Care sunt cele mai bune antibiotice naturale și de ce trebuie evitată ciocolata. Medic: Un deliciu pentru bacterii

Sonia Baciu |
Data publicării:
care sunt cele mai bune antibiotice naturale. FOTO: Freepik @KamranAydinov
care sunt cele mai bune antibiotice naturale. FOTO: Freepik @KamranAydinov

Care sunt alimentele care ne cresc imunitatea și de ce trebuie evitată ciocolata atunci când suntem răciți.

O alimentație sănătoasă și echilibrată poate contribui la creșterea imunității, atât de necesară mai ales în sezonul rece, dar mai ales în această perioadă în care infecțiile respiratorii afectează un număr mare al populației.

Pentru a nu experimenta în niciun fel infecțiile sezoniere, dar nici COVID-19, în oricare dintre mutațiile sale, susține nutriționistul Simona Carniciu, ”există un secret”, acela de a avea imunitatea pusă la punct.

”Avem două variante: ne facem un salt și o sporim cu vaccin, și atunci vom avea țintit pe ceea ce ne-am vaccinat sau partea cealaltă, să avem o imunitate foarte bună, pentru că de obicei avem o imunitate foarte scăzută, din cauza stilului de viață, din cauza stresului.

Nu este ca și cum acum ne-o sporim, ci doar o aducem la funcționarea ei corectă”, a declarat dr. Simona Carniciu, expert în boli metabolice și nutriție, la Antena 3.

Potrivit specialistului este important să avem un microbiom intestinal foarte sănătos și echilibrat, căci de acolo se pornește creșterea imunității.

”Ne trebuie legume și fructe care ne ajută. Nu trebuie să uităm de condimente, care sunt la fel de interesante din punct de vedere al antiinflamatorilor, al substanțelor antioxidante, care ne ajută. Mai sunt unele antivirale, antibacteriene, antifungice. Sunt 8000 de plante, legume, fructe, care au în compoziția lor probabil de 20-30 de ori mai multe substanțe care acționează într-un sens benefic pentru noi, care se numesc fitonutrienți”, a mai spus Carniciu.

Vezi și: Vaccinul gripal: ce faci dacă ai trecut deja prin boală. Marinescu: Poate fi făcut și acum, cât mai repede, efect în 10 zile! Se ajunge la insuficiență respiratorie, complicații pulmonare

Antibioticele naturale

Printre cele mai bune antibiotice naturale se află:

- usturoiul

- cătina

- ghimbirul

- turmericul

- mierea de albine.

Ultimele trei pot fi folosite cu succes într-o limonadă, creându-se astfel o ”bombă” de elemente benefice pentru sănătate.

Vezi și: Cătina, beneficii și mod de consum. Medic: Cel mai complex dar al naturii

În ceea ce privește consumul de usturoi, care este considerat cel mai bun antibiotic natural, acesta nu trebuie consumat imediat după ce l-ați curățat, ci la 2-3 minute după zdrobire, după ce l-ați lăsat la aer, astfel încât să se formeze alicina.

Alicina este definită ca un compus organosulfuric care se obține din usturoi. Acest compus se formează după ce enzima alininază transformă alina în alicină.

Potrivit site-ului Phytochemicals, usturoiul conține mulți compuși de sulf și fitochimicale, cele mai importante trei fiind alliina, metiina și S-alilcisteina.

Împreună, acestea s-au dovedit a avea efecte terapeutice, inclusiv efecte antibacteriene, antifungice, hipolipemiante, antioxidante, anticancerigene și multe altele.

Alimente ce trebuie evitate

Dacă ne-am făcut idee despre alimentele pe care este bine să le avem în meniu, la fel de important este să vedem și ce anume trebuie exclus pentru a face față cu bine acestei perioade dificile.

Astfel, susține nutriționistul, trebuie să evităm prăjelile, dar și zahărul și produsele zaharoase.

”Acestea sunt un deliciu pentru bacterii şi pentru virusurile care se înmulţesc. Își vine să mănânci pentru că virusul, intrusul, vrea ciocolată. Feriți-vă de acestea și evident de alimentele pe care știm că nu sunt foarte sănătoase și foarte important în perioada în care suntem răciți, fără aditivi alimentari, pentru că o să perturbăm microbiomul intestinal și atunci nu vom avea o imunitate bună”, a mai spus medicul.

Remedii naturale pentru răceală și gripă

În cazul în care deja am trecut prin faza unei răceli, cel mai potrivit remediu este supa de pui. ”Avem nevoie de proteine, iat supa clasică de pui, așa goală, aduce un plus. De asemenea, limonada sau ceaiurile calde. Să nu uităm de mere, să nu uităm de ceapă roșie.

Putem să facem o supă de ceapă roșie, care este extrem de bogată în quercitina, ca și merele, în așa fel încât să ne ajute să trecem mai ușor peste boală.

Quecitina se găsește și este atât de disponibilă în alimente uzuale, în mere, broccoli, fistic. Cam toate fructele au în compoziția lor fitonutrienți care ne ajută, dar și enzime.

Este foarte important să avem și aceste enzime care ne ajută nu doar la digestie, ci și la multe alte procese care evident sunt o parte a imunității.

Imunitatea trebuie să o vedem ca pe o chestie extrem de complexă, care are multe laturi și pe fiecare latură se poate întâmpla să apară deficiențe.

De aceea este important să avem un stil de viață sănătos, un microbiom intestinal, să mâncăm legume și fructe, să avem grijă să consumăm condimente, nu doar ca să ne facem mâncarea mai plăcută, ci pentru că ele sunt de multe ori mult mai potente ca efect al fitonutrienților decât legumele.

Fără un somn odihnitor şi fără reducerea stresului nu facem nimic. Sănătatea înseamnă o minte echilibrată, nu putem să eliminăm stresul total. Avem în fiecare zi factori care ne vor bombarda tot timpul, dar important este să învățăm noi să îl gestionăm”, a mai spus nutriționistul.

Vezi și: Strănutul, ce se întâmplă dacă te abții. Efectele pot fi mortale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel