Indicele glicemic și impactul asupra sănătății. "Scorurile" indicelui glicemic și la ce trebuie să fiți atenți dacă optați pentru dieta diabeticilor

Dieta cu indicele glicemic, impact asupra sănătății generale. La ce trebuie să fiți atenți dacă optați pentru această dietă, numită și dieta diabeticilor.
Indicele glicemic reprezintă o scală care clasifică numărul de carbohidrați din alimente, de la zero la 100, indicând cât de repede un aliment determină creșterea glicemiei unei persoane.
Acesta este eficient atât pentru persoanele cu diabet, la care alimentele cu indice glicemic ridicat poate provoca creșteri dăunătoare ale glicemiei, cât și pentru cei care doresc să urmeze diete pentru menținerea în greutate sănătoasă.
O dietă echilibrată, nutritivă și sănătoasă include o gamă variată de alimente, astfel că o persoană nu este limitată la a consuma doar alimente cu indice glicemic scăzut, însă poate să fie de folos pentru a face alegeri sănătoase. De asemenea, trebuie menționat și faptul că o astfel de dietă poate avea unele beneficii, dat și unele probleme, printre acestea numărându-se combinațiile de alimente care pot avea impact diferit asupra glicemiei, potrivit Mayo Clinic.
Problemele pe care le include dieta pe baza indicelui glicemic pentru diabetici
- Nu arată modul în care un singur produs alimentar față de o combinație de alimente poate avea un impact diferit asupra glicemiei;
- Nu ia în considerare toate variabilele care afectează glicemia, cum ar fi modul în care sunt preparate alimentele sau cantitatea consumată;
- Nu include alimente care au un conținut scăzut sau deloc de carbohidrați și include doar alimente care conțin carbohidrați;
- Nu clasifică alimentele în funcție de conținutul de nutrienți - alimentele cu un indice glicemic scăzut pot fi bogate în calorii, zahăr sau grăsimi saturate;
- Poate fi dificil de urmărit indicele glicemic. În primul rând, nu există un standard pentru ceea ce se consideră alimente cu indice glicemic scăzut, moderat și ridicat. În general, alimentele ambalate nu indică pe etichetă clasamentul IG și poate fi greu de estimat care ar putea fi acesta;
- Principiile de bază ale unei alimentații sănătoase, controlul porțiilor și numărarea carbohidraților sunt toate modalități de a vă ajuta să vă gestionați și să vă controlați mai bine glicemia.
Care sunt ”scorurile” indicelui glicemic
Indice glicemic scăzut: 0-55
Indice glicemic mediu: 56-69
Indice glicemic crescut: mai mare de 70.
The Glycemic Index Foundation sugerează că un scor mediu al indicelui glicemic al alimentației de 45 poate oferi cele mai importante beneficii pentru sănătate. Asta nu înseamnă însă că o persoană poate consuma doar alimente cu indice glicemic de 45 sau mai mic, ci doar că poate să își echilibreze aportul de alimente cu indice glicemic crescut cu alimente cu indice mai mic.
De asemenea, indicele glicemic se poate modifica și în funcție de modul de preparare al alimentelor, dar și de consum al acestora. Astfel, sucul de fructe are un indice glicemic crescut față de fructele întregi, în timp ce la banane acesta crește pe măsură ce fructul se coace. Ce mai trebuie reținut este faptul că fibrele scad indicele total al unei mese, notează Medical News Today.
Vezi și: Rozmarinul combate efectul cancerigen al grătarului. Sinergia alimentelor și beneficiile sale
Alimente cu indice glicemic scăzut, mediu și crescut
Printre alimentele cu indice glicemic scăzut se numără:
- legumele cu amidon, cum ar fi cartofii dulci și morcovii
- orzul
- pastele făinoase integrale
- bulgarul
- cerealele integrale, pâinea integrală de grâu sau pita
- leguminoasele
- fasolea verde
- musli
- orezul brun
- majoritatea fructelor.
În categoria alimentelor cu indice glicemic mediu se află:
- strugurii și stafidele
- spaghetti
- înghețata
- porumbul fiert sau copt.
Alimentele cu indice glicemic crescut sunt:
- cerealele puternic procesate, cum ar fi orezul alb, pâinea albă și pastele albe
- fulgii de ovăz instant
- popcorn
- biscuiți sărați
- legume cu amidon, cum ar fi cartofii
- dovleacul
- fulgii de porumb
- pepenii
- ananasul
- fulgii de tărâțe.
Vezi și: Combinațiile care ne îngrașă. Pe unele le facem în mod frecvent, fără să știm
La ce trebuie să fiți atenți
Dacă ați ales să urmați o astfel de dietă trebuie să rețineți faptul că aceasta nu este una cu adevărat de slăbit. Pentru persoanele cu diabet care numără carbohidrații pentru a-și gestiona glicemia, această dietă vă va ajuta să alegeți cu înțelepciune carbohidrații.
Mai mult, dieta cu indice glicemic nu acoperă tot ceea ce mâncați sau ar trebui să mâncați pentru o dietă sănătoasă. Unele alimente cu indice glicemic mai ridicat sunt încă sănătoase pentru tine, cum ar fi cartofii dulci. Iar unele alimente cu indice glicemic mai mic pot aduce multe calorii dacă mănânci prea multe, cum ar fi nucile.
În concluzie, totul stă în moderație, prin controlul porțiilor, și alegerea alimentelor care să vă facă mai mult bine decât rău.
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
-
-
-
-
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Diabetul de tip 2: Semne de avertizare ale glicemiei instabile la persoanele de peste 50 de ani
Acestea sunt cele mai importante semne ale glicemiei mărite, dacă ai peste 50 de ani.
Generația Z, cea mai sănătoasă. Dr. Lygia Alexandrescu: Au cel mai corect comportament alimentar
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!