Bromelaina din ananas: enzima care ajută digestia și reduce riscul de cancer. Beneficiile nutriționale și medicinale ale ananasului

Ananasul este un fruct tropical bogat în nutrienți și antioxidanți, cu multiple beneficii pentru sănătate, de la susținerea sistemului imunitar până la ameliorarea simptomelor...
Ananasul, un fruct tropical, este bogat în nutrienți și antioxidanți, inclusiv vitamina C, mangan și enzime. Acești compuși ajută digestia, stimulează imunitatea, reduc riscul de cancer și îmbunătățesc timpul de recuperare după o intervenție chirurgicală. Ananasul este consumat de obicei copt, la grătar sau proaspăt tăiat. Opt beneficii pentru sănătate ale ananasului includ faptul că este foarte nutritiv, are puține calorii și conține urme de fosfor, zinc, calciu și vitaminele A și K.
Ananasul este scăzut în calorii, dar foarte nutritiv, o porție de 165 de grame de ananas conținând 82,5 kcal, 0,891 grame de proteine, 21,6 grame de carbohidrați și 2,31 grame de fibre. Vitamina C reprezintă 88% din valoarea zilnică, în timp ce manganul este de 1,53 mg sau 109% din necesarul zilnic pentru femei și 2,3 mg sau 66% din din necesarul zilnic pentru bărbați. Vitamina B6 este, de asemenea, prezentă, alături de cupru, tiamină, folat, potasiu, magneziu, niacină, acid pantotenic, riboflavină și fier.
Ananasul este, de asemenea, bogat în vitamina C și mangan, care sunt esențiale pentru sănătatea imunitară, absorbția fierului, creștere și dezvoltare. Antioxidanții ajută la prevenirea oxidării în organism, ceea ce poate ajuta la îndepărtarea inflamației care poate duce la cancer și alte boli cronice.
Scade riscul de cancer
Cancerul este o boală cronică legată de stresul oxidativ și inflamație. Ananasul și compușii săi, inclusiv bromelaina, pot reduce riscul de cancer prin minimizarea stresului oxidativ și reducerea inflamației. Bromelaina poate ajuta, de asemenea, la tratarea cancerului care s-a dezvoltat deja, după cum a arătat un studiu în eprubetă care a suprimat creșterea celulelor cancerului de sân și a stimulat moartea celulelor. Sunt necesare mai multe cercetări pe oameni.
Conține antioxidanți
Ananasul este bogat în nutrienți și antioxidanți, care ajută organismul să se ferească de stresul oxidativ, care este legat de inflamația cronică, slăbirea sistemului imunitar, bolile de inimă, diabetul și unele tipuri de cancer. Ananasul este deosebit de bogat în flavonoide și compuși fenolici, care pot avea efecte de protecție a inimii, deși cercetările pe oameni sunt limitate. Mulți dintre acești antioxidanți sunt legați, producând efecte mai durabile.
Foto: Freepik
Susține sistemul imunitar și scade inflamația
Ananasul, bogat în vitamine, minerale și enzime, a fost utilizat în medicina tradițională timp de secole. Un studiu din 2014 a constatat că persoanele care consumau ananas aveau un risc mai scăzut de infecții virale și bacteriene și de patru ori mai multe celule albe din sânge care luptau împotriva bolilor decât cei care nu mâncau ananas. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste constatări.
Ameliorează simptomele artritei
Artrita afectează peste 350 de milioane de oameni la nivel mondial și implică în primul rând inflamarea articulațiilor. Proprietățile antiinflamatorii ale bromelainei pot oferi o ameliorare a durerii pentru cei care suferă de artrită inflamatorie.
Studiile au constatat că suplimentele cu bromelaină sunt la fel de eficiente în ameliorarea osteoartritei în partea inferioară a spatelui ca și tratamentul obișnuit al durerii. De asemenea, un supliment de enzime digestive care conține bromelaină ameliorează durerea la fel de eficient ca medicamentele obișnuite pentru artrită.
Susține digestia
Ananasul, adesea servit alături de carne și păsări în Brazilia, conține bromelină, un grup de enzime digestive care ajută la digestia cărnii. Bromelaina descompune moleculele de proteine, făcând mai ușoară absorbția acestora de către intestinul subțire.
Acest lucru este benefic pentru cei cu insuficiență pancreatică și este utilizat ca îndulcitor comercial pentru carne. Un studiu pe eprubetă a constatat că bromelaina reduce markerii inflamatori din țesutul digestiv. Ananasul este, de asemenea, o sursă bună de fibre, ajutând la sănătatea digestivă.
Accelerează recuperarea musculară
Ananasul, un fruct bogat în carbohidrați, poate accelera recuperarea după o intervenție chirurgicală sau exerciții fizice prin reducerea inflamației, umflăturii, vânătăilor și durerii. Bromelaina, care se găsește în ananas, poate reduce, de asemenea, markerii de inflamație și disconfortul după operația dentară.
De asemenea, poate accelera recuperarea musculară după exerciții intense prin reducerea inflamației din jurul țesutului muscular deteriorat. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin beneficiile potențiale ale proprietăților antiinflamatorii ale ananasului.
Riscuri pentru sănătate
Ananasul nu este un alergen comun și este considerat cu risc scăzut, cu excepția cazului în care aveți o alergie cunoscută la ananas. Cu toate acestea, consumul excesiv poate duce la efecte secundare neintenționate, cum ar fi probleme de coagulare a sângelui din cauza bromelainei, arsuri ale limbii, mâncărimi, greață sau diaree.
Aceste efecte sunt anecdotice și nu au fost studiate științific. Cel mai bine este să alegeți ananasul copt, care ar trebui să fie galben deschis până la mediu, deoarece consumul de ananas necopt poate provoca tulburări de stomac, greață și diaree.
Ananasul este un fruct convenabil și dulce care poate fi găsit în magazinele alimentare și în piețe pe tot parcursul anului. Acestea pot fi savurate singure, în smoothie-uri, salate sau pizza de casă. Unele idei de rețete populare includ un smoothie cu ananas, afine și iaurt grecesc pentru micul dejun, o salată tropicală de pui prăjit cu migdale, burgeri hawaiieni cu inele de ananas pentru prânz, orez prăjit cu ananas și seitan pentru cină și o frișcă de casă cu ananas pentru desert.
-
Vopseaua permanentă și îndreptatul chimic cresc riscul de cancer16.09.2025, 13:10
-
-
Ce sunt înlocuitorii de sare și de ce devin tot mai populari16.09.2025, 11:00
-
Cafeaua cu ulei de măsline: beneficii, riscuri și cum să o prepari acasă16.09.2025, 09:49
-
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!