10 factori care cresc riscul de AVC. Contribuie și la severitatea acestuia
Acești 10 factori cresc riscul de AVC și contribuie la gravitatea acestuia.
Quinoa este o pseudo-cereală cu multiple beneficii pentru sănătate, din faza de făt până la adulții în vârstă. La ce trebuie să fiți atenți atunci când o introduceți în dietă....
Quinoa este o pseudo-cereală care a devenit foarte populară în rândul persoanelor preocupate de sănătate în ultimii ani. Este bogată în nutrienți, inclusiv proteine, acid folic, cupru, magneziu, fier, zinc, potasiu și antioxidanți. La capitolul fibre, 100 de grame de quinoa preparată conține 2,8 grame de fibre. Quinoa poate fi consumată sub formă de terci, cu lapte și scorțișoară, dar și ca adaos în iaurt, salată sau chiar în omletă.
O cană de quinoa gătită, 185 grame, conține:
- calorii 222
- proteine 8 grame
- grăsimi 3,55 grame
- carbohidrați 39 grame
- fibre 5 grame
- folați 19% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)
- vitamina B6 13% din DZR
- vitamina E 8% DZR
- cupru 39% DZR
- fier 15% DZR
- zinc 18 % DZR
- mangan 51% DZR
- magneziu 28% DZR
- potasiu 7% DZR
- fosfor 22% DZR.
Quinoa este, astfel, o sursă importantă pentru mulți dintre nutrienții necesari organismului, fiind de asemenea bogată în fibre și proteine, nutrienți care oferă o senzație de sațietate pentru mai multă vreme.
Beneficiile aduse de această pseudo-cereală vin în concordanță cu vitaminele și mineralele pe care quinoa le conține. Astfel, quinoa conține compuși vegetali care au un puternic impact asupra sănătății.
Două dintre flavonoidele ce se găsesc în semințele de quinoa, quercitina și kaempferolul, au efect antiinflamator și antioxidant, fiind benefice în încetinirea declinului cognitiv, adică previne bolile neurodegenerative.
Prin conținutul de fibre, semințele de quinoa poate ajuta la susținerea sănătății digestive prin promovarea mișcărilor intestinale regulate și alimentarea bacteriilor benefice din intestin.
Benefic pentru cei cu intoleranță la gluten. Persoanelor care suferă de intoleranță la la gluten, inclusiv boala celiacă, le este recomandat să evite alimentele ce conțin gluten. Astfel, quinoa reprezintă o alegere nutritivă potrivită pentru această categorie de persoane, pseudo-cereala fiind în mod natural gluten-free.
Spre deosebire de produsele fără gluten realizate din ingrediente rafinate, quinoa este o sursă bună de nutrienți care lipsesc adesea dietelor fără gluten, cum ar fi fibrele, acidul folic, zincul și magneziul.
Quinoa, sursă de proteine. În perioada de post sau în cazul persoanelor care au adoptat o alimentație vegetariană sau vegană, quinoa este o sursă de proteine complete, asemănătoare celei din carne, asta pentru că are toți cei nouă aminoacizi esențiali, chiar dacă lisina este într-o cantitate ceva mai redusă.
Bogată în vitamine și minerale, quinoa este benefică în perioada sarcinii, contribuind la creșterea și dezvoltarea fătului.
Trebuie menționat și faptul că semințele de quinoa conțin și antinutrienți, inclusiv aponine, taninuri și acid fitic, care interferează cu absorbția mineralelor. Astfel, pentru consumul acestor semințe este nevoie să le clătiți, să le lăsați la înmuiat sau să le fierbeți, iar prin aceste proceduri se reduce cantitatea de antinutrienți, notează Healthline.
De asemenea, trebuie reținut că semințele de quinoa au un conținut ridicat de oxalați, elemente chimice care pot duce la formarea ce pietre la rinichi, motiv pentru care trebuie consumate cu precauție.
Efecte benefice asupra metabolismului. Consumul de quinoa este benefic pentru:
- reglarea nivelului de zahăr din sânge
- sațietate
- scăderea sau menținerea greutății
- normalizare a nivelului trigliceridelor.
Ușor de introdus în alimentație. Semințele de quinoa sunt foarte versatile și pot fi consumate sub formă de terci cu lapte și scorțișoară, ca adaos în omletă ori în salate, cunoscuta salată tabbouleh.
Dieta, indiferent de motivul pentru care o urmăm trebuie considerată ca parte integrantă dintr-un stil de viață sănătos, nu ceva restrictiv. Mai mult decât atât, dieta trebuie să fie un echilibru al mineralelor și vitaminelor, și chiar dacă umblăm la numărul caloriilor, să nu afectăm din calitatea nutrienților.
Dieta keto, ce este și cui i se adresează
Dieta keto (ketogenică) este genul de regim care urmărește în principal nu scăderea în greutate, ci o dieta sănătoasa de tipul low carb. Rezultatele dietei keto pot fi obținute numai printr-o alegere corectă a alimentelor. Aceasta nu este însă recomandată diabeticilor.
Dieta keto, pe lângă scăderea în greutate aduce beneficii pentru sănătatea inimii, dar și beneficii cognitive. Citește mai departe AICI.
Acești 10 factori cresc riscul de AVC și contribuie la gravitatea acestuia.
Aceste lucruri simple îți protejează creierul de demență și AVC. În plus, întârzie îmbătrânirea cerebrală.
Ce se întâmplă în creier după 40 de ani. Schimbările sunt ireversibile și cu impact major.
De ce ne blocăm de spate. Ce semnal ne transmite, de fapt, organismul când apare contractura musculară.
Creierul este afectat după pensionare. Ce trebuie să faci pentru a-ți păstra funcția cognitivă.
Cum se schimbă mintea vârstnicilor odată cu demența. Lucrul trecut cu vederea pe care nu îl mai pot stăpâni.
Acesta este cel mai rău lucru pentru creier. Îl macină în totalitate.
Boala Alzheimer, depistată cu ani înainte de apariția simptomelor. Tehnica, disponibilă în SUA. Când va fi disponibilă și în Europa.
Semnul simplu care indică revenirea din comă. Ce se întâmplă în creierul pacienților. Care este semnalul cheie.
Somnul prelungit poate accelera îmbătrânirea creierului și crește riscul de demență.
Acesta este secretul unui creier sănătos. Previne pierderile de memorie și nu sunt necesare pastile.
Riscul uriaș cu care se confruntă cardiacii. Boala fără vindecare pe care o pot dezvola.
Lucrul care îți distruge creierul. Îl faci imediat ce deschizi ochii. Și nu, nu este vorba de butonatul telefonului.
Ce trebuie să faci după un AVC. Crește semnificativ șansele de recuperare.
Cum o boală comună poate fi confundată cu demența. Semnele care dau de gândit. La ce să fii atent.