Cafeaua: cu câte ore înainte de culcare poți să bei

Adisa Codruț |
Data publicării:
Cafea
Cafea

Cercetătorii au vrut să vadă efectele consumului de cofeină, alcool şi nicotină asupra somnului a aproape 800 de oameni. Au ținut cont de jurnalele acestora și de datele înregistrate de senzorii purtaţi la încheietura mâinii.

Cafeaua, culcare. Cafeaua sau ceaiul consumate cu patru ore înainte de culcare nu ar afecta somnul, susține un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Florida Atlantic şi Harvard Medical School.

"Având în vedere importanţa unui somn de calitate pentru sănătatea publică, dar şi utilizarea pe scară largă a alcoolului, nicotinei şi cofeinei, relativ puţine studii au investigat în detaliu asocierea dintre consumul de substanţe în timpul serii şi parametrii somnului", afirmă Christine Spadola de la Universitatea Florida Atlantic, potrivit Press Association, citat de Agerpres.

Cercetătorii au verificat efectele consumului de cofeină, alcool şi nicotină asupra somnului a 785 de voluntari şi au comparat jurnalele zilnice ale acestora legate de somn şi datele înregistrate de senzorii purtaţi la încheietura mâinii.

Cafeaua, culcare: concluziile

Aproximativ 40% dintre subiecţi au consumat cofeină în cel puţin o seară pe perioada studiului desfăşurat, în medie, pe parcursul a 6,7 nopţi. Studiul a descoperit că, în timp ce nicotina şi alcoolul au perturbat somnul - o ţigară fumată la ore târzii privându-i de 42 de minute de somn pe cei cu insomnii - cofeina nu a avut un astfel de efect.

Nicotina a fost substanţa cu cel mai semnificativ efect negativ asupra somnului, conform studiului. A fost consemnată o interacţiune semnificativă statistic între consumul de nicotină seara şi insomnie în raport cu durata somnului.

"Nicotina şi/sau alcoolul consumate în termen de patru ore înainte de culcare au avut ca efect o continuitate precară a somnului în comparaţie cu neutilizarea lor seara. Nu am observat o asociere între ingestia de cofeină cu patru ore înainte de culcare şi vreunul dintre parametrii somnului”,a mai precizat cercetătoarea citată.

În opinia acesteia, rezultatele i-au luat prin surprindere pe autorii studiului.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel