Cafeaua. Patru riscuri pentru sănătate și cum să le eviți
Cafeaua poate fi foarte bună pentru sănătate, însă, anumite moduri de preparere, o pot transforma într-un pericol pentru organism. La fel și consumul excesiv.
Riscuri pentru sănătate
1. Aparatele de cafea pot avea scurgeri de metale în cafea.
Un studiu din noiembrie 2015 a constatat că unele aparate de cafea pot duce la creșterea nivelului de metale precum nichel, cupru, zinc, crom și plumb, în cafea. Aceștia au descoperit că unele mașini de cafea, în special cele de tip espresso, au scurgeri ridicate de plumb.
Cercetătorii recomandă curățarea atentă a mașinii, mai ales atunci când decalcifiezi aparatul.
2. Aparatele de cafea, filtrele, cănile și multe altele pot fi surse de BPA.
Aparatele și vasele care se folosesc pentru prepararea și consumul de cafea pot fi surse riscante de bisfenol A (BPA). BPA este considerat un produs chimic care perturbă endocrina, ceea ce înseamnă că interferează cu funcția hormonală din organism. BPA-urile sunt implicate în obezitate, diabet și boli cardiovasculare, arată un studiu din 2015.
Piesele din plastic, inclusiv cele din interiorul mașinii de cafea, în filtrul de cafea folosit pentru scurgere sau în interiorul termosului, pot include BPA. Așadar, căutați versiunile fără BPA ale acestor articole și, mai bine, optați pentru alternative de oțel inoxidabil sau ceramice. Băuturile de cafea la conservă pot fi, de asemenea, surse de BPA.
3. Cafeaua poate fi periculoasă pentru persoanele cu hipertensiune arterială.
Potrivit cercetătorilor, cafeaua nu este benefică pentru adulții tineri cu hipertensiune arterială. Băutorii înrăiți de cafea au avut de 4,3 ori mai multe riscuri de a prezenta un eveniment cardiovascular negativ, precum un atac de cord, și au fost, de asemenea, mai predispuși să dezvolte prediabet decât cei care nu beau cafea.
4. Cofeina poate deteriora calitatea somnului.
Dacă bei cafea la ore târzii, e posibil să întâmpini probleme legate de somn precum insomnia. EUROPEAN SOCIETY OF CARDIOLOGY recomandă să evitați consumul de cafea la ore târzii, pentru a evita aceste efecte dăunătoare asupra somnului.
Beneficii pentru sănătate
Cafeaua poate avea anumite beneficii semnificative pentru sănătate. Este bogată în antioxidanți, ceea ce o face o băutură care promovează sănătatea. De fapt, un studiu publicat în revista Circulation a descoperit că un aport moderat de cafea (una până la cinci căni pe zi) a fost asociat cu un risc mai mic de mortalitate. În special, cafeaua părea să protejeze împotriva deceselor de boli cardiovasculare, boli neurologice și sinucidere.
-
-
-
Cât de murdare sunt pernele tale. Descoperirea care te va șoca08.11.2025, 12:00
-
-
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă07.11.2025, 21:59
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
