Cafeaua. Patru riscuri pentru sănătate și cum să le eviți
Cafeaua poate fi foarte bună pentru sănătate, însă, anumite moduri de preparere, o pot transforma într-un pericol pentru organism. La fel și consumul excesiv.
Riscuri pentru sănătate
1. Aparatele de cafea pot avea scurgeri de metale în cafea.
Un studiu din noiembrie 2015 a constatat că unele aparate de cafea pot duce la creșterea nivelului de metale precum nichel, cupru, zinc, crom și plumb, în cafea. Aceștia au descoperit că unele mașini de cafea, în special cele de tip espresso, au scurgeri ridicate de plumb.
Cercetătorii recomandă curățarea atentă a mașinii, mai ales atunci când decalcifiezi aparatul.
2. Aparatele de cafea, filtrele, cănile și multe altele pot fi surse de BPA.
Aparatele și vasele care se folosesc pentru prepararea și consumul de cafea pot fi surse riscante de bisfenol A (BPA). BPA este considerat un produs chimic care perturbă endocrina, ceea ce înseamnă că interferează cu funcția hormonală din organism. BPA-urile sunt implicate în obezitate, diabet și boli cardiovasculare, arată un studiu din 2015.
Piesele din plastic, inclusiv cele din interiorul mașinii de cafea, în filtrul de cafea folosit pentru scurgere sau în interiorul termosului, pot include BPA. Așadar, căutați versiunile fără BPA ale acestor articole și, mai bine, optați pentru alternative de oțel inoxidabil sau ceramice. Băuturile de cafea la conservă pot fi, de asemenea, surse de BPA.
3. Cafeaua poate fi periculoasă pentru persoanele cu hipertensiune arterială.
Potrivit cercetătorilor, cafeaua nu este benefică pentru adulții tineri cu hipertensiune arterială. Băutorii înrăiți de cafea au avut de 4,3 ori mai multe riscuri de a prezenta un eveniment cardiovascular negativ, precum un atac de cord, și au fost, de asemenea, mai predispuși să dezvolte prediabet decât cei care nu beau cafea.
4. Cofeina poate deteriora calitatea somnului.
Dacă bei cafea la ore târzii, e posibil să întâmpini probleme legate de somn precum insomnia. EUROPEAN SOCIETY OF CARDIOLOGY recomandă să evitați consumul de cafea la ore târzii, pentru a evita aceste efecte dăunătoare asupra somnului.
Beneficii pentru sănătate
Cafeaua poate avea anumite beneficii semnificative pentru sănătate. Este bogată în antioxidanți, ceea ce o face o băutură care promovează sănătatea. De fapt, un studiu publicat în revista Circulation a descoperit că un aport moderat de cafea (una până la cinci căni pe zi) a fost asociat cu un risc mai mic de mortalitate. În special, cafeaua părea să protejeze împotriva deceselor de boli cardiovasculare, boli neurologice și sinucidere.
-
Ce este uleiul esențial de Ylang-Ylang: 4 beneficii dovedite08.12.2025, 21:32
-
Cine nu ar trebui să consume scorțișoară?08.12.2025, 20:54
-
Ce este mielofibroza: simptome, cauze și cum poate fi tratată08.12.2025, 19:33
-
-
7 motive să bei zeamă de murături în mod regulat08.12.2025, 17:15
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
