Cafeaua, eficientă pentru pierderea în greutate?

Dacă pierderea în greutate se situează pe lista de rezoluții a Anului Nou, este posibil să doriți să fie nevoie să beți o cană de cafea fierbinte. De ce? Noile cercetări sugerează că doar 4 căni de cafea pe zi pot ajuta efectiv la eliminarea unor grăsimi corporale.

Constatarea urmează o investigație de 24 de săptămâni care a urmărit impactul cafelei în rândul a 126 de bărbați și femei supraponderali din Singapore, notează Medicinenet.

Anchetatorii au stabilit inițial să vadă dacă aceasta ar putea ajuta la scăderea riscului de diabet de tip 2 prin reducerea riscului de dezvoltare a rezistenței la insulină, ceea ce poate duce la vârfuri dramatice ale zahărului din sânge și, în final, la diabet.

În final, cercetătorii nu au găsit dovezi care să demonstreze faptul că această băutură a avut un astfel de efect protector. Dar a existat o altă descoperire: cei care beau 4 cani de cafea cofeinizată pe zi, pe parcursul a șase luni, au observat o scădere de aproape 4% în grăsimea corporală totală.

„Am fost într-adevăr surprinși de pierderea în greutate observată, care s-a datorat în mod special pierderii de grăsime în rândul consumatorilor de cafea", a declarat autorul studiului Derrick Johnston Alperet, coleg postdoctoral în Departamentul de Nutriție de la Harvard T.H. Școala Chan de sănătate publică.

Alperet a spus că sugerează că „această pierdere a masei grase nu s-a datorat probabil modificărilor în stilul de viață, și anume dieta și activitatea fizică".

Mai degrabă, el și colegii săi consideră că pierderea de grăsime de la cafea poate fi rezultatul unei „reacții metabolice", în care cofeina provoacă procesul de metabolizare al băutorului. Rezultatul final, a spus Alperet, este arderea mai multor calorii și o scădere notabilă a grăsimilor corporale.

Totuși, experimentul de la Singapore a durat doar șase luni, timp în care jumătate dintre participanții la studiu - care erau cu toții chinezi, malaezieni sau asiatici-indieni - au fost instruiți la întâmplare să bea 4 căni de cafea instant. Cealaltă jumătate a băut o băutură care imita gustul cafelei, dar nu era nici cafea, nici nu conținea cofeină. Așadar, ar putea consumul de 4 căni de cafea cofeinizată pe zi pe o perioadă mai lungă să prezinte vreun risc?

Alperet crede că nu. Cercetările anterioare, a spus el, indică faptul că acest nivel de consum se încadrează în normele actuale. Studiile, a menționat el, sugerează că, în medie, americanii consumă în prezent până la 4 căni pe zi, în timp ce europenii pot avea în medie 7 cani.

Connie Diekman, consultant în alimentație și nutriție și fost președinte al Academiei de Nutriție și Dietetică, nu este atât de sigur.

„Cele 4 căni alocate în acest studiu par a fi pe partea mare a aportului, deci nu ceea ce aș recomanda", a avertizat ea. „Conținutul mai mare de cofeină ar fi putut ajuta la suprimarea poftei de mâncare".

Dar prea multă cofeină „poate avea impact asupra corpului în general, provocând dureri de cap, slăbiciune, bătăi rapide ale inimii și tulburări de stomac", a remarcat Diekman, care nu a fost implicat în studiu.

Și Alperet a fost de acord că „orice decizie pentru o persoană care nu consumă cafea să includă 4 căni de cafea pe zi în alimentația sa, trebuie să fie calibrată cu grijă cu alte alimente, băuturi și medicamente care conțin cafeină în prezent".

Între timp, „credem că este nevoie de mai multe cercetări", a spus Alperet. "Studii suplimentare cu evaluări mai cuprinzătoare ale compoziției corpului sunt necesare pentru a confirma concluziile noastre."

Acest punct a fost secondat de Lona Sandon, care a examinat și studiul. Este director de program și profesor asistent la Departamentul de nutriție clinică cu Școala de profesii în sănătate de la Universitatea din Texas Southwestern Medical Center din Dallas.

Și chiar dacă cafeaua se poate dovedi a declanșa pierderea de grăsime, Sandon a spus că oamenii ar trebui să-și gestioneze așteptările, având în vedere că a fost nevoie de o jumătate de an pentru ca băutorii să piardă doar un procent mic de grăsime corporală.

„Limitarea calorilor modeste este mai eficientă decât cafeaua, împreună cu un bun program de exerciții pentru schimbarea compoziției corpului", a subliniat Sandon. „Excesul de grăsime corporală nu se va topi rapid cu câteva căni de cafea adăugate pe zi".

Rezultatele au fost publicate recent în American Journal of Clinical Nutrition.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel