Cafeaua. Patru riscuri pentru sănătate și cum să le eviți
Cafeaua poate fi foarte bună pentru sănătate, însă, anumite moduri de preparere, o pot transforma într-un pericol pentru organism. La fel și consumul excesiv.
Riscuri pentru sănătate
1. Aparatele de cafea pot avea scurgeri de metale în cafea.
Un studiu din noiembrie 2015 a constatat că unele aparate de cafea pot duce la creșterea nivelului de metale precum nichel, cupru, zinc, crom și plumb, în cafea. Aceștia au descoperit că unele mașini de cafea, în special cele de tip espresso, au scurgeri ridicate de plumb.
Cercetătorii recomandă curățarea atentă a mașinii, mai ales atunci când decalcifiezi aparatul.
2. Aparatele de cafea, filtrele, cănile și multe altele pot fi surse de BPA.
Aparatele și vasele care se folosesc pentru prepararea și consumul de cafea pot fi surse riscante de bisfenol A (BPA). BPA este considerat un produs chimic care perturbă endocrina, ceea ce înseamnă că interferează cu funcția hormonală din organism. BPA-urile sunt implicate în obezitate, diabet și boli cardiovasculare, arată un studiu din 2015.
Piesele din plastic, inclusiv cele din interiorul mașinii de cafea, în filtrul de cafea folosit pentru scurgere sau în interiorul termosului, pot include BPA. Așadar, căutați versiunile fără BPA ale acestor articole și, mai bine, optați pentru alternative de oțel inoxidabil sau ceramice. Băuturile de cafea la conservă pot fi, de asemenea, surse de BPA.
3. Cafeaua poate fi periculoasă pentru persoanele cu hipertensiune arterială.
Potrivit cercetătorilor, cafeaua nu este benefică pentru adulții tineri cu hipertensiune arterială. Băutorii înrăiți de cafea au avut de 4,3 ori mai multe riscuri de a prezenta un eveniment cardiovascular negativ, precum un atac de cord, și au fost, de asemenea, mai predispuși să dezvolte prediabet decât cei care nu beau cafea.
4. Cofeina poate deteriora calitatea somnului.
Dacă bei cafea la ore târzii, e posibil să întâmpini probleme legate de somn precum insomnia. EUROPEAN SOCIETY OF CARDIOLOGY recomandă să evitați consumul de cafea la ore târzii, pentru a evita aceste efecte dăunătoare asupra somnului.
Beneficii pentru sănătate
Cafeaua poate avea anumite beneficii semnificative pentru sănătate. Este bogată în antioxidanți, ceea ce o face o băutură care promovează sănătatea. De fapt, un studiu publicat în revista Circulation a descoperit că un aport moderat de cafea (una până la cinci căni pe zi) a fost asociat cu un risc mai mic de mortalitate. În special, cafeaua părea să protejeze împotriva deceselor de boli cardiovasculare, boli neurologice și sinucidere.
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
-
Deficiența de B12: Cum alegi forma potrivită pentru creier și metabolism13.12.2025, 16:56
-
Ce trebuie să știi dacă ai avut COVID13.12.2025, 15:27
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
