii posibile la pacienții cu diabet” - inclusiv cercetările echipei sale.
Cum pot ajuta antiacidele să gestioneze zaharurile din sânge
Pe lângă faptul că îi ajută pe oameni să gestioneze simptomele refluxului acid, noul studiu, care a fost publicat în Jurnalul de Endocrine Society of Clinical Endocrinology & Metabolism, arată că antiacidele ar putea ajuta și persoanele cu diabet să își gestioneze nivelul glicemiei.
Până la 10,5% din populația Statelor Unite are diabet de tip 2. Când sunt slab gestionate, persoanele cu diabet experimentează complicații precum probleme de vedere, insuficiență renală și boli cardiovasculare.
În mod tradițional, persoanele cu diabet au fost sfătuite să-și controleze zaharurile din sânge modificându-și dieta, inclusiv activitatea fizică și să ia anumite medicamente. În noua meta-analiză, cercetătorii evidențiază modul în care administrarea unui antiacid care se vidne la farmacie fără prescripție medicală poate ajuta oamenii să-și gestioneze nivelul glicemiei.
După evaluarea a 12 studii, cercetătorii au descoperit că combinarea antiacidelot cu terapia standard pentru gestionarea diabetului a dus la scăderea hemoglobinei A1c (HbA1c) și a glicemiei la jeun. Ambele măsuri sugerează un control mai bun al glucozei la pacienții cu diabet zaharat.
Carol Chiung-Hui Peng, un partener la o clinică de endocrinologie de la Universitatea din Boston și unul dintre cercetătorii studiului, spune că „antiacidele cresc nivelul gastrinei, care, la rândul său, îmbunătățește secreția de insulină și, prin urmare, scade glicemia.”
Gestionarea diabetului și prevenirea complicațiilor
Cercetătorii au menționat, de asemenea, că utilizarea antiacidelor nu a redus riscul de a dezvolta diabet la cei fără diagnostic
„Studiul nostru a reușit să compileze datele existente cu privire la utilizarea antiacidelor și diabet și să ofere dovezi mai robuste că antiacidele poate reduce glicemia”, a spus Huei-Kai Huang, medic și om de știință în Medicină de familie la Spitalul Hualien Tzu Chi din Taiwan și investigator studiului actual, spune Verywell.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Studiu ARIC: Relația dintre vârsta la debutul diabetului și riscul de demență
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".