Posibil tratament pentru Alzheimer, găsit în pământul din jurul plantelor de ginseng

ginseng_foto_pixabay_75005800 Ginseng. Foto: Pixabay

O bacterie care trăiește în solul din apropierea rădăcinilor de ginseng produce o substanță capabilă să dizolve plăcile de beta-amiloid și tau caracteristice bolii...

Rizolutin, o clasă nouă de compuși cu un cadru triciclic, disociază semnificativ agregatele proteice asociate bolii Alzheimer atât in vivo, cât și in vitro, arată cercetătorii, într-un studiu publicat în jurnalul Angewandte Chemie (link direct studiu).

Zona din jurul rădăcinilor de ginseng este un ecosistem complex, cu numeroase interacțiuni între plante și diverse microorganisme. Așa-numita rizosferă a fost neglijată, până acum, în căutarea de noi medicamente, deși are multe de oferit, spun cercetătorii. O echipă care lucrează la Universitatea Yonsei, Incheon, Coreea de Sud și la Universitatea Națională din Seul, Coreea de Sud, a identificat acum o substanță naturală numită rizolutină care poate oferi o bază pentru tratamente noi pentru boala Alzheimer. Rizolutina este produsă de o tulpină Streptomyces care crește în zona rădăcinii plantelor de ginseng. Ginsengul este o plantă asiatică utilizată în medicina tradițională, despre care se spune că este un tonic.

Prin cultivarea într-un mediu îmbogățit cu pulbere de ginseng, cercetătorii au reușit să crească de zece ori producția de rizolutină a bacteriilor. Acest lucru le-a permis să determine structura acestui nou compus, care se dovedește a fi un cadru unic format din trei inele legate împreună (o dilactonă 7/10/6-triciclică flancată de un inel lactonic cu șapte membri și un inel lactonic cu șase membre).

Prin intermediul unei varietăți de experimente in vitro și in vivo, echipa a reușit să demonstreze că rizolutina duce la disocierea clară a agregatelor insolubile de beta-amiloid și tau. În culturile de celule neuronale și gliale, rizolutina a reușit să reducă semnificativ procesele inflamatorii și moartea celulară cauzate de beta-amiloid. Rizolutin a fost, de asemenea, capabil să disocieze în mod semnificativ plăcile beta-amiloid prezente în creierul cobailor cu Alzheimer. Procesul pare a fi similar cu îndepărtarea proteinelor pliate incorect prin imunoterapie. 

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250