Cafeaua, eficientă pentru pierderea în greutate?
Dacă pierderea în greutate se situează pe lista de rezoluții a Anului Nou, este posibil să doriți să fie nevoie să beți o cană de cafea fierbinte. De ce? Noile cercetări sugerează că doar 4 căni de...
Constatarea urmează o investigație de 24 de săptămâni care a urmărit impactul cafelei în rândul a 126 de bărbați și femei supraponderali din Singapore, notează Medicinenet.
Anchetatorii au stabilit inițial să vadă dacă aceasta ar putea ajuta la scăderea riscului de diabet de tip 2 prin reducerea riscului de dezvoltare a rezistenței la insulină, ceea ce poate duce la vârfuri dramatice ale zahărului din sânge și, în final, la diabet.
În final, cercetătorii nu au găsit dovezi care să demonstreze faptul că această băutură a avut un astfel de efect protector. Dar a existat o altă descoperire: cei care beau 4 cani de cafea cofeinizată pe zi, pe parcursul a șase luni, au observat o scădere de aproape 4% în grăsimea corporală totală.
„Am fost într-adevăr surprinși de pierderea în greutate observată, care s-a datorat în mod special pierderii de grăsime în rândul consumatorilor de cafea", a declarat autorul studiului Derrick Johnston Alperet, coleg postdoctoral în Departamentul de Nutriție de la Harvard T.H. Școala Chan de sănătate publică.
Alperet a spus că sugerează că „această pierdere a masei grase nu s-a datorat probabil modificărilor în stilul de viață, și anume dieta și activitatea fizică".
Mai degrabă, el și colegii săi consideră că pierderea de grăsime de la cafea poate fi rezultatul unei „reacții metabolice", în care cofeina provoacă procesul de metabolizare al băutorului. Rezultatul final, a spus Alperet, este arderea mai multor calorii și o scădere notabilă a grăsimilor corporale.
Totuși, experimentul de la Singapore a durat doar șase luni, timp în care jumătate dintre participanții la studiu - care erau cu toții chinezi, malaezieni sau asiatici-indieni - au fost instruiți la întâmplare să bea 4 căni de cafea instant. Cealaltă jumătate a băut o băutură care imita gustul cafelei, dar nu era nici cafea, nici nu conținea cofeină. Așadar, ar putea consumul de 4 căni de cafea cofeinizată pe zi pe o perioadă mai lungă să prezinte vreun risc?
Alperet crede că nu. Cercetările anterioare, a spus el, indică faptul că acest nivel de consum se încadrează în normele actuale. Studiile, a menționat el, sugerează că, în medie, americanii consumă în prezent până la 4 căni pe zi, în timp ce europenii pot avea în medie 7 cani.
Connie Diekman, consultant în alimentație și nutriție și fost președinte al Academiei de Nutriție și Dietetică, nu este atât de sigur.
„Cele 4 căni alocate în acest studiu par a fi pe partea mare a aportului, deci nu ceea ce aș recomanda", a avertizat ea. „Conținutul mai mare de cofeină ar fi putut ajuta la suprimarea poftei de mâncare".
Dar prea multă cofeină „poate avea impact asupra corpului în general, provocând dureri de cap, slăbiciune, bătăi rapide ale inimii și tulburări de stomac", a remarcat Diekman, care nu a fost implicat în studiu.
Și Alperet a fost de acord că „orice decizie pentru o persoană care nu consumă cafea să includă 4 căni de cafea pe zi în alimentația sa, trebuie să fie calibrată cu grijă cu alte alimente, băuturi și medicamente care conțin cafeină în prezent".
Între timp, „credem că este nevoie de mai multe cercetări", a spus Alperet. "Studii suplimentare cu evaluări mai cuprinzătoare ale compoziției corpului sunt necesare pentru a confirma concluziile noastre."
Acest punct a fost secondat de Lona Sandon, care a examinat și studiul. Este director de program și profesor asistent la Departamentul de nutriție clinică cu Școala de profesii în sănătate de la Universitatea din Texas Southwestern Medical Center din Dallas.
Și chiar dacă cafeaua se poate dovedi a declanșa pierderea de grăsime, Sandon a spus că oamenii ar trebui să-și gestioneze așteptările, având în vedere că a fost nevoie de o jumătate de an pentru ca băutorii să piardă doar un procent mic de grăsime corporală.
„Limitarea calorilor modeste este mai eficientă decât cafeaua, împreună cu un bun program de exerciții pentru schimbarea compoziției corpului", a subliniat Sandon. „Excesul de grăsime corporală nu se va topi rapid cu câteva căni de cafea adăugate pe zi".
Rezultatele au fost publicate recent în American Journal of Clinical Nutrition.
-
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care este cu adevărat mai sănătoasă12.12.2025, 18:00
-
EXCLUSIV Lepra: Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț clarifică riscurile12.12.2025, 15:46
-
-
EXCLUSIV Absența care lasă cicatrici adânci și lacrimi în ochi12.12.2025, 14:20
-
Apa îmbuteliată nu este atât de pură pe cât pare12.12.2025, 13:16
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
